Vlada objasnila Miri Bulju zašto ne može ukloniti četničke spomenike u Hrvatskoj

siječanj 13, 2018 maxportal
Share Button

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj ogorčen je na odgovor koji je od Vlade dobio na pitanje o uklanjanju četničkih spomenika u Hrvatskoj.Napisao je to na svojoj Facebook stranici, gdje je u cijelosti prenio i odgovor Vlade.

– Vlada RH odgovorila mi je na zastupničko pitanje vezano uz ‘nadgrobne četničke natpise u Borovu Selu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima’. Iako sam tražio da se Vlada izjasni o izjavama Milorada Pupovca, koji je generala HV-a Janka Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem, odgovor na to pitanje nisam dobio, napisao je Bulj.

Na Buljov upit Vlada je odgovorila:

– Odgovarajući na Buljevo pitanje vezano uz uklanjanje ‘nadgrobnih četničkih natpisa Vukašinu Šoškočaninu, Vojislavu Miliću, Mili Babiću, spomeniku pripadniku Knindži u Kistanjama i pobunjenim Srbima u Brđanima’, Vlada je navela kako ‘kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja.

Prema Bulju, u odgovoru stoji i kako bi se ti spomenici ‘mogli ukloniti ako su rezultat kakvog kažnjivog djela’.

– Jadna zemljo, napaćena, zaključio je Bulj.

Nova TV otišla je i korak dalje navodećui da odgovorima o spornim pločama nisu zadovoljni ni u Hvidri.

”Mi smatramo da ih treba ukloniti na primjeren način kako ne bi izazivale niti razdor među građanima Hrvatske”, rekao je Josip Đakić, predsjednik Hvidre.

Na teren je izašla i inspekcija ministarstva graditeljstva – koja je sve prebacila na lokalnu samoupravu.

”Obavještavamo vas da je kontrola usklađenosti spomenika iz predmetnog zastupničkog pitanja s važećim propisima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih redara, pa je radi provedbe spomenute kontrole predmetno pitanje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dostavilo Općini Borovo, Krnjak, Kistanje i Sunja na nadležno postupanje sa zahtjevom da se o utvrđenom obavijesti to Ministarstvo”, priopćila je Vlada.

Brojna pitanja za Bulja su ostala otvorena. ”Pitanje o generalu Bobetku stav Pupovca gdje ga uspoređuje s najvišim zločincima od Miloševića do Dokmanovića , Babića su izbjegli”, kaže Bulj.

Kad su četničke teme u pitanju i zločini Srba u Hrvatskoj Srbi najčešće govore “vdokle ćemo se baviti prošlošću” U tom tomu je na temu četničkih spomenika  kiomentirao Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba.

”Zastupnici poput gospodina Bulja koriste, odnosno zloupotrebljavaju ovu temu radi privlačenja pažnje javnosti. Ljudi se ovdje bave drugim egzistencijalnim temama”, rekao je Srđan Milaković.

Kad je tema bila spomen ploča poginulim HOS-ovcima danima su vrištali o fašizmu i ustašizaciji, a najglasniji je bio upravo Milanković.  Za njega je i Pupovac premenak i popustljiv pa je napsutio SDSS i osnovao novu srpsku stranku u Hrvatskoj.

Bulj je potvrdio kako neće odustati dok ne dobije odgovore na sva pitanja.Iz IDS-a, koji je tražio da se veličanje ustaštva kazni zatvorom, danas na temu spomenika kojima se veliča četništvo bez komentara.

M.M. /Foto:maxportal

Komentari
Share Button