Višegodišnjim neradom pričinili su ogromnu materijalnu štetu Hrvatskoj

13 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Je li došlo vrijeme da se Hrvastka riješi nekompetentnih i neodgovornih, a politički podobnih kao jedinog kriterija za  na imenovanje  na odgovorne dužnosti



U narednim mjesecima, Maxportal će objaviti niz konkretnih primjera u kojim će javno biti prozivane konkretne osobe sa imenom i prezimenom odgovorne za nastali društveni kaos i teško gospodarsko stanje. Radi se o mnogobrojnim pripadnicima današnje političke scene koji već godinama iza zatvorenih vrata kroje sudbinu građana naše države.

Korumpirana politička scena glavni je uzročnik i zaštitnik pravne nesigurnosti koja mnogim političkim moćnicima osigurava neprikosnoven utjecaj u svim strukturama društva s posebnim naglaskom na gospodarstvo i zaštitu krupnog kapitala stečenog sumnjivim privatizacijama. Stoga politička borba na lokalnoj i državnoj razini u „Lijepoj našoj“ , zapravo je zauzimanje pozicija radi ostvarenja svojih osobnih interesa ili interesa pripadajućih skupina društva koje protežira korumpirana politika.

MILIJARDE KUNA ŠTETE! TKO JE ODGOVORAN?

U takvom labirintu nametnutom od strane politike, i one lijeve, i one desne, zauzete su sve ključne pozicije u društvu koje jamče sigurnost i prosperitet samo onim skupinama društva koje su pripadnici jedne od nekoliko političkih opcija u državi. Neraskidiva veza politike i gospodarstva jedan je od ključnih razloga teškog gospodarskog stanja nacije, rekordne nezaposlenosti i sve većeg broja odlaska mladih ljudi iz zemlje. Jer, interesi današnje političke scene pretežu nad nacionalnim i interesima njenih građana.

Postavlja se pitanje, na koji način? Vrlo jednostavno. Ključnu ulogu u tome igraju zaštićene interesne skupine političara koji u ime određenih struktura kroje zakone po njihovoj mjeri, a ti zakoni jamče povlaštenim pripadnicima određenih struktura nezakonito isisavanje novca iz proračuna države i od običnih građana, naravno, sve sukladno zakonu koji im to omogućuje. A zakone predlažu i izglasavaju  upravo pripadnici korumpirane političke scene koji su voljom građana izabrani štititi i zastupati interese države.

triop 3

Takva sprega politike i gospodarstva iznjedrila je nekoliko zaštićenih javno bilježničkih i odvjetničkih ureda koji ostvaruju stotine milijuna kuna iz proračuna države i kroz desetke tisuća pokrenutih ovrha nad malim običnim ljudima koji nisu na vrijeme platili  ratu kredita ili svoje račune za struju, vodu, plin.

Isti model se primjenjuje pri odobravanju poticaja za gospodarstvo. Političke elite predlažu i usvajaju zakone po kojim se određuju strateške grane gospodarstva za određeno razdoblje koje država treba subvencionirati, a nakon toga slijedi određivanje kriterija po kojim će se izvršiti raspodjela plijena iz državnog proračuna kojeg u najvećem dijelu pune oni poduzetnici i obični građani koji nemaju podršku niti jedne od političkih interesnih skupina.

I tako se naša Hrvatska dijeli na razne političke opcije,  lijeve i desne, a interesi svima njima su zajednički. Odraditi svoj politički mandat, i osigurat budućnost sebi i svojima. Jer, tko zna, možda se u dogledno vrijeme pojavi nova politička opcija koja će zastupati prije svega nacionalne interese.

Mnogobrojni su primjeri u kojim korumpirana politika umjesto interesa države i njenih građana, zastupa svoje osobne interese koji su u vrijeme trajanja političkog mandata preneseni na razna odvjetnička društva temeljem zakona krojenog po svojoj mjeri.  Neuspješne tvrtke i odvjetnička društva prenijeta na upravljanje za vrijeme trajanja političkog mandata uskoro postaju izuzetno profitabilne u samo nekoliko godina poslovanja. Po tom hrvatskom kriteriju uspješnosti, uspješan gospodarstvenik može se postati vrlo brzo uz određene uvjete. A osnovni je imati politički utjecaj i biti dijelom korumpirane politike.

NEKOMPETENTNOST, NEODGOVORNOST I POLITIČKA PODOBNOST! KRITERIJI ZA UPRAVLJANJE DRŽAVNOM IMOVINOM!

U takvim uvjetima mnogi su političari uspjeli ostvariti zavidne rezultate u gospodarstvu upravo u vrijeme trajanja njihovog političkog mandata, a sve „legalno“ pokriveno zakonima koje su izglasale uprave te političke elite na koje se zakon odnosi. I tako sve u krug. Pravosuđe, politika, odvjetništvo, javno bilježništvo, gospodarstvo… A istina je samo jedna, sve je to politika.  Politika koja ima utjecaj u svim porama društva, pa i onim u kojima ne bi smjelo biti niti najmanje naznake njezinog utjecaja.

Primjer Fantasylanda samo je jedan u nizu primjera kroz koji ćemo javnosti u narednim mjesecima iznijeti mnogobrojne kočničare razvoja gospodarstva u Republici Hrvatskoj, a sve u cilju kako bi se izvršilo javno detektiranje svih problema koje tište sve građane Republike Hrvatske, posebice problem nezaposlenosti i stagnacije gospodarstva, pravne nesigurnosti, utjecaju politike na razvoj gospodarstva, „funkcioniranje“ pravnog sustava u državi, i mnoge druge okolnosti koje su uzrokom što naša država sa izuzetnim gospodarskim potencijalom je uistinu postala država „slučaj“ u Europskoj uniji.
duvnjak, maletiv, šuker

Teme će biti obrađivane sa konkretnim primjerima, konkretnim imenima institucija i osoba koje postupaju protivno zakonu i interesima države i njenih građana, a javnosti će biti dostupni cjeloviti podaci i dokumenti koji će vrlo brzo pročistiti put uređenom pravnom i europskom društvu kojom naša država teži kao punopravna članica Europske unije.

U medijima i našem portalu je već više puta objavljeno kako je grupacija Fantasyland iz Samobora podnijela nekoliko kaznenih prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv više osoba koje smatraju odgovornima za opstruiranje projekta i nastalu štetu – Vedrana Duvnjaka, Ive Galić i Dubravke Jakić Maurman i još nekoliko osoba.

FANTASYLAND ŠMIDHEN – SAMOBOR

Projekt Fantasyland je trebao krenuti sa izgradnjom još 2009/2010 godine kada je i medijski obznanjen početak izgradnje projekta vrijednog 200 milijuna eura čijom je realizacijom trebalo biti otvoreno više od 800 novih radnih mjesta. No, najavom početka izgradnje vodenog parka Šmidhen, počinje višegodišnja drama dosad neviđenih razmjera čak i za hrvatske prilike, jer dokumentacija kojom raspolaže naš portal pokazuje da je nad projektom Fantasyland i investitorom napravljen nikad viđen linč u kojem su sudjelovali brojni akteri sa političke i gospodarske scene, a sve to pod pokroviteljstvom i zaštitom odgovornih osoba nadležnih za sprečavanje zlouporaba unutar državnih institucija.


Fantasyland-samobor1[1]

Fantazija projekt je mjesecima i godinama upućivala desetke dopisa bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću tražeći ga postupanje po kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju, ali bez uspjeha.

O nepostupanju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića grupacija Fantasyland je više desetaka puta pisanim putem izvijestila i sve najviše državne institucije, između ostalih Vladu Republike Hrvatske, predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborske odbore – Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, Ministarstvo pravosuđa RH, Ured pučkog pravobranitelja, ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i mnoge druge institucije i osobe nadležne za funkcioniranje pravnog sustava.

Glavni državni odvjetnik se oglušio i na dopise podnositelja kaznenih prijava, i na dopise Sabora Republike Hrvatske. Svi zakonom propisani rokovi za donošenje državnoodvjetničke odluke već odavno su istekli što predstavlja kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te najteži oblik kršenja zakona i narušavanje pravne sigurnosti.

No, ni ta činjenica nije spriječila bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića da uruči odlikovanje bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću za izuzetne zasluge u promicanju prava, pravde, poštenja i „uspješnog“ zatvaranja poglavlja 23.

D. Lukić

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->