SLUŽBENO JE: “Narod odlučuje” prikupio je dovoljno potpisa za referendum

svibanj 29, 2018 maxportal
Share Button
Inicijativa ‘Narod odlučuje’ objavila je na društvenim mrežama kako su prikupili potpise za referendum o izmjenama izbornog zakonodavstva. 

“Narod je odlučio: IMAMO REFERENDUM!!!”, objavila je inicijativa ‘Narod odlučuje’ na Facebooku.

Brojku potpisa iz Inicijative nisu objavili, a još popodne rekli su da će s preliminarnom brojkom izaći za nekoliko dana. Najavili su da će u četvrtak u 11 sati održat će konferenciju za novinare pred hrvatskim Saborom kada će iznijeti sve detalje.

Inicijativa je prikupljala potpise za dva referendumska pitanja.

Prvo pitanje se odnosi na opće odredbe izbornog sustava –  uvođenje tri preferencijalna glasa, smanjenje broja zastupnika, snižavanje izbornog praga na 4 posto, uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja

Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna. Pitanje je trebaju li zastupnici nacionalnih manjina odlučivati o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Za pokretanje referenduma potrebno je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Prema objavi Ministarstva uprave u registru birača upisano je ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

M.M./Foto: pxll

 

Komentari
Share Button