VIDEO: Ratni silovatelj i danas radi u Poglavarstvu grada Vukovara

studeni 18, 2014 maxportal
Share Button

SUNČICA je imala samo osam mjeseci kada je sa svojom majkom zatočena  u okupiranom Vukovaru. Majku su joj zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje.Sunčica je plakala, trebala joj je majka, a srpski vojnici nisu podnosili plač djeteta. Bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju da je ne čuju. Sunčica je, čudom, preživjela. Nije se ugušila.

Sunčica je danas odrasla djevojka, svjesna je zločina koji je preživjela njezina majka. Kao jedna od nekoliko desetaka tisuća silovanih žena tijekom Domovinskoga rata. Od kojih je procesuirano tek 12 slučajeva. Dvanaest!!!

U Domovinskom ratu silovano je stotine žena, a država se niti se trudi otkriti počinitelje. Dapače, mnogi od silovatelja vratili su se u Vukovar, primaju mirovine, rade, i prave se kao da se ništa nije dogodilo. Jedan od njih radi čak i u Poglavarstvu grada Vukovara, gradonačelnik je na to nekoliko puta upozoren, no ništa nije poduzeo. No, mi, žene koje su silovane samo zato jer su Hrvatice, s time se nećemo pomiriti.

Želimo pravdu, da se istina čuje i da se zločinci kazne.

Izvadci su to iz dokumentarnog filma ‘Sunčica’, koji je bez teksta, ali sa suzama u očima, ostavio prepunu kongresnu dvoranu omiškoga hotela ‘Plaža’.

Film redatelja Nikole Kneza donosi potresne iskaze zatočenih i silovanih žena, koje sve redom ističu kako je nad njima učinjen zločin kao dio ratne strategije i agresije Srbije i JNA na Hrvatsku. Nakon projekcije nije bilo pljeska. Samo tišina…

Razumijem vašu reakciju, ali ovaj film nije napravljen da bismo šutjeli. Ne možemo dopustiti da patnja ovih žena, kojima je dugo trebalo da progovore, i patnja čitavoga hrvatskoga naroda bude zaboravljena – kazala je Marija Slišković, začetnica projekta ‘Sunčica’ i predsjednica Udruge ‘Žene u Domovinskom ratu’.

Slišković je istaknula kako joj je dolazak na ušće Cetine, i to ne samo njoj, nego i za svih 16 žena koje su pristale svjedočiti u ovom dokumentarcu, bio posebno važan, jer 2008. godine, kada je organizirala izložbu posvećenu hrvatskim generalima, tada još uvijek utamničenima u Haagu.

Za vrijeme dok su dvije svjedokinje plačući pričale o potresnim scenama silovanja, u prepunoj dvorani više nazočnih također je plakalo. Glumac splitskog HNK-a Trpimir Jurkić, koji je vodio predstavljanje knjige “Sunčica”, istaknuo je kako je to knjiga boli i vapaja žena koje su na svojoj koži osjetile razarajuću snagu mržnje. „Ove su žene silovali četnici, ali o tomu šute i vlast i oporba, sudstvo i mediji te razne udruge“, upozorio je Jurkić.

IZVOR: Braniteljski portal

Komentari
Share Button