“Proizveli smo dva velika dokumenta, a za prvi smo postigli veliku razinu suglasnosti. U drugom dijelu smo se bavili s normativnim aktima. Vijeće je na neki način obradilo sva područja i to ona koja se često reguliraju, a često i nisu regulirana.

Vijeće je odlučilo da ne ide na glasovanje, nego je zaključak vijeća bio takav da oni članovi koji imaju drugačija mišljenja ta mišljenja dostave kasnije, ona će biti priložena dokumentima. Nije bilo značajnih prijepora. U pojedinim područjima bilo je manjih razmimoilaženja, ali postignut je najveći mogući konsenzus i to je važan temelj ovoj vladi i svim budućim vladama da ove teme ostavi iza sebe, jer ti antagonizmi nas troše”, dodao je.

“Ovo je bilo vijeće za budućnost, a ne prošlost, to su ljudi skloni dijalogu koji su htjeli postići konsenzus koji bi bio na koristi cijelom društvu”, rekao je Kusić.

Potom se javnosti obratio Andrej Plenković, koji se prvi zahvalio Kusiću i vijeću.

“Ja sam danas primio dokument koji ima 30-ak stranica i dva velika dijela. Jedan je opći okvir koji na racionalan i metodološki način definira sve ključne pojmove i probleme s kojima se naše društvo suočavalo za vrijeme vladavine totalitarnih režima i jasno se određuje prema kulturi sjećanja. To je ono što je po meni najvažnije kad pričamo o prvom dijelu dokumenta.

Drugi dio dokumenta, koji se odnosi na pravno reguliranje simbola totalitarnih režima, je također vrlo kvalitetno napisan, on uzima u obzur postojeći ustavni i zakonski okvir u RH. Ako bi se detaljnije išlo regulirati to pitanje, oni sugeriraju na koji način i kako to regulirati.

Zato ćemo te preporuke temeljito analizirati i vidjeti kako nam mogu pomoći u daljnjem kreiranju zakondavnog okvira. Tu je i preporuka koja se odnosi na jačanje pravosudnih kapaciteta kako bi imali konzistentnu sudsku praksu u konkretnim slučajevima koji dolaze na dnevni red.

Budući da je pitanje rada ovog vijeća bilo povezano i s konkretnim slučajem HOS-ove ploče, jasno je da je i vijeće, a to je i moj stav, jasno je da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu RH, tu nema nikakvih dilema. Ali je isto tako uvažilo činjejicu da se u striktno propisanim uvjetima može koristiti u iznimnim situacijama.”, rekao je Plenković.

“Ovo je bilo potrebno da premostimo velike ideološke podjele i, kako bi to rekao predsjednik vijeća, da se okrenemo prema budućnosti i prema tolerantnom i uključivom društvu. Vlada će proučiti dokumente i sukladno daljnjim procjenama poduzimati daljne korake u smislu unaprijeđenja zakonskog okvira”, zaključio je Plenković.

“Za dom spremni u grbu HOS-a se iznimno može koristiti, samo u vezi onih situacija, mjesta ili groblja, gdje su poginuli pripadnici HOS-a. Ta dozvola ne mijenja postavku da je taj slogan protuustavan. Tada je bila tolerancija koja je naslijeđena i to je ta iznimka koja se iznimno i striktno regulirano može tolerirati.

S druge strane, crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu. Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni, oni imaju i negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina, ali imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi,

Ovaj dio koji se odnosi na antifašističkju borbu je nesporan, dok preporuke predviđaju da onaj dio obilježja koji se mogu podvesti pod čl. 39 Ustava, a to je promoviranje mržnje ili nasilje,  to je prepušteno zakonodavcu, koji to može urediti zakonskim aktima”, rekao je Kusić.

 

Korištenje pozdrava Za dom spremni smjeti će se koristiti samo u situacijama kad se komemoriraju poginuli pripadnici HOS-a.

“Zakonodavac koji bude određivao normativu će biti precizniji od naših preporuka, a suci će gledati od slučaja do slučaja, mi dajemo samo opća usmjerenja”, rekao je Kusić.

Plenković je novinarima preporučio da dobro pročitaju dokumente koje je vladi dostavilo Vijeće

Presudom je ocijenjeno da je „crvena zvijezda i dalje simbol međunarodnog radničkog pokreta, borbe za pravednije društvo te određene zakonske političke stranke aktivne u različitim državama članicama“ te da je simbol zakonitog ljevičarskog pokreta.

Preporuke Vijeća, koje je osnovano nakon postavljanja spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, za Vladu nisu obvezujuće.

M.M. /Foto;:screesnhot