Naslovna » Hrvatska » Branitelju Jean-Michelu Nicolieru priznanje ‘Vukovarsko svjetlo slobode’
jEAN mECHELE nICOLIERE

Branitelju Jean-Michelu Nicolieru priznanje ‘Vukovarsko svjetlo slobode’

Share Button

Udruga dr. Ante Starčevića iz Tovarnika predložila je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi da se francuskom dragovoljcu i hrvatskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru, koji je 1991. sudjelovao u obrani Vukovara, a ubijen je na Ovčari, posthumno dodijeli gradsko priznanje ‘Vukovarsko svjetlo slobode’.

“Smrt mladoga Francuza Jean-Michela nadilazi tragediju ratnog sukoba. Ovog mladića koji nije znao puno o Hrvatima i nije došao u Vukovar kao plaćenik, vodila je etika suosjećanja prema ugroženom malom narodu, etika pravde i morala”, navodi se u obrazloženju prijedloga. Ističe se da je Jean-Michel Nicolier pokazao iznimnu hrabrost i herojstvo u odbrani Vukovara.

Jean-Michel Nicolier bio je francuski dragovoljac i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu koji je kao pripadnik HOS-a 1991. godine sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmišta.

Ranjen je 9. studenoga 1991. i prevezen u vukovarsku bolnicu, gdje je dočekao pad grada i ulazak Jugo vojske u vukovarsku bolnicu, odakle je odveden i ubijen na Ovčari 20. studenoga 1991. Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Zbog zasluga u obrani Republike Hrvatske, predsjednik Ivo Josipović posmrtno je odlikovao Jean-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskoga, a odličje je primila njegova majka Lyliane Forunier.

Po Jean-Michelu Nicolieru nedavno je imenovan i pješački most preko rijeke Vuke u središtu Vukovara.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

hasanbegovic-bujica1-foto

Hasanbegović pojasnio zašto je HDZ-u za izbornu kampanju uplatio samo 875 kuna

NAKON što je objavljena lista HDZ-ovih donatora mnoge je iznenadilo da je bivši ministar kulture dr. …

-->