USKOK: Bandić je primio mito, snimili smo ga

1 srpnja, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Uskok je objavio priopćenje oko dva kraka jučerašnje akcije. Detaljno su opisali sve, osim što se događalo oko bolnice Srebrnjak i namještanja natječaja za ravnatelja bolnice.



Uskok je u priopćenjima potvrdio da je Bandić primao mito za Advent i Vrtove svjetla.

Uskok i policija su jučer ujutro u Zagrebu proveli akciju koja ima tri kraka, a svima je zajedničko jedno – Milan Bandić. Najzvučnije ime među uhićenima je ono Kazimira Bačića, glavnog ravnatelja HRT-a, koji je, prema informacijama do kojih je jučer prvi došao Index, nosio keš Milana Lončarića, nekadašnjeg vlasnika ugaslog TEŽ-a, koji je želio graditi naselje na TEŽ-ovom zemljištu.

U javnosti je glasno odjeknulo i uhićenje bivše ministrice zdravstva Ane Stavljenić-Rukavine, ujedno i dugogodišnje bliske suradnice pokojnog zagrebačkog gradonačelnika.

Itekako su zanimljiva su i uhićenja Bandićeva vozača Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog, najpoznatijeg kao “kralja Adventa”.

Uz njih, uhićeno je još nekoliko osoba: bivši vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić, službenica Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić, još jedan bivši Bandićev vozač Vladimir Džaja i pročelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić.

Prema onome što smo dosad saznali radi se o sljedeća tri kraka.

OVO SU PRIOPĆENJA USKOKA:

Afera Vrtovi svjetla: Bačić i Lončarić

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 74 i 60 godinu i to zbog sumnje da je 74-godišnjak počinio kazneno djelo Davanja mita za trgovanje utjecajem odnosno da je 60-godišnjak počinio kazneno djelo Trgovanja utjecajem”, stoji u priopćenju Uskoka koji ne navodi imena. 74-godišnjak je Milan Lončarić, a 60-godišnjak je Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a.

Sumnja se da se prvoosumnjičeni 74-godišnjak Lončarić, kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, a nakon što pred nadležnim gradskim tijelima nije uspio pozitivno riješiti zahtjev za legalizacijom već izgrađenog objekta i nakon što nije uspio ishoditi dozvole za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, s drugoosumnjičenim Bačićem dogovorio, da će mu on kao osoba koja uživa društveni utjecaja posredovati prema sada pokojnom gradonačelniku, a kako bi navedene dozvole i suglasnosti ishodovao neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je 60-godišnjak svojim utjecajem trebao posredovati prema odgovornim osobama banaka radi dobivanja kredita za financiranje projekata trgovačkih društava 74-godišnjaka.

“Lončarić je Bačića i pokojnog gradonačelnika novčano nagradio”
Za sve navedeno Lončarić je Bačića i sada pokojnog gradonačelnika novčano nagradio.

Sukladno navedenom dogovoru Bačić se u nekoliko navrata sastajao s pokojnim gradonačelnikom, a kako bi on s pozicije gradonačelnika posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj Zavod izda potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava prvoosumnjičenog i to rješenje o legalizaciji radova na lokaciji u Zagrebu, ali i rješenja o ukidanju svojstva kulturnog dobra dijelova kompleksa tvornice na drugoj lokaciji u Zagrebu, a kako bi se objekt mogao ukloniti i graditi drugi stambeno-poslovni kompleks.

Bandić je tražio da se Lončariću izdaju dozvole

Za navedeno posredovanje, Lončarić je putem Bačića sada pokojnom gradonačelniku predao 50.000,00 eura, a sada pokojni gradonačelnik je osobno i posredstvom jednog rukovoditelja nadležnog tijela Grada Zagreba, zatražio od drugog nadležnog rukovoditelja tijela Grada Zagreba da udovolji podnesenim zahtjevima Lončarićevih društava  bez obzira na propisane uvjete te da izda odgovarajuće isprave.

Na temelju izdanih isprava  trgovačka društva prvoosumnjičenog i on osobno stekli bi korist. Vezano uz drugi dio dogovora 74-godišnjaka i 60-godišnjaka oko posredovanja prema bankama, 60-godišnjak se obraćao odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj, a kako bi trgovačka društva 74-godišnjaka pod što povoljnijim uvjetima dobila kredit za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. Za navedene usluge 74-godišnjak je 60-godišnjaka nagradio kupnjom i opremanjem stana u Radićevoj ulici u vrijednosti najmanje 1.021.000,00 kuna. Plaćanje je provedeno s računa društava u vlasništvu prvoosumnjičenog.Sve opisane protupravne radnje odvijale su se od ožujka 2020. godine do 29. lipnja 2021. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Afera Advent

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 51- i 45-godišnjim hrvatskim državljanima te 73-godišnjom hrvatskom državljankom i to zbog sumnje da su 51- i 45-godišnjak počinili kazneno djelo Davanja mita, a 73-godišnjakinja kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti”, objavio je Uskok. 51-godišnjak je Zdravko Krajina, 45-godišnjak je Denis Mohenski. 73-godišnjakinja je Jelena Čeklić.

“Krajina i Mohenski bili su stvarni voditelji poslovanja Adventa”

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da se, u razdoblju od 2016. do 2020. godine u Zagrebu, sada pokojni  gradonačelnik, ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Zagrebu na korištenje poslovnim subjektima, dogovorio s 51- i 45-godišnjakom kao stvarnim voditeljima poslovanja više trgovačkih društava da će im pogodovati na način da njihovim trgovačkim društvima omogući obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u Zagrebu na raznim manifestacijama, a u zamjenu za dio dobiti koju će navedena trgovačka društva ostvariti od tih poslovnih djelatnosti.

S ciljem ostvarenja ovog dogovora je sada pokojni gradonačelnik nalagao Jeleni Čeklić, članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, poduzimanje potrebnih radnji i to rezervacija termina na javnim površinama Zagreba sukladno traženjima Krajine i Mohenskog čime bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru.

Nadalje je Jelena Čeklić poduzimala i druge potrebne radnje, odnosno prenosila upute i naloge sada pokojnog gradonačelnika kako bi osigurala da drugi članovi Povjerenstva donose zaključke kako bi se u konačnici upravo trgovačkim društvima Krajine i Mohenskog dodijelila tražena javna površina u zakup prilikom provođenja raznih manifestacija od 2016. do 2020. godine.

5 milijuna kuna su podijelili Bandić, Krajina i Mohenski

Na opisani način je trgovačkim društvima navedenih osumnjičenika omogućeno dobivanje u zakup atraktivnih javnih površina Zagreba i ostvarivanje znatne dobiti od poslovanja, dok su dio dobiti u visini od najmanje 5.026.821,82 kuna, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili sada pokojni gradonačelnik, 51- i 45- godišnjak.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->