UHIĆEN OSUMNJIČENI ZA NAPAD NA dr. KUKIĆA: Pobjegao je ostavivši ključeve u kabinetu

lipanj 24, 2014 maxportal
Share Button

 

Privedena je osoba koja je vlasnik ključeva koji su pronađeni u kabinetu profesora Kukića”, objavio je  dežurni tužitelj Tužiteljstva HNŽ-a Mirko Miličević.

Tužitelj je rekao kako je vlasnik ključeva uhićen, a u interesu istrage trenutno ne može dati više informacija.Napad na profesora i akademika Slavu Kukića naišao je na brojne osude. Svi se slažu u jednom: riječ je o brutalnom napadu, koji zaslužuje svaku osudu, ali i oprez, jer mediji u ovakvim situacijama obično prave korak više od potrebnog.

Mile Lasić profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru kaže kako se radi o odurnom činu.

”Riječ je o posljedici nepostojanja kulture tolerancije i uvažavanja u društvu koje funkcionira kao negacija drugoga. Zapravo, društvo funkcionira na principima metarasizma koje u drugom vidi latentnu opasnost”, rekao je o Lasić.

Lasić je naglasio kako su neistinite tvrdnje pojedinih medija kako kolege sa Sveučilišta ovaj slučajne zanima  istaknuvši kako je i osobno posjetio Kukića u bolnici te da neprestano pristižu pozivi kolega iz drugih gradova u BiH i regije koje zanima što se to dogodilo.

A Lasić kaže kako se dogodio napad i na sveučilišni kampus i na samu instituciju Sveučilišta.

”Ovo je ujedno i žestoka povreda autonomije kampusa i Sveučilišta i profesora Kukića i ovo mora izazvati zgražanje”, rekao je Lasić i istaknuo kako, nakon 20 godina nasilja, oni koji visoko sjede a slabo vide, i dalje pribjegavaju nasilju.

Raguž: Nije riječ o fašizmu, nego banditizmu

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke istaknuo je kako je napad na Kukića za svaku osudu.

Dr. Kukuć: Nije to bio nitko od studenata, s njima imam dobar odnos.

”Iskreno sam bio zgrožen u trenutku kada sam u vijestima čuo ovu vijest. S Kukićem se čovjek može neslagati, ali nasilje nikada nije i ne može biti rješenje”, rekao je Raguž ali i upozorio na činjenicu da su pojedini mediji zloupotrijebili izvještaje o nemilom događaju.

„Ako je napad na Kukića dokaz tzv. fašizma i nacional-šovinizma u Mostaru i Hercegovini, što bi onda bilo ubojstvo Joze Kafadara, nasilna smrt bračnog para Crepulja u Kraljevoj Sutjesci i dr.? Zašto je napad na Kukića fašizam, a cipelarenje mladića u hrvatskom dresu u Fojnici samo izgred? Jedina stvar koja je gora od prirode nasilnog čina jeste zloupotrebljavanje istog u predizborne svrhe, kaže Raguž.

Mediji trebaju biti oprezni

”Jednako kao što napad zaslužuje osudu, ja bih osudio i medijska izvješća koja daju a priori nacionalno obojene političke konotacije ovom napadu. Ako je po sarajevskim mjerilima napad na Kukića fašizam, što je onda ubojstvo Joze Kafadara, bračnog para Crepulja u Kraljevoj Sutjesci, napad na momke u hrvatskom dresu u Fojnici i drugdje? U Mostaru je izgleda svaki izgred nacional-fašizam, a u Sarajevu i drugdje samo izgred i ništa više”, istaknuo je Raguž i naglasio kako treba pustiti istražne organe da rade svoj posao.

Na medijsko izvještavanje u ovakvim slučajevima upozorila je i izvršna direktorica Vijeća za tisak i online medije u BiH Ljiljana Zurovac koja je istaknula kako mediji trebaju biti oprezni.

”Treba biti oprezan i davati prave informacije, a ne zaključivati i donositi informacije prije provjere”, rekla je Zurovac.

Istaknula je kako treba voditi računa da, uz ono što je hitnost izvještavanja, vijest ne bude manipulativna i da ne dovede čak do okretanja istrage u drugom smjeru.

”Treba voditi i računa o osjetljivosti teme kako za unesrećenog i njegovu obitelj, tako i za javnost, jer je riječ o stresnim informacijama”, rekla je Zurovac za Bljesak.info.

Majda Behrem-Stojanov, glasnogovornica je Centra civilnih inicijativa, izjavila je za Bljesak.info kako je napad na profesora Kukića za svaku osudu te da od nadležnih organa očekuju hitnu reakciju, rasvjetljavanje ovog čina i provođenje pravdi odgovornih za njega.

”Nakon profesora Milića koji je pretučen na sličan način ispred srednje škole u kojoj je uposlen, sada se ide i korak dalje. U kabinet sveučilišnog profesora! U ustanovu koja iznjedrava i uči budućnost BiH! S pravom se pitamo što se može dogoditi sutra bilo kome od nas? Bilo gdje? Gdje to mi živimo? U kakvom društvu i kakvom Mostaru? Ovakve stvari ne smiju proći nezapaženo!”, rekla je Behrem-Stojanov.

Napad su osudile i sve političke stranke, ali i strani dužnosnici u BiH. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozvalo je lokalne vlasti da istraže ovaj zločin i počinitelje privedu pred lice pravde u najkraćem roku.

”Nasilju, motiviranom političkim ili bilo kojim drugim razlozima, nema mjesta u modernom demokratskom društvu”, poručili su iz američkog Veleposlanstva.

I Hrvatski narodni sabor BiH najoštrije osuđuje fizički napad te poziva mjerodavna policijska tijela da poduzmu sve potrebne aktivnosti za otkrivanje počinitelja.

”HNS osuđuje i sve češće slučajeve nasilja prema javnim i ne samo javnim osobama, koje pojedinci, interesne i političke grupacije nažalost koriste kao sredstvo u već započetoj političkoj kampanji i za ostvarenje svojih političkih ciljeva”, navodi se u reagiranju HNS-a.

I Akademija osuđuje

HDZ 1990, priopćio je kako u BiH kakvu oni zagovaraju nema mjesta nasilju i vandalizmu.

”Stoga smo vrlo zabrinuti i iz toga razloga osuđujemo ovaj čin. Odgovornost je na, kako institucijama BiH tako i na svim političkim akterima i pojedincima da osiguramo zaštitu ljudskih prava, kako bi svaki pojedinac imao pravo na vlastito mišljenje i da se pri tome osjeća zaštićeno i sigurno, bio on Slavo Kukić ili netko drugi”, priopćio je HDZ 1990..

Akademija nauka i umjetnosti BiH navodi kako je britko pero Kukića razlog za napad i za počinjeni banditizam. I Rektorat Sveučilišta u Mostaru reagirao je na napad priopćivši kako se ”ovaj potpuno neprihvatljiv čin ničim ne može opravdati”.

Ured visokog predstavnika (OHR) je osudio napad te objavio kako očekuje od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da ovaj slučaj brzo istraže i dovedu počinitelja pred lice pravde.

”Nasilje svake vrste, uključujući politički motivirane napade, nema mjesta u civiliziranoj diskusiji. Svi koji misle drugačije ili podržavaju takve poteze nalaze se na pogrešnoj strani prihvatljivog demokratskog ponašanja”, priopćeno je iz OHR-a.

Napad je osudio i Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

”Svaki pokušaj utjerivanja straha ili izazivanja nasilja, mržnje ili diskriminacije protiv bilo kojeg pojedinaca ili grupe, zbog njihovih političkih uvjerenja, danas više nema mjesta u bh. društvu”, poručio je Sorensen.

(Bljesak info)Komentari
Share Button