TUŽBE FANTASYLANDA PROTIV DRŽAVE TEŠKE 6 MILIJARDI KUNA! Nakon 6 godina imenovan peti sudac

30 siječnja, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maxportal doznaje da je prije nekoliko dana na Trgovačkom sudu u Zagrebu u predmetu grupacija Fantasyland protiv Republike Hrvatske, u sporu vrijednom više od 3 milijarde kuna, imenovan i peti sudac po redu u tom predmetu koji traje već šest godina.



Naime, pred Trgovačkim sudom u Zagrebu već šest godina vode se dva sudska spora pokrenuta od strane grupacije Fantasyland čija vrijednost premašuje iznos od 6 milijardi kuna zajedno sa pripadajućim kamatama, naknadama i odvjetničkim troškovima.

Jedan spor vodi se protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju, Agencije za upravljanje državnom imovinom i Centra za restrukturiranje i prodaju kao pravnog sljednika bivšeg HFP-a i AUDIO, a drugi spor grupacija Fantasyland vodi protiv Republike Hrvatske.

Tužba radi naknade štete protiv HFP-a, AUDIO i CERP-a podnesena je zbog kršenja ugovornih i zakonskih obveza te nezakonitog i nepravilnog rada HFP-a, AUDIO i CERP-a,

Tužba protiv Republike Hrvatske podnesena je zbog nezakonitog i nepravilnog rada nadležnih i HFP-u, AUDIO i CERP-u nadređenih tijela i institucija (Vlada RH, Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, Nadzorni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju, Državno odvjetništvo RH,…) koji unatoč višegodišnjim opetovanim pisanim zamolbama grupacije Fantasyland nisu otklonili protupravan i nepravilan rad te kršenje zakonskih i ugovornih obveza od strane HFP-a, AUDIO i CERP-a kojim se onemogućuje realizacija projekta Fantasyland Šmidhen.

Kako saznajemo, u parničnom postupku radi naknade štete protiv Republike Hrvatske, grupacija Fantasyland zatražila je izuzeće novoimenovane sutkinje Trgovčakog suda u Zagrebu u tom predmetu Neli Stipaničev, inače supruge poznatog pjevača Đanija Stipaničeva.

Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je razloge zbog kojih je zatraženo izuzeće sutkinje Neli Stipaničev, te u tom predmetu tužbe radi naknade štete protiv Republike Hrvatske, imenovalo novog, petog po redu uređujućeg suca.

Koji su razlozi zbog kojih je sud prihvatio zahtjev grupacije Fantasyland za izuzeće nije poznato, ali je poznato da postupak pred Trgovačkim sudom traje već 6 godina te poznate i brojne zlouporabe i nezakonitosti državnih i pravosudnih tijela kojima je godinama onemogućavana realizacija projekta Fantasyland, a koje su i javno objavljene.

Slaven Čolak, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, ministar Dražen Bošnjaković

 

Maxportal je već objavio dokument od 21. listopada 2019.g. pod nazivom „Institucionalni kriminal – zlouporabe i nezakonitosti u postupanju državnih i pravosudnih tijela i institucija Republike Hrvatske kojima je u razdoblju 2009.g. – 2019.g. onemogućena realizacija projekta Fantasyland Šmidhen“, a koji dokument je dostavljen u prilogu dopisa grupacije Fantasyland od 21. listopada 2019.g. svim nadležnim i relevantnim tijelima i institucijama RH – Vladi RH, Državnom odvjetništvu RH, Ministarstvu pravosuđa RH, CERP-u, Upravnom vijeću CERP-a, Ministarstvu državne imovine, Hrvatskom saboru – svim saborskim zastupnicima, Uredu predsjednika Hrvatskog sabora – Uredu potpredsjednika Hrvatskog sabora – Odboru za pravosuđe – Odboru za predstavke i pritužbe – Odboru za gospodarstvo – Odbor za europske poslove – Odbor za turizam i dr.

Maxportal je objavio i brojna svjedočenja pred Trgovačkim sudom u Zagrebu i video zapise o svjedočenjima Tomislava Bobana – bivšeg ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom i bivšeg ravnatelja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji sada obnaša dužnost državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine, Ozrena Matijaševića – bivšeg člana Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, Vedrana Duvnjaka – bivšeg predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju i ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom koja je osnovana 2011. godine nakon što je ukinut HFP, Ivana Bezjaka iz geodetske tvrtke GEO BIM iz Samobora, Oskara Fleischera – jednog od projektanata Fantasylanda u Samoboru, Artura Gedikea iz uprave grupacije Fantasyland te brojnih drugih svjedoka čiji su iskazi svi redom potvrđivali višegodišnje nezakonito postupanje Fonda i države kojim je onemogućena realizacija projekta Fantasyland u Samoboru.

Koliko će državu koštati neodgovorno upravljanje državnom imovinom možemo samo nagađati, a hoće li itko odgovarati ostaje nam za vidjeti.

PO LAŽNIM PRIJAVAMA HFP-a I AGENCIJE ZA UPRAVLJANJE DRŽAVNOM VIŠE OD 8 GODINA VOĐENA ISTRAGA I KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Maxportal je objavio i državnoodvjetničku odluku Županijskog državnog odvjetništva kojom su nakon više od 8 godina vođenja istrage i kriminalističkog istraživanja odbačene kaznene prijave Hrvatskog fonda za privatizaciju protiv grupacije Fantasyland i njenih odgovornih osoba, a koje su podnesene u vrijeme bivšeg Hrvatskog fonda za privatizaciju i Agencije za upravljanje državnom imovinom kojima je na čelu u to vrijeme bio Vedran Duvnjak, bivši HDZ-ov kadar u vrijeme Petra Čobankovića i bivše premijerke Jadranke Kosor. 

Po lažnim prijavama HFP-a i njegovih pravnih sljednika Državno odvjetnišvo je više od 8 godina, sve do svibnja 2018. godine vodilo istragu kriminalističko istraživanje nad grupacijom Fantasyland i njenim odgovornim osobama, a da bi apsurd bio potpun, istraga je vođena čak i nad ugovorom o pravu građenja koji je zaključen uz suglasnost Vlade RH i  Državnog odvjetništva.

Naime, HFP je najprije 2007. godine zaključio ugovor sa Fantazija projektom uz suglasnost Vlade RH i Državnog odvjetništva, a potom je HFP kao ugovorna strana 2009.g. – 2010.g. prijavio Državnom odvjetništvu taj ugovor kao nezakonit.

I tu nije kraj. Državno odvjetništvo je po toj lažnoj prijavi HFP-a više od 8 godina istraživalo ugovor koji je HFP zaključio uz suglasnost Vlade RH i Državnog odvjetništva, da bi u konačnici u svibnju 2018.g., tek nakon više od 8 godina istraživanja utvrdilo da je ugovor o pravu građenja zaključen sukladno zakonu bez ikakvih nepravilnosti.

Nadalje, HFP je Državnom odvjetništvu lažno prijavio i da Fantazija projekt nije vlasnik nekretnina na kompleksu Šmidhen (hotel, motel, bazeni), već da je vlasnik HFP, da bi potom Državno odvjetništvo nakon više od 8 godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja utvrdilo da je Fantazija projekt vlasnik svih nekretnina na kompleksu Šmidhen, a što je bilo vidljivo iz zemljišnih knjiga prije više od 10 godina.

HFP je Državnom odvjetništvu lažno prijavio i da je Fantazija projekt nezakonito povećala temeljni kapital od 12 milijuna kuna, da Fantazija projekt nije ispunila ugovorne obveze, itd., da bi potom Državno odvjetništvo nakon više od 8 godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja utvrdilo da je Fantazija projekt zakonito povećala temeljni kapital, da je Fantazija projekt ispunila sve ugovorne obveze, te odbacila sve prijave HFP-a neosnovane.

U uređenim pravnim državama i članicama EU pravo vlasništva je nepovredivo, a već iz ovog primjera je očito da to u Hrvatskoj nije slučaj zbog čega ne čudi negativna percepcija o hrvatskom pravosuđu kao ključnom problemu koji koči razvoj gospodarstva.

Snaga javnih isprava u Hrvatskoj očito ne postoji kada je moguće da jedan državni Fond lažno prijavi Državnom odvjetništvu da Fantazija projekt nije vlasnik nekretnina na kompleksu Šmidhen, a potom Državnom odvjetništvu treba više od 8 godina da utvrdi ono što je već bilo utvrđeno u zemljišnim knjigama prije više od 10 godina, da je Fantazija projekt vlasnik svih nekretnina na kompleksu Šmidhen.

Kako je moguć apsurd da državni Fond lažno prijavi Državnom odvjetništvu da je Fantazija projekt nezakonito povećala temeljni kapital, a potom još veći apsurd da Državnom odvjetništvu treba više od 8 godina da utvrdi da je Fantazija projekt zakonito povećala temeljni kapital, a sve to unatoč tome što je zakonito povećanje temeljnog kapitala već odavno, prije više od 10 godina bilo utvrđeno od strane Trgovačkog suda u Zagrebu što je vidljivo i iz javnog registra Trgovačkog suda u Zagrebu.

Iz navedenog primjera nedvojbeno proizlazi sprega državnog i pravosudnog aparata, sprega kojom su se državni Fond i Državno odvjetništvo zajedno i koordinirano stavili iznad zakona narušavajući povjerenje u javne isprave i sudske odluke. HFP lažno prijavljujući, a Državno odvjetništvo po tim lažnim prijavama nezakonito vodeći istragu i kriminalističko istraživanje protiv grupacije Fantasyland više od 8 godina što ukazuje na svjesno i s namjerom onemogućavanje realizacije projekta Fantasyland.

Iz zemljišnih knjiga i javnog registra prije više od 10 godina bilo je poznato i da je Fantazija projekt vlasnik svih nekretnina na kompleksu Šmidhen i da je Fantazija projekt zakonito povećala temeljni kapital, jer ga i ne bi mogla povećati da sud to nije odobrio.

Dakle, sve je bilo poznato i prije nego što je Fond lažno prijavio te i prije nego što je Državno odvjetništvo pokrenulo istraživanje, a Državnom odvjetništvu je trebalo više od 8 godina da utvrdi činjenice koje su bile opće poznate i javno dostupne u javnom registru zemljišnih knjiga i Trgovačkog suda u Zagrebu što i više nego dovoljno govori o stanju u državnoj upravi i hrvatskom pravosuđu.

Za takvo što utvrditi nije potrebna niti stručnost, niti iznadprosječna intiligencija, već samo logika i zdrav razum, a u HFP-u i Državnom odvjetništvu očito i to nedostaje.

U uređenim pravnim državama, pa tako i članicama EU, pravo vlasništva je nepovredivo, a Republika Hrvatska kao njena članica preuzela je i obvezu poštivanja europskih pravnih normi koje u praksi očito ne primjenjuje slijedom čega ne čudi negativna percepcija o hrvatskom pravosuđu kao ključnom problemu koji koči razvoj gospodarstva.

To zasigurno nije niti p od pravne države, a zbog čega bi se u bilo kojoj imalo uređenoj državi zakazala hitna sjednica na najvišoj državnoj razini i sankcioniralo takvo nezakonito postupanje i grubo narušavanje pravnog i demokratskog sustava od strane državnog i pravosudnog aparata.

No, u Hrvatskoj, i nadalje su glavna tema ministri i njihove imovinske kartice.

M. Marković/Foto:

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->