Naslovna » Naslovna » Drago Fracisković: Bio sam Josipovićev špijun u prvoj kampanji
Drago_Franciskovic[1]

Drago Fracisković: Bio sam Josipovićev špijun u prvoj kampanji

Share Button

Predsjednik Republike Ivo Josipović u prvoj se kampanji služio uslugama paraobavještajnog sustava kojem je, prema osobnom priznanju,  pripadao i umirovljeni brigadir Drago Francisković. Franciskoviću nije sve za vjerovati jer se predstavlja kao osnivač Vojno-obavještajne službe Hrvatske vojske

Nekoliko dana prije no što će u Njemačkoj početi suđenje bivšem jugoslavenskom obavještajcu Josipu Perkoviću Profil je objavio knjigu novinarke Orhideje Gaure Hodak “Tuđman i Perković” koja bi trebala rasvijetliti Perkovićev odnos s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i objasniti je li Perković prije raspada Jugoslavije pomogao Tuđmanu da dobije putovnicu, otputuje u posjet hrvatskoj dijaspori te na kraju krajeva stvori Hrvatsku. U knjizi je objavljen i intervju s umirovljenim brigadirom Dragutinom Frančiškovićem, koji se hvali da je osnivač Vojno-obavještajne službe  Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Dragutin Francišković u spomenutoj knjizi izriče teške optužbe na račun Josipa Perkovića osobito vezano za upletenost u politička ubojstva nakon 90-e. Dragutin Frančišković godinama je bio politički povezan s Josipom Boljkovcem jer je njegov otac s Boljkovcem bio u partizanima. Preko Boljkovca imao je dobre odnose i sa Stjepanom Mesićem.

Kod Boljkovca na kupici vina

Prema Frančiškovićevom iskazu, upravo ga je Boljkovac osobno “regrutiran u paraobavještajni sustav” za potrebe prve Josipovićeve kampanje.

Francisković, koji je do 1991. bio oficir JNA, izravno je potvrdio kako je osobno od aktualnog predsjednika Ive Josipovića, uz posredovanje Josipa Boljkovca i Đure Devčića, bio angažiran u paraobavještajnom sustavu okupljenom za potrebe prve Josipovićeve kampanje, a sudjelovanja u obavještajno-analitičarskoj potpori Josipoviću dogovoreno je Vukovoj  Gorici, ne terenu nedavno preminulog Josipa Boljkovca

– Na sastanku smo bili Josip Boljkovac, Ivo Josipović, Đuro Devčić i ja – kaže Francisković, dodajući kako je Josipovića tijekom kampanje više puta upozoravao na opasnosti koje mu prijete od kruga Josipa Perkovića.

Frančišković također tvrdi da je u vrijeme prve Josipovićeve kampanje u stožeru Ive Josipovića susretao i Antu Leticu, djelatnika SOA-e, inače bratića Miranda Mrsića, šefa prve Josipovićeve kampanje. Francisković je uvjeen da spomenuti Letica špijunirao Josipovića za potrebe HDZ-a.

Josipović ga iskoristio pa odbacio

-Kad je preuzeo dužnost predsjednika, Đuro Devčić je došo kod njega na Pantovčak i malo su popričali – ističe Francišković.

Tijekom tog razgovora Josipović je, sudeći prema Franciskovićevim navodima, namršten kazao da on osobno ne smatra dobrom idejom da se Francisković pojavljuje na Pantovčaku.

– Ne bi bilo zgodno da se Drago ovdje pojavi, kazao je tada Josipović – navodi uvrijeđeni Dragutin Francisković, istaknuvši kako je Josipović već tada za savjetnika imao Sašu Perkovića.

Francisković danas smatra da je iskorišten od strane aktualnog predsjednika, dok za Sašu Perkovića kaže da nije previše sposoban.

– Pričalo se da on nije dorastao tim funkcijama ali je on tamo došao po toj liniji oca – zaključio je Francisković, dodajući kako je angažman Saše Perkovića bio čvrsto jamstvo da će sin štititi oca.

D. Lukić


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

Sasa-Lekovic-novi-predsjednik-HND-Hrvatskog-novinarskog-drustva_article[1]

Leković objavio da su ga pokušali ubiti: “Prepilili su mi vijke na kotaču auta!”

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva objavio je na svom Facebook profilu da slavi drugi rođendan nakon …

-->