ŠTO JE ISTINA? Vatrogasci na Dinari primili uznemirujuće SMS poruke, MUP demantira neovlašteno praćenje

travanj 17, 2020 maxportal
Share Button

Jedan od vatrogasaca koji su proteklih dana gasili požar na Dinari i Svilaji je, kao i dio kolega, na mobitel primio sms poruku da se javi policiji i da mora u karantenu jer je prešao bosansku granicu. Stoga se zapitao je li moguće da se već započelo s praćenjem mobitela, bez izglasavanja izmjena zakona u Saboru, piše Glas Istre.Iz MUP-a su objasnili da je riječ o informativnoj poruci koja se odašilje na sve mobilne uređaje u blizini granice i nije ni na koji način individualizirana

Desetak dana gorjeli su brojni požari na Dinari i Svilaji koji su samo ustrajnom akcijom svih raspoloživih snaga prije tri dana stavljeni pod nadzor i ugašeni.

Kad su se konačno mogli zaputiti svojim kućama na odmor, dio hrvatskih vatrogasaca zatekla je poruka na mobitelu, zbog koje su se uznemirili i postavili pitanje je li u jeku epidemije koronavirusa u Hrvatskoj netko i bez proglašenja izvanrednog stanja dokinuo određena Ustavom zajamčena ljudska prava. Kako nam je napisao jedan od vatrogasaca, neki od njih dobili su sms od MUP-a da se jave i da moraju u karantenu jer su prešli državnu granicu.

Objašnjenje MUP-a

S razlogom se zapitao je li moguće da se već započelo s praćenjem mobitela, bez izglasavanja izmjena zakona u Saboru. Navodno se to dogodilo i nekim planinarima, a nije se radilo o onoj tipičnoj poruci teleoperatera koji vas obavještava o prelasku na drugu mobilnu mrežu ili o roamingu.

Budući da nije uvedeno izvanredno stanje, praćenje mobitela građana bilo bi direktno kršenje i Ustava i ljudskih prava, jer bi se radilo o neovlaštenom nadzoru mobitela.

Stoga smo objašnjenje ovakvih sms poruka potražili od samog Ministarstva unutrašnjih poslova, odakle nas uvjeravaju da se u opisanom slučaju nipošto ne radi niti o lociranju, niti o nadzoru mobilnih uređaja građana.

R.I. /Foto:pxll

 

Komentari
Share Button