Zelenski je postao vođa: “Kad dođete vidjet ćete naša lica, ne naša leđa!”

26 veljače, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Kijevu se vode ulične borbe, a glavna meta ruskih snaga je ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski. Rusi žele zauzeti Predsjedničku palaču, parlament i vladu i izvjestiti rusku zastavu na Trg Majdan koji simbol ukrajinske nezavisnosti. Zelenski je odbio je ponudu SAD-a da ga evakuiraju iz Ukrajine.



Dok su ruski projektili bombardirali ukrajinski glavni grad Kijev, u petak se nakratko se bila pojavila informacija da je   predsjednik Volodymyr Zelenski nestao. Talijanski premijer Mario Draghi je čak u svom parlamentu drhtavim glasom rekao da je Zelenskij propustio planirani razgovor s njim.

Kasnije, kada su ruske snage objavile da su odsjekle grad od zapadnog dijela zemlje i zauzele strateške lokacije na sjeveru Kijeva, ukrajinski čelnik se pojavio s kratkom porukom: “Ovdje smo”, rekao je u snimljenom videu u petak navečer, stojeći ispred zgrade predsjedništva uz bok svojih najviših savjetnika. “Mi smo u Kijevu. Štitimo Ukrajinu.”

Ukrajinski predsjednik jutros je objavio još jednu snimku iz središta Kijeva. Isječak od 40 sekundi bavi se lažnim glasinama.

“Mnogo je lažnih informacija koje govore da sam naredio ukrajinskoj vojsci da se preda. Dakle, slušajte ovdje: Ja sam ovdje. Ne polažemo oružje, mi ćemo zaštititi svoju zemlju. Naše oružje je istina, to je naša država, naša djeca i mi ćemo ih zaštititi”, rekao je Zelenski.

Ranije je pak objavio da je odbio ponudu SAD-a da ga evakuiraju iz Ukrajine. Zelenskij je rekao da ostaje i da je borba ovdje u Ukrajini i da mu trebaju meci, a ne prijevoz, objavio je AP. Washington Post je objavio da je spremna pomoći Zelenskom, no on ne razmišlja o odlasku.

“Kad nas napadnete vidjet ćete naša lica, ne naša leđa”, rekao je u dramatičnom govoru snimljenom na ulicama Kijeva. “Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada”, rekao je u petak.

Zelenskij je u četvrtak rekao da obavještajne službe njegove zemlje vjeruju da je on ruska meta br. 1, a druga meta je njegova obitelj. No, potvrdio je da ne odustaje.

“Naša vojska je ovdje. Naše civilno društvo je tu. Svi smo ovdje”, rekao je na snimci, držeći kameru i odjeven  vojno zeleno. “Mi branimo svoju neovisnost, našu državu i to ćemo nastaviti činiti.”

Uveo je izvanredno stanje i zabranio odlazak muškarcima od 18 do 60 godina kako bi se mogli uključiti u borbu. Glavni grad se pripremao za žestoke ulične bitke s petka navečer na subotu dok su se ruske snage približavale.

Vlada Zelenskog podijelila je građanima 70.000 pušaka AK-47 samo u četvrtak, rekao je za New York Times jedan od pomoćnika u snimci, a radijske postaje emitirale su upute kako napraviti molotovljeve koktele.

“Predsjednik će ostati do samog kraja”, rekao je David Arakhamia, čelnik Zelenskijeve stranke Sluga naroda.

Zelenskij je imao smjelosti za sarkazam  prema talijanskom premijeru Mariju Draghiju jer je javno izrazio zabrinutost zbog njega. Razlog zašto je Zelenski propustio telefonski poziv, rekao je ukrajinski čelnik u objavi na Twitteru, bio je taj što su ljudi umirali u teškim borbama u blizini.

“Sljedeći put pokušat ću pomaknuti ratni raspored da razgovaram s Marijom Draghijem u dogovoreno vrijeme”, rekao je Zelenski.

No, imao je vremena razgovarati s predsjednikom Joeom Bidenom i drugim europskim čelnicima, pozivajući na povećanje sankcija Rusiji i njezinu predsjedniku Vladimiru Putinu i izgradnju “protuputinovske koalicije”.

U kasnijoj objavi, u subotu oko 11 sati, zahvalio je talijanskom premijeru: “Ovo je početak nove stranice u povijesti naših država. Mario Draghi je u telefonskom razgovoru podržao rusko odvajanje od SWIFT-a, pružanja pomoći u obrani. Ukrajina mora postati dio EU”, napisao je.

Držanje Zelenskog pred smrtonosnom ruskom opasnošću nije prošla nezapaženo od strane Bidenove administracije. Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, rekla je novinarima u petak da je on “važan partner” i da ga “podržavamo”. Odbila je odgovoriti na pitanja o tome koje korake, ako ih ima, administracija možda planira spasiti od mogućeg uhićenja od strane Rusa.

“Priča o njegovom nestanku bila je taktika koju su Rusi koristili da prikažu Zelenskog kao kukavicu, smanje povjerenje u vladu i natjeraju ljude da izgube nadu”, rekla je Anna Kovalenko, bivša Zelenskijeva pomoćnica.

“Neprijatelj pokušava uvjeriti ljude da nema vlade, da im ništa više ne preostaje”, rekla je. “Ali naravno da postoji. I otišao je u eter i pustio ovaj video, a mi smo vidjeli gdje je, tko je s njim i da ga čuva država.”

Putin, koji je u ponedjeljak navečer u negirao pravo Ukrajine na neovisnost, rekao je u petak da Kijevom vlada “banda narkomana i neonacista” koja je ukrajinski narod pretvorila u taoce. Pozvao je vojsku da preuzme bvlast. No, mnogi Ukrajinci izrazili su bijes zbog onoga što Kremlj pokušava učiniti njihovoj zemlji od 44 milijuna stanovnika.

“Putin je dao izjavu da ne postojimo kao narod, kao nacija, kao država”, rekao je Kovalenko. “Pa, cijela država se opire. U stvarnosti, Ukrajina bi trebala postaviti spomenik Putinu jer je toliko ujedinio naciju protiv njega”, rekla je, dodajući da su sve političke prepirke ostavljene po strani.

Zelenski je također signalizirao otvorenost diplomaciji za okončanje rata. Njegov glasnogovornik, Sergej Nikoforov, rekao je da još uvijek pokušava pregovarati s Kremljom, koji je odbio izravno surađivati ​​s njim.

“Ukrajina je bila i ostaje spremna razgovarati o prekidu vatre i miru”, rekao je Nikoforov na Facebooku. “To je naš trajni stav.”

Rekao je da je vlada u Kijevu pristala na Putinov prijedlog za razgovore; obje strane su se konzultirale o procesu pregovora; i “što prije počnu pregovori, to će biti više šansi za nastavak normalnog života.”

Ali ako pregovori propadnu, Zelenski i njegov tim bili su jasni da nikada neće pobjeći.

U kasnim satima u petak navečer, Zelenski je ponovno apelirao na svoje ljude u još jednom videu, objavljenom na svom Telegram kanalu na društvenim mrežama, upozoravajući ih na teška vremena koja su pred nama.

Prije nego što se okrenuo politici, predsjednik Volodimir Zelenski bio je TV glumac i zabavljač, a suradnike sa sličnom poviješću postavio je na ključna mjesta u vladi.

Na televiziji je glumio školskog učitelja čiju tiradu protiv korupcije snimaju njegovi učenici, video završava na internetu i postaje viralan, motivirajući ga za mjesto predsjednika.

U kampanji života koja oponaša umjetnost, Zelenski je svoju političku stranku nazvao po svojoj TV emisiji ” Sluga naroda“.  Glumci, filmaši i medijski rukovoditelji predvodili su stranku i slijedili ga na vlasti.

I tako se Zelenski, komičar koji je postao predsjednik, pokazao kao odlučan vrhovni zapovjednik i vođa naroda.

M. Marković/Foto: Screenshot


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->