Kategorije Vijesti

Tonino Picula: Plenković ima dupli motiv, a Milanović mora odgovoriti na važno pitanje

Širi dalje

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula komentirao je rezultate parlamentarnih izbora i druga aktualna politička zbivanja.



Na listi SDP-a za predstojeće europske izbore Picula je na posljednjem mjestu. Kaže kako je navikao biti na različitim pozicijama te očekuje da će osvojiti još jedan mandat u EP-u. Tvrdi da unutar SDP-a nije bilo tenzija kad su se sastavljale liste za EU izbore

“Zašto sam na posljednjem mjestu? Odnosi unutar stranke često određuju izbor i raspored kandidata na listi. Dobio sam ponudu da budem četvrti na listi. Meni se učinilo da to nije mjesto koje reflektira sve što sam radio proteklih pet godina. Onda sam predsjedniku stranke predložio da bih više volio testirati svoj učinak i rezultat s posljednjeg mjesta”, kazao je u razgovoru za Večernji list.

“Moj razgovor s predsjednikom stranke oko te teme trajao je šest, sedam minuta. Iznio sam svoje razloge, a on svoje. Vrlo brzo smo našli zajednički jezik oko moga mjesta na listi za EP. Jednako tako sam mu kazao da ne želim biti na listi za Hrvatski sabor. Smatram da to ne bi bilo u redu jer nisam imao ambiciju konzumirati taj mandat u Saboru. Ostao sam dosljedan svojoj prijašnjoj odluci. “

Ostali i SDP-ovi europarlamentarci su pristali biti i na izbornim listama za Sabor iako nemaju namjeru sjediti u Saboru. Jesu li ispali nedosljedni?

“Svatko ima svoje razloge zašto je pristao, odnosno zašto nije. Nastojao sam svoju poziciju dobro obrazložiti. Zašto su drugi kolege postupili drukčije, meni je to doista teško procijeniti. Ne ulazim u njihove motive. Nemam razloga sumnjati. Željeli su možda na taj način pomoći stranci, biti prisutni birajući pozicije na listama za Hrvatski sabor. Ja se s time nisam složio.”

Andrej Plenković želi biti premijer i u trećem mandatu, pokušava sastaviti novu Vladu, a istodobno je nositelj liste HDZ-a. Picula vjeruje da Plenković za to ima dvostruki motiv, pamti 2019. godinu i ne želi da mu se ponovno dogodi crni labud.

“Zapravo je 2019. mislio da je dovoljna snaga brenda HDZ-a da lako dobije te izbore, a to se nije dogodilo. Na čelnim pozicijama tada su bili javnosti manje poznati ili sasvim nepoznati ljudi. Ovaj put opredijelio se da lista bude što jača.

Drugi njegov motiv, svakako, želio bi biti u bubnju nakon europskih izbora, kada se bude odlučivalo o nekim top pozicijama.”

Što se pak tiče odlaska Peđe Grbina s mjesta predsjednika SDP-a, prepušta je stranačkom kolegi.

“Mislim da je on sam najavio da je, u slučaju izbornog neuspjeha, njegov mandat na raspolaganju. To prepuštam njemu. Samo da podsjetim, ovo nije prvi put da SDP nije uspio u svojim namjerama. Nakon neuspjeha na izborima 2016., Milanović se vrlo brzo povukao, kao i Davor Bernardić nakon neuspjeha prije četiri godine.”

 Građani su na izborima odabrali, to ne možemo ignorirati

Na pitanje treba li Zoran Milanović nakon svog angažmana u predizbornoj kampanji ostati predsjednik ili otići, Picula je odgovorio kako Milanović zapravo nikada nije izišao iz zone komfora, iako je to govorio.

“On je ostao za vrijeme kampanje predsjednik Republike. Ali je zato ovim projektom SDP ušao u zonu rizika. Za nas taj rezultat sigurno nije onakav kakav smo priželjkivali, ali ne možemo ignorirati činjenicu da su građani 17. travnja ipak odabrali u većinskom broju neke druge političke opcije koje sada imaju mogućnost sastavljanja Vlade.  HDZ, kao i nakon svakih izbora kad je pobijedio, ima pravo prvokupa. I on to sada čini”, rekao je Picula.

“Neke alternativne koncepcije, kao što je nekakva antikorupcijska koalicija u Saboru, očito neće uspjeti. To je jednostavno nešto što treba pitati predsjednika Republike jer on je bio važan čimbenik u toj priči. On mora odgovoriti na pitanje je li ovaj događaj krucijalno važan i za nastavak njegove političke karijere na Pantovčaku”, zaključio je SDP-ovac.

D.M. /Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Tonino Picula

Najnovije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

2 sata prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

3 sata prije

Sezona tek počinje, a već imamo rekordera. Pogledajte cijenu kave s rive na Hvaru

Pred početak turističke sezone počele su objave o cijeni pića na Jadranu. Ne sumnjamo da…

5 sati prije