VLASNIK RESTORANA NA HVARU: Naša hrana je ispravna, jeli su je i drugi gosti

14 kolovoza, 2019 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon smrti  talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija i trovanje još četiri osobe, među kojima i dvoje djece (5 i 14), prve sumnje su bile na trovanje hranom u poznatom hvarskom restoranu, a izgleda da su sumnje na to ipak otklonjene.



Neslužbene informacije kažu  da je riječ o trovanju ugljičnim monoksidom koji je iscurio iz generatora brodskog motora.

U utorak oko 10 sati  u hvarsku je luku uplovio brod na kojem je bio mrtav Eugenio Vinci, talijanski poduzetnik, a još je četvero ljudi zatražilo je liječničku pomoć. Među njima su njegova supruga, djeca (5 i 14) te njegov prijatelj Bruno Mancuso, gradonačelnik grada Sant’Agata di Militello.

Mancuso je opisao da je svima pozlilo nakon jela. Vinci je u brodskom toaletu izgubio svijest i pao, a prilikom pada je udario u rub kade i preminuo.

“Nakon jela svima nam je bilo loše, možda od plinova ili od trovanja hranom. Neki od nas su se uskoro oporavili, ali nažalost moj je prijatelj izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je također u kritičnom stanju. Mi smo u bolnici i nadamo se da će im se stanje popraviti u narednim satima. Lokalne vlasti istražuju slučaj i nadamo se da će razjasniti što se dogodilo. Više ćemo znati nakon autopsije tijela jadnog Eugenija”, rekao je Mancuso.

Dvoje djece koja su zbog trovanja hospitalizirana na jedinici intenzivnog liječenja Odjela za pedijatriju splitskog KBC-a su stabilnije, ali kliničko stanje im je i dalje vrlo ozbiljno. Tu informaciju rekao je ministar Milan Kujundžić u programu Radio Splita, koji se, kako kaže, u srijedu ujutro čuo s ravnateljem splitskog KBC-a dr. Julijem Meštrovićem.

“Nadam se da će se izvući “, rekao je Kojundžić koji danas u područnoj bolnici u Zagvozdu mijenja kolege i prima pacijente kao gastroenterolog.

“Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice”– kazala je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorica Tanja Kovačević za HRT.

Prema posljednjim službenim informacijama koje smo dobili u utorak kasno navečer, djeca su i dalje bila kritično. Još tijekom utorka liječnici su objavili da su djeci otkazali svi vitalni organi.

Iako se isprva sumnjalo da su se talijanski turisti otrovali dagnjama koje su pojeli u jednom hvarskom restoranu, čini se da je krivnja ipak pala na ugljični monoksid koji je, kako se neslužbeno doznaje, najvjerojatnije curio iz generatora brodskog motora. Brod je zapečaćen do daljnjeg, a splitskoj policiji u obavljanju očevida će pomoći i ekipa stručnjaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Da dagnje nisu bile uzrok, svjedoči i činjenica da je hvarski restoran, u kojem su ih Talijani pojeli, ipak ponovno otvoren u utorak oko 21 sat, nakon što su inspektori uzeli uzorke hrane iz restorana i u njemu odradili svoj posao.

Vlasnik hvarskog restorana za Dnevnik Nove TV izjavio je kako su svi u šoku zbog tragedije koja se dogodila. “Nadležna inspekcija, odvjetništvo i policija utvrdili su ispravnost naše hrane koju su tu večer konzumirali i drugi gosti”, rekao je vlasnik restorana, dodajući da je njemu i osoblju najvažnije da se utvrde sve činjenice.

“Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana”, rekao je vlasnik restorana.

U splitskom KBC-u najavljena je konferencija za novinare tijekom prijepodneva kad će se znati više informacija

R.I. /Foto:pxll

 

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->