Naslovna » Vijesti » Branitelji ponovno objašnjavaju zašto prosvjeduju
images_cms-image-000002762[1]

Branitelji ponovno objašnjavaju zašto prosvjeduju

Share Button

PROSVJED branitelja u Savskoj 66 ispred Ministarstva branitelja traje već više deset dana. Uz prosvjednike – teško bolesne branitelje, vojne invalide te njihove suborce, stoji natpis na kojem stoji njihov prvi i najvažniji zahtjev: smjena ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Poruka je vrlo jasna i u osnovi je ne bi trebalo posebno objašnjavati.

Branitelji su svoj zahtjev obrazložili mnoštvo puta u posljednjih tjedan dana. Usprkos tome u dijelu medija stalno se ponavlja isto pitanje: Zašto branitelji prosvjeduju? Stoga su se danas javnosti obratili priopćenjem u kojem ponavljaju  zašto prosvjeduju , i što si im ciljevi:

“Budući da se mnogi propituju zašto hrvatski branitelji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja, smatramo se dužnima još jednom pojasniti javnosti naše razloge.

  1. Ignoriranje branitelja od strane ministra Matića unatrag skoro dvije godine. Znači na mnogobrojne zahtjeve i molbe za komunikacijom ministar je postao imun i potpuno isključio branitelje iz svih aktivnosti koje se odvijaju u ministarstvu branitelja, a tiču se  Domovinskog rata i branitelja (detaljno pojašnjenje, Priopćenje 30.10.2014. -Sabor )
  2. Prilikom izrade strateških dokumenata Republike Hrvatske i programskih dokumenata  potrebnih za provedbu Kohezijske  politike EU,  propustili su zaštititi obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat od relativizacije i izjednačavanja s velikosrpskom agresijom što je potpuno u suprotnosti s točkama i načelima Deklaracije o Domovinskom ratu.

(detaljno pojašnjenje u Prilozima; Regionalna politika  EU objašnjenje, ZUV HGP – Primjedbe na Nacrt Operativnog plana Konkurentnost i kohezija)

Vlada Republike Hrvatske 28.10.2014. godine usvojila je prijedlog Partnerskog sporazum (sporazum o partnerstvu s EU) u savjetovanju sa Hrvatskim saborom koji je održan 15.10. 2014. godine  te je i Hrvatski sabor odobrio tekst  usvojenog  Prijedloga Partnerskog sporazuma u kojem se  obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat relativizira i izjednačava s velikosrpskom agresijom i okupacijom.

>>>>>   http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=4334

  1. Ministarstvo branitelja dio svojih nadležnosti koja se tiču hrvatskih branitelja, u mandatu  ovoga ministra , prebacuje na druga resorna ministarstva.
  2. Ministarstvo branitelja ne vodi brigu o braniteljima protiv kojih su podignute nepravedne optužnice u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ovo je samo dio razloga i objašnjenja za smjenu navedenih osoba koji ukazuju na koji način se Ministarstvo branitelja i Ministar odnose prema Domovinskom ratu i braniteljima. Sve navedeno potkrijepljeno je dokazima koje možete provjeriti te ćemo vam kroz naredni period poslati i ostale nama poznate činjenice.  Obrazloženje za jedan od zaključaka s konvencije; „Tražimo da se u školskom sustavu Domovinski rat i hrvatski branitelj prikazuje na istinit i dostojanstven način“ možete pročitati na slijedećim linkovima:

Iako ovih dana često čujemo da hrvatskim građanima nije jasno zašto  branitelji  prosvjeduju, nama je jasno i još jednom svima poručujemo da branitelji prosvjeduju jer je ugrožen dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskog branitelja

Jedan od problema osvješćivanja hrvatskih građana o problemima  s kojima se susreće braniteljska populacija  je i nepodržavanje od strane medija. Što potkrepljuje činjenica da je o 1. Konferenciji hrvatskih branitelja bilo izuzetno malo izvještavano te se takav odnos ovim prosvjedom počeo mijenjati u smjeru transparentnijeg  i učestalijeg izvještavanja  o istinama Domovinskog rata i  stavovima  branitelja.

Pokušaj ministra da se s ovako važnih pitanja skrene tema na prava i povlastice branitelja  smo i očekivali, svjesni smo kakvu PR mašineriju posjeduje.

Kao slijedeći korak očekuju se medijski napadi na pojedine osobe  koje su u ovim prosvjedima istaknutije. Uvijek kada se ne može napadati činjenicama i kada se nema vjerodostojne argumentacije, kreće se na diskreditiranje osoba, to je dobro uhodani spin političara. Političko prebacivanje braniteljima da su oni teret društva i više je nego degutantno. Branitelji su se borili za svoj narod i za budućnost hrvatske djece i kao uvijek do sada spremni su podnijeti dio krize, a jesu li to spremni podnijeti hrvatski političari.? 100%-tni invalidi  mjesecima i godinama čekaju na liječenje u toplicama kao i ostali građani RH, dok hrvatski političari za najmanju sitnicu odlaze liječiti se po stranim klinikama.

Ovo nije Domovina za koju su se hrvatski branitelji borili i za koju su bili spremni dati svoj život. Ova je Domovina u kojoj se hrvatski građani muče preživjeti, platiti kredite i prehraniti djecu  dok s druge strane političari uživaju povlastice i ne osjećaju niti najmanji dio krize na svojim leđima.

(Maxportal)


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-ivana-maletic

ONA JE “PAMETNA”: Martina Dalić izgubila je okladu od Ivane Maletić i platila janjetinu

NIKO DALIĆ, suprug potpredsjednice Vlade Martine Dalić, član je uprave Ine. Martina Dalić “nije” u …

-->