Uskok će tražiti pritvor za Mamića: Optužuju ih za prevaru tešku 118 milijuna kuna!

3 srpnja, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

USKOK je objavio da je protiv braće Mamić, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara pokrenuo istragu zbog utaje poraza, davanja mita i carinskog prekršaja

Čelnike Dinama braću Mamić i bivšeg direktora tog kluba Damira Vrbanovića, tenutno izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza, Uskok tereti da su zajedno s poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage tužiteljstvo Zdravka Mamića sumnjiči da je nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.



Uskok u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio porezni inspektor, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio navodni Vrbanovićev dio.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u poslijednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zloupotrabi i utaji.

Braća Mamić ranije su objavila da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, dok je u sjedištu Uskoka ispitan Vrbanović, koji je pred Uskokovim istražiteljima odbacio krivnju.

“USKOK je, na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1970., 1959., 1971., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u utaji poreza ili carine. mamić, hrt

U opsežnom rješenju o provođenju istrage Uskok čelnike Dinama braću Mamić, bivšeg direktora tog kluba Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara sumnjiči za niz nedjela počinjenih u poslijednjih šest godina – od davanja mita do utaje poreza i zlouporaba kojima su Dinamo i država zajedno oštećeni za najmanje 130 milijuna kuna. GNK Dinamo je oštećen za iznos od najmanje 117.808.541,62 kuna, a proračun za iznos od najmanje 12.209.650,67 kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravka Mamića tužiteljstvo pritom sumnjiči da je nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za ‘nepripadnu korist’ od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljeni u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio navodni Vrbanovićev ‘dio’.

U prvoj točki rješenja o istrazi Uskom sumnja na nezakonitosti koje je sesvetski poreznik navodno počinio od svibnja do prosinca 2012. tijekom poreznog nadzora dohotka Zorana Mamića za 2009. 2010. i 2011. kojim je trebao utvrditi ima li dokazane izvore prihoda za cjelokupnu imovinu i sve izdatke koje je imao od početka 2009. do kraja 2011. te na utvrđeni nesrazmjer i neprijavljeni dohodak obračunati porez. Nakon što je poreznik saznao da je Zoran Mamić na račun Dinamo 7. ožujka 2011. uplatio više od tri milijuna kuna, a dan kasnije 21 milijun kuna na ime povrata pozajmica, na njegovo traženje i uz ‘obećanu novčanu naknadu’, poreznik nije utvrdio porijeklo novca. Na Mamićevo traženje poreznik je 16. srpnja 2012. sastavio zapisnik o obavljenom poreznom nadzoru i zaključak kojim se obustavlja postupak poreznog nadzora.vrbanović
Tužiteljstvo tvrdi da je poreznik Mamiću i u veljači ove godine pokušao ‘oprostiti’ milijun kuna PDV-a i poreza na dobit te kamata, ali je voditeljica porezne Ispostave Sesvete, nakon provedenih knjiženja te uvida u predmet, utvrdila da je rješenje koje je sačinio Pernar protivno odluci nadležnih institucija pa ga je poništila.

Zoran Mamić se navodno okoristio i kada je tijekom provođenja poreznog nadzora za razdoblje od 1. siječnja 2008. do 31. srpnja 2010. utvrđeno da mu je NK Dinamo davao više pozajmica od ukupno 24 milijuna kuna te nakon što je utvrđeno da se nevraćene pozajmice trebaju tretirati kao ‘prividni pravni posao’ na koji treba obračunati predujam poreza prireza. Zdravko Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama te Vrbanović kao glavni direktor i također član uprave tada su, po tvrdnjama tužiteljstva zajedno i u dogovoru sa Zoranom Mamićem na Dinamov teret osigurali novac za vraćanje pozajmica.

Zdravko Mamić je ‘u ime i za račun NK Dinama’ podigao kredit od 4.4 milijuna eura nakon čega je, kako bi se prikrila stvarna namjena kredita, sačinjen ‘Aneks ugovora o profesionalnom igranju’ koji je potpisao Vrbanović, a kojim je ‘neosnovano utvrđeno pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera iako su znali da je taj nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamo’.

Sukladno aneksu Zdravko Mamić je 7. ožujka 2011. naložio plaćanje gotovo 26 milijuna kuna s Dinamova računa na račun nogometaša čiji identitet Uskok nije otkrio, a čime je za Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza od gotovo 5.5 milijuna kuna koji je plaćen iz kredita. Nogometaš je potom, sukladno uputi Zdravka Mamića gotovo 26 milijuna kuna proslijedio na račun Zdravka Mamića koji je nešto više od 24 milijuna kuna proslijedio na račun Dinama, a ostatak zadržao za sebe. Na taj je način Zdravku Mamiću omogućeno izbjegavanje plaćanja poreza i prireza od čak 12.6 milijuna kuna te mu je pribavljena i protupravna korist od gotovo 26 milijuna dok je Dinamo oštećen za više od 36.6 milijuna kuna.

Tužiteljstvo Zdravka Mamića tereti da je od rujna 2009. do listopada 2011. ‘u namjeri da sebi i članovima svoje obitelji pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist’, nalagao isplate s Dinamova računa na račun jednog nogometaša od preko 81 milijun kuna čime je za Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza na drugi dohodak od preko 14.2 milijuna kuna.

Nogometaš je potom navodno prema Mamićevim uputama podigao 52 milijuna kuna koje je predavao njemu i članovima njegove obitelji. U cilju prikrivanja neosnovanosti navedenih isplata Zdravko Mamić je prikazao da se isplata vrši na temelju dokumenta pod nazivom ‘Anex ugovora o profesionalnom igranju’, kojim se, po tvrdnjama tužiteljstva, neosnovano utvrđuje pravo navedenog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera.

Mamić je aneks potpisao iako je znao da je nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, koji je po Uskokovim sumnjama na taj način oštećen za više od 81 milijun kuna.

‘U vezi primitaka u iznosu od 52.061.889,15 kuna, Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija provodi daljnje izvide i analize radi utvrđivanja poreznih obveza’, navode u Uskoku.

MP/Foto:hrt

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->