Treba li general Marijan Mareković podnijeti ostavku Zoranu Milanoviću!?

travanj 22, 2020 maxportal
Share Button

General pukovnik Marijan Mareković (1959. Sesvetski Kraljevac)  savjetnik  predsjednika Republike Zorana Milanovića, ratni je zapovjednik Tigrova, najelitnije i najbolje opremljene postrojbe Hrvatske vojske.U studenom 1990., na početku formiranja hrvatske oružane sile, bio je zapovjednik čete Jedinice za posebne namjene Rakitje. Formiranjem Tigrova imenovan je zamjenikom zapovjednika, a krajem 1991. postavljen za zapovjednika najmoćnije hrvatske gardijske brigade.

Dalji profesionalan put bio je logičan jer je kao zapovjednik sudjelovao u presudnim bitkama Domovinskog rata.

U operaciji “Bljesak” bio je zapovjednik izdvojenog zapovjednog mjesta, a u operaciji “Oluja” s Tigrovima se iz pravca Ogulina spojio s postrojbama 5. korpusa Armije BiH. U zasluženu mirovinu otišao je 2012. u činu general pukovnika i otad je na čelu tvrtke Pleter-usluge.

General Marijan Mareković danas je savjetnik za veterane Domovinskog rata predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića.

Izjava predsjednika Milanovića u Jasenovcu danas je zasjenila sam čin komemoracije i o njoj će se još govoriti.

Milanović je u Jasenovcu, gdje je bio na komemoraciji državnog vrha za žrtve ustaškog logora, za HOS-ovu spomen ploču, rekao kako ju “treba maknuti i negdje baciti, jer nema veze s Domovinskim ratom”.

Nakon što je vrhovni zapovjednik izvrijeđao dio veterana Domovinskog rata, (njih oko 3.000)  od kojih je 700 poginulo braneći Domovini, odgovor na pitanje iz naslova je jasan: general Marijan Mareković  predsjedniku Milanoviću trebao bi podnijeti ostavku i zahvaliti na suradnji.

Mogao bi se, onako diplomatski, ograditi od njegovih izjava, i nastaviti surađivati, ali uz uvjet da se vrhovni zapovjednik ispriča veteranima Domovinskog rata i njihovim obiteljima koje je bahato uvrijedio.

M. Marković/S. Sunara/CROPIX

 

 

Komentari
Share Button