Naslovna » Vijesti » Bandiću bilo malo 5, 8 milijuna kuna, ostali se brane sa slobode uz jamčevinu
images_cms-image-000002993[1]

Bandiću bilo malo 5, 8 milijuna kuna, ostali se brane sa slobode uz jamčevinu

Share Button

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec prihvatio je jamčevinu za sve osumnjičenike osim za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

USKOKOVA tužiteljica Ksenija Krizman potvrdila je da je sud prihvatio prijedlog da se osmorici okrivljenika prihvati jamčevina, dok je Bandiću ponovno odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo. Najavivši žalbu na odluku o jamčevinama tužiteljica nije željela komentirati zašto je Bandićev prijedlog odbijen. Bandić, koji je odbio podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika, ponudio je jamčevinu od oko 5,8 milijuna kuna kao hipoteku na nekretninu.

Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nakon ročišta koje je završilo iza 16 sati nisu željeli davati izjave.

Slobodan Ljubičić ponudio je jamčevinu od 2,4 milijuna kuna u gotovini, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević 4,5 milijuna kuna u nekretninama, a direktor ZET-a Ivan Tolić 500 tisuća kuna u gotovini.

Pročelnik Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum ponudio je 150 tisuća kuna u gotovini, a savjetnik gradonačelnika Željko Horvat, predsjednik Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović i direktor Čistoće Miljenko Benko po 100.000 kuna, dok je referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo nudio 75 i 100 tisuća kuna.bandić

Odluka još nije konačna, jer Uskok na nju ima pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Postane li odluka pravomoćna osumnjičenici će prije odlaska iz Remetinca na račun suda morati položiti dogovoreni iznos ili “založiti” ponuđene nekretnine, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo.

Novo ročište sudac Posavec zakazao je nakon što je izvanraspravno vijeće iz “procesnih razloga” ukinulo ranije rješenje o određivanju istražnog zatvora Bandiću i ostalim osumnjičenicima, ali i potvrdilo da se uz jamčevine sa slobode mogu braniti vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Od osmorice Bandićevih suosumnjičenika mogućnost polaganja jamčevine prvi je najavio odvjetnik Slobodana Ljubičića, Veljko Miljević, koji je prošlog tjedna potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna podnio i ostavku na dužnost predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.

Dolazeći na sud Miljević je kazao da se jedini “ispravni” dio ranije sudačke odluke, odnosno jedino što je potvrdilo drugostupanjsko izvanraspravno vijeće, odnosi upravo na blagodat da se trojicu osumnjičenih uz jamčevinu pusti iz Remetinca. “Mislim da je to mudrome dosta”, kazao je Miljević dodajući kako za njega nema dileme da će sud mijenjati raniji stav

I odvjetnik Vladimir Terešak, koji zastupa Branka Mihaljevića, ranije je kazao kako je uvjeren da će sud prihvatiti ponuđene jamčevine, ali da će se Uskok ponovno žaliti ukoliko jamčevine budu odobrene, zbog čega će osumnjičeni u Remetincu morati provesti još barem tjedan dana.

Istragom je obuhvaćeno 16 osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Gradske plinare Antu Dodiga.

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio Grad, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

jakovina-macanic-spojka

PLJAČKA S PEČATOM: INSTITUT DVA SVJEDOKA „ILI UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT”

PIŠE: Pero Kovačević  Nekad je institut “dva svjedoka” bio vezan uz ostvarivanje prava na „boračku …

-->