Umrla je britanska kraljica. Pokrenute operacije ‘Jednorog’ i ‘London Bridge’

8 rujna, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kraljica  Elizabeta II. umrla je danas poslijepodne, a britanske vlasti imaju spreman plan za sve što će uslijediti u narednim danima. Portal  Politico je objavio detalje iz dokumenata o tome što će se događati u Britaniji.



Do najsitnijih detalja razrađena je strategija svega što će se događati, od načina na koji je sama vijest priopćena do organizacije sprovoda. Procedura koja donosi smjernice o tome što će se događati nakon kraljičine smrti nazvana je kodnim imenom “Operacija London Bridge”.

Politico donosi detalje iz dokumenata o tome što će se događati u Britaniji sada kada je kraljica umrla.

Dan D

U satima nakon kraljičine smrti o svemu će biti obaviješteni premijer, tajnik kabineta (najviši britanski državni službenik) i određeni broj najviših ministara i službenika. Premijera će obavijestiti kraljičin privatni tajnik, koji će također obavijestiti Ured tajnog savjeta, koji koordinira rad vlade u ime monarha.

Vijest će potom biti poslana vladama 15 zemalja, u kojima je kraljica također bila šefica države, i 36 drugih zemalja Commonwealtha. Cilj je da vijest prvo doznaju lideri pa tek onda javnost.

Interno, taj dan će se nazivati “Dan D”. Svaki naredni dan će se nazivati D+1, D+2 i tako dalje. Kraljevska palača će izdati “službeno priopćenje” kojim će vijest biti dostavljena javnosti.

Queen Elizabeth II and  Prince Charles, Photo by RICHARD POHLE  / AFP)

Ministri i visoki službenici će dobiti mail od tajnika kabineta, čiji nacrt glasi: “Poštovane kolege, s tugom pišem da vas obavijestim o smrti Njenog Veličanstva Kraljice”. Po prijemu maila, zastave širom Whitehalla će biti spuštene na pola koplja. Cilj je da se to učini u roku od 10 minuta.

U vježbi provedenoj prije nekoliko godina iz Downing Streeta su izrazili zabrinutost da će to biti nemoguće jer ne zapošljavaju službenika za zastavu i nisu bili sigurni da će netko uvijek biti prisutan da spusti zastavu. Zasjedanja britanskog parlamenta i decentraliziranih zakonodavnih tijela u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj bit će prekinuta.

Internetska stranica kraljevske obitelji dobit će crnu stranicu s kratkom izjavom koja potvrđuje njenu smrt. Sve stranice društvenih medija vladinih resora pokazivat će crni banner. Sadržaj koji nije hitan neće biti objavljivan. Kraljevska obitelj će objaviti planove za kraljičin sprovod, koji će biti održan 10 dana nakon njezine smrti.

Premijer će biti prvi član vlade koji će dati izjavu. Svi ostali članovi vlade ne smiju ništa komentirati dok se premijer ne oglasi. Ministarstvo obrane će organizirati počasni pozdrav oružjem na svim pozdravnim stranicama. Bit će proglašena nacionalna minuta šutnje.

Premijer će potom imati audijenciju kod novog kralja, a u 18 sati kralj Charles će se obratiti naciji.

Istodobno, bit će održana služba u katedrali Svetog Pavla u srcu Londona. Prisustvovat će premijer i manji broj ministara. Planirano je da služba izgleda spontano.

Dan D+1

U 10 ujutro, dan nakon kraljičine smrti, Savjet za pristupanje – koji uključuje visoke vladine ličnosti – sastaje se u palači sv. Jakova kako bi proglasio Charlesa za novog suverena.

Stotine tajnih savjetnika, uključujući premijera i ministre, bit će zamoljene da prisustvuju. Nitko ne smije nositi bilo kakve ukrase.

Proglas će zatim biti pročitan u palači sv. Jakova i u Kraljevskoj razmjeni u Londonu, čime će Charles biti potvrđen za kralja.

Parlament će se sastati kako bi dogovorio poruku sućuti. Svi ostali poslovi parlamenta bit će obustavljeni na 10 dana. Zastupnici će odati počast kraljici u Donjem domu.

U 15:30 premijer i Kabinet imat će audijenciju kod novog kralja. Ministrima će biti rečeno da ne dovode svoje supružnike.

Dan D+2

Kraljičin kovčeg će biti prenesen u Buckinghamsku palaču. Ako kraljica umre u Sandringhamu, njenoj rezidenciji u Norfolku, u istočnoj Engleskoj, tijelo će kraljevskim vlakom biti preneseno do stanice St. Pancras u Londonu, gdje će njen kovčeg dočekati premijer i ministri iz kabineta.

Ako umre u Balmoralu u Škotskoj, bit će aktiviran protokol  “Jednorog”, što znači da će njeno tijelo što prije biti preneseno u London kraljevskim vlakom. U suprotnom, pokrenut će se druga operacija u kojoj će lijes biti prenesen avionom. Premijer i ministri će prisustvovati prijemu povodom dočeka lijesa s kraljičinim tijelom.

Proglasi će se čitati u decentraliziranim upravama. Odavanje počasti će se vjerojatno nastaviti u parlamentu.

Dan D+3

Ujutro će kralj Charles primati izraze sućuti u Westminster Hallu. Popodne će krenuti na turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, počevši od posjete škotskom parlamentu i službe u katedrali St. Giles u Edinburghu.

Dan D+4

Charles će doputovati u Sjevernu Irsku, gdje će primati sućut u kuli Hillsborough i prisustvovati službi u katedrali Svete Ane u Belfastu. Održat će se proba za operaciju “Lav”, povorku s lijesom od Buckinghamske do Westminsterske palače.

Dan D+5

Povorka od Buckinghamske do Westminsterske palače odvijat će se svečanom rutom kroz London. U Westminsterskoj palači bit će održana služba nakon dolaska lijesa.

Dan D+6 do Dan D+9

Kraljičino tijelo će ležati u Westminsterskoj palači tri dana, u operaciji kodnog imena “Pero”. Njen kovčeg će biti izložen nasred palače na podignutoj kutiji poznatoj kao katafalk, a palača će biti otvorena za javnost 23 sata dnevno. Za VIP osobe će se izdavati ulaznice kako bi mogle imati svoje termine.

Na Dan D+6 bit će održana proba za državnu pogrebnu povorku. Dan D+7 je dan kada će kralj Charles otputovati u Wales kako bi primio saučešća i u velškom parlamentu i kako bi prisustvovao službi u katedrali Llandaff u Cardiffu.

U ovom periodu vladini odjeli bit će zaokupljeni ogromnom količinom priprema za sprovod. Dokumenti pokazuju da iako vlada ima kapacitet da uspješno izvrši sve poslove oko sprovoda, postoji bojazan da bi to moglo biti izazovno.

Ministarstvo vanjskih poslova treba organizirati dolaske šefova država i VIP osoba iz inozemstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova je odgovorno za sigurnosne aranžmane, a tajništvo vlade za nacionalnu sigurnost i obavještajne službe te će biti u stanju pripravnosti za svaku povećanu prijetnju od terorizma.

Ministarstvo za transport je izrazilo zabrinutost da bi broj ljudi koji bi možda došao u London mogao izazvati velike probleme u transportnoj mreži.

Premijer i kraljica su se dogovorili da dan državnog sprovoda bude proglašen Danom nacionalne žalosti.

Dan D+10

Sam sprovod bit će održan u Westminsterskoj opatiji. U podne će širom zemlje biti održane dvije minute šutnje. Ceremonije će biti održane u Londonu i Windsoru.

Služba će biti održana u Windsoru u kapeli St. George’s, a kraljica će biti pokopana u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.

R.I. /Foto: AFP


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->