Tisuće prosvjednika okupilo se na Trgu, tražili ostavku ministra Ćorića

3 veljače, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Udruga Glas poduzetnika organizirala veliku akciju na Trgu bana Josipa Jelačića u 10 sati.  Motiv prosvjeda je  nezadovoljstvo strogim epidemiološkim mjerama.



Iako su skup prijavili za 25 osoba, organizatori kažu da se okupilo oko 5000 ljudi. Iako je UGP pozvao na pridržavanje epidemiološkim mjera, dosta ljudi nema maske, a i distanaca se nije mogla držati.

Na transparentima se može pročitati: “Kakav je plan”, “Zašto Hrvatska ne može biti gospodarski jaka?”, “Andrej, dosta je!”, “Reketa – u sve se miješa”, s karikaturom premijera Plenkovića s kuharskom kapom i aluzijom na Vegetu.

Prosvjeduju poduzetnici i građani iz cijele Hrvatske te je, kako je na konferenciji za novinare rekao izvršni direktor UGP-a Dražen Oreščanin, stiglo nekoliko autobusa iz Dalmacije, s Kvarnera, iz Bjelovara, Varaždina, Vinkovaca itd.

Prosvjednicima se obratio i Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je nedavno uhićen jer je otvorio svoju teretanu unatoč zabrani Nacionalnog stožera.

“Divno je koliko nas se skupilo. Oni koji pričaju da se Hrvati ne mogu skupiti neka pogledaju ovo. Ono što nas treba okupiti jest to da konačno shvate da nam ne mogu uzimati slobodu. Onaj tko je spreman žrtvovati slobodu radi sigurnosti nije zaslužio ni jedno ni drugo. Loše stvari koje rade ljudi, nisu oni krivi, krivi smo mi koji ih ne sprječavamo. Ne činimo ništa da to prestane”, rekao je i dodao da je vrijeme da prestanemo biti pasivni.

”Poruka je da hoćemo svoja građanska prava, nitko nam ih ne može uzeti. Ako vi to ne možete osigurati, dajte nekom drugom da to učini. Političari su samo naši predstavnici koji nam trebaju služiti, a ne vladati. Ja čak vjerujem da oni to sve rade iz dobre namjere, ali put popločan dobrim namjerama nekad odvede u pakao, a ovaj put je odveo u diktaturu koju više nećemo podnositi”, kaže.

Istaknuo je zdravstvene djelatnike, za koje je zatražio pljesak zbog njihova truda u borbi protiv epidemije. ”Predlažem da političari svoje plaće daju njima i da se s njima zamijene, pa da vidimo kako će onda biti”, rekao je.

Ispričao je svoje iskustvo s policijom prilikom uhićenja nakon što je otvorio teretanu. ”Vidio sam da smo krasni ljudi. To su naši obiteljski prijatelji, susjedi, koji rade svoj posao, rade ga s velikom neugodnošću. Nije problem u njima koji moraju provoditi glupe zakone, nego u onima koji ih donose. Inspektori su mi sa suzama u očima zapečatili teretanu. I u DORH-u su krasni ljudi, dobri, ali moraju provoditi gluposti koje je napisao netko drugo”, rekao je Klarić.

”Samo za kraj, našim poštovanim političarima, molim vas, prestanite nas maltretirati. Ako niste u stanju voditi krizu, odite se baviti nečim drugim. Dođite k meni na trening”, zaključio je.

Oreščanin je stao pred prosvjednike koji su mu gromoglasno zapljeskali. ”Hvala vam svima koji ste došli, iz Istre, Varaždina, Čakovca, Virovitice, a posebno hvala onima koji su došli iz Petrinje i Siska”, rekao je.

”Imamo dvije poruke. Jedna je – dosta je toga da su zaposlenici privatnog sektora građani drugog reda, a druga je – zašto Hrvatska ne bi bila država svih svojih građana?” kaže.

“Tražimo pravedno i pošteno obeštećenje za sve koji imaju veliki pad prihoda, a ne samo za one koji su zatvoreni. Tražimo ukidanje parafiskalnih nameta i da članstvo u komorama bude dobrovoljno”, otkrio je zahtjeve Oreščanin.

Kazao je da je razgovarao s ministrom Josipom Aladrovićem i tražio ga da plaća dužnosnika bude u minimalnom iznosu od 4000 kuna. ”Aladrović je zahvalio na prijedlogu i rekao da je to kvalitetan prijedlog i da će ga razmotriti”, rekao je.

”Na kraju bih Vas nešto htio pitati. Koju poruku imate za ministra Ćorića?” pitao je Oreščanin, na što su prosvjednici uglas počeli vikati: ”Ostavka!”, ”Odlazi” i ”Dosta je”.

Marin Medak poručio je da poduzetnici nisu građani trećeg reda.

”Ne želim živjeti u državi u kojoj se bojim reći da želim raditi. Svi se moraju zapitati koga i čega se bojimo. Nije problem što smo zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti, a ne da se laže javnost da je dovoljno izdvojeno. Nedostaje još 50 posto bilance. Žalosno je da moramo prosvjedovati da bismo se izborili za legitimno pravo. Ovaj način nije ispravan. Mi nismo građani trećeg reda”, rekao je.

Dražen Oreščanin, jedan od organizatora prosvjeda i izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, rekao je medijima da se na Trgu okupilo oko 5000 ljudi.

”Hvala svima što ste došli. Akcija je usmjerena prema mjerama. Mislimo da su diskriminatorne, tražimo pravilno obeštećenje za pogođene djelatnosti i smatramo da bi država redovitije trebala podmirivati minimalne plaće. Osigurali su pomoć zaposlenima, a nisu pomogli poduzetnicima da opstanu kroz nadoknadu štete i osiguravanje kreditnih linija za likvidnost”, rekao je Oreščanin okupljenima.

Jedan je mladić među prosvjednicima prošao s konobarskom tacnom u ruci, te zaradio veliki pljesak i podršku okupljenih.

Na Trg bana Josipa Jelačića došli su i mostovci Nikola Grmoja i Miro Bulj podržati prosvjed.

”Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”, rekao je na megafon jedan prosvjednik i zaradio pljesak okupljenih. ”Ovdje više ne vlada zakon, nego diktatura”, dodao je i pozvao sve koji imaju nešto reći neka dođu, uzmu megafon i kažu.

Organizatori su podsjetili prosvjednike, među kojima mnogi nose zaštitne maske, da poštuju epidemiološke mjere i održavaju fizički razmak. Na Trgu ima i puno policije.

Iz Udruge Glas poduzetnika poručuju da će riječ prepustiti poduzetnicima, obrtnicima, samozaposlenima, zaposlenicima i građanima jer im je ”važno da se njihov glas čuje”.

”Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite već su ih nebrojeno mnogo puta izigrali i ostavili na cjedilu. Sada je vrijeme da građani kažu što misle o lošem i nekompetentnom vođenju krize te da poruče da je dosta”, kažu iz UGP-a i dodaju da je važno da se svi koji dolaze na prosvjed pridržavaju epidemioloških mjera.

”Želimo poslati jasnu i izravnu poruku tisuća nezadovoljnih glasova i želimo to učiniti na dostojanstven način”, rekli su. Kažu da odluke Vlade poštuju ”čak i kad one diskriminiraju mnoštvo poduzetnika te njihovih zaposlenika”.

Iz Glasa poduzetnika naglašavaju da je ”voda svima došla do grla i poduzetnici trebaju da im Vlada RH vrati jedan mali dio od milijardi koje su kroz godine uplatili u hrvatski proračun”. ”Dosta nam je izgovora i lažnih obećanja. Tražimo hitne i adekvatne ekonomske mjere koje će osigurati spas gospodarstva”, poručili su.

R.I. /Foto:cropix

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->