Kategorije Vijesti

STANJE U BiH: “Srbi slave, Bošnjaci su nervozni, a Hrvati šute!”

Širi dalje

Danas bi se u New Yorku trebala sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojoj će se prvo raspravljati o produženju mandata misije EUFOR-a  u Bosni i Hercehovini koja ističe u petak 5. studenog



Na sjednici  neće biti obraćanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kako se očekivalo, što su u RS-u doživjeli kao veliku diiplomatsku pobjedu, No,  mandat EUFOR-a, kontigent od 700 vojnika iz 19 zemalja, bit produžen i to je ključna stvar.

Kao jedan od uvjeta da se usvoji Rezolucija kojom se produžava misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Ruska Federacija i Kina, kao stalne članice Vijeća Sigurnosti UN-a, navele su izostavljanje Schmidta i OHR-a iz teksta Rezolucije, kao i to da se Schmidt ne obraća na sjednici Vijeća.

U protivnom, Rusija je najavila veto, čime se ne bi mogao produžiti mandat EUFOR-a u BiH. Poznato je da imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika  nisu podržale Rusija i Kina no činjenica je da on obavlja svoju funkciju.

Što su Bonske ovlasti?

Srbi u RS-u na društvenim mrežama slave pišući da se ukidaju Bonske ovlasti. Bonske ovlasti omogućuju visokom predstavniku da s dužnosti smijen osobe za koje smatra da krše zakonski preuzete obaveze i Daytonski mirovni sporazum te da, kada to smatra neophodnim, nametne zakone ako ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.

Te neograničene ovlasti su najviše korištene protiv Hrvata,  za pravdanje odluka o smjenjivanju hrvatskih dužnosnika u vrijeme Hrvatske samouprave te upad u Hercegovačku banku.

Zastupnica u Domu naroda parlamenta BiH, Dušanka Majkić iz Dodikovog SNSD-a, na Facebooku je objavila:

“Nakon 26 godina dominacije Zapadnih zemalja u BiH, ta era je sada završena. Republika Srpska, uz pomoć međunarodnih prijatelja, ostvarila je veliku pobjedu na međunarodnom planu. MI SVOJ PUT ZNAMO!”

Kolega iz Mostara u telefonskom razgovora ovako nam je opisao sitauciju: “Srbi slave, Bošnjaci su nervozni, a Hrvati šute!”

Iako su u Banja Luci dobre volje, zbog veće uključenosti Rusije u rješenje problema u BiH, što je potvrdio i sam Milorad Dodik, nije izvjesno da će Bonske ovlasti biti ukinute.

Treba istaći da se o produženju mandata EUFOR-a govori tijkom cijele ove godine i u više navrata postojala je zabrinutost da će Rusija uložiti veto i tako okončati EUFOR-ov mandat. Ipak, kako trenutno stoje stvari, do toga neće doći pa će pripadnici EUFOR-a nastaviti s misijom u Bosni i Hercegovini na očuvanju mira i stabilnosti.

Izostavljanje OHR-a i Schmidta iz Rezolucije faktički na terenu neće predstavljati ništa jer druge rezolucije jamčei postojanje OHR-a i visokog predstavnika, ali zbog novih političkih okolnosti možda treba razumjeti i ovaj ustupak svjetskih sila  SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i drugih zemalja s ciljem da se zadrži EUFOR naročito u dubokoj političkoj krizi koja mjesecima vlada u BiH.

M. Marković/Foto:


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

DP postavio još jedan uvjet Plenkoviću: “Neka me streljaju, ali to ću hitno provesti”

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić je za 24 sata je rekao da je jedan od uvjeta Domovinskog…

29 minuta prije

Pupovac žestoko napao DP, usporedio ih s pogavnikom Antom Pavelićem

Milorad Pupovac je gostovao na N1 i otkrio da je dogovor manjina da Plenkoviću daju onoliko…

45 minuta prije

Pupovac o Hasanbegoviću: ‘Ekstremnost, zatucanost i zaostalost ne smije biti u Vladi’

Bili su najvjerniji partner Andreja Plenkovića, primali su zbog koalicije s HDZ-om udarce sa svih…

1 sat prije