Naslovna » Naslovna » DVIJE FRAKCIJE ISTE PARTIJE: U HDZ je ušlo 97 tisuća komunista u SDP-u ih ostalo 40 tisuća
frakcije

DVIJE FRAKCIJE ISTE PARTIJE: U HDZ je ušlo 97 tisuća komunista u SDP-u ih ostalo 40 tisuća

Share Button

Koga će Tomislav Karamarko lustrirati kad HDZ na parlamentarnim izborima osvoji vlast

Znanstveni magazin Communist and Post-Communist Studies objavio je istraživanje o transformaciji Saveza komunista Hrvatske. U istom magazinu objavljeni su statistički podaci koji bacaju novo svjetlo na početak demokratske tranzicije u našoj zemlji.

Koncem 80-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska je imala 4.784.265 stanovnika od toga je njih 6,2 posto (298.113) bilo u partiji. Broj nositelja crvene knjižice naglo se smanjio u predvečerje prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Od prosinca 1989. do lipnja 1990.  partiju je napustilo više od 270 tisuća članova tako da su prve demokratske ožujku 1990. godine dočekali s oko 27 tisuća članova

Nakon demokratskih izbora u travnju i svibnju 1990., i uvjerljive pobjede HDZ-a, u većina bivših komunista skrasila se u HDZ-u. Prema istraživanju iz spomenutog magazina, od ožujka do prosinca 1990. godine u HDZ se upisalo oko 70 tisuća dotadašnjih članova SKH.

Krajem 1990. godine, prema izvorima  Communist and Post-Communist Studies, u članstvu HDZ-a bilo 97 tisuća osoba koje su prije samo godinu dana bile u u partiji. U Savezu komunista, koji se transformirao u Savez komunista -Stranku demokratskih promjena (SKH-SDP) ostalo je 40 tisuća dotadašnjeg članstva.

U prvim mjesecima nakon izbora SKH-SDP zadržao je multietnički karakter pa se ondje nalazilo 52 posto Hrvata, 28 posto Srba, tri posto Jugoslavena te 3 posto onih koji su se deklarirali kao ostali. Oko 15 tisuća članova SKH završilo je u Koaliciji narodnog sporazuma, koju su predvodili Savka Dabčević Kučar i Miko Tripalo, a koalicija se kasnije raspala u desetak stranaka.

Istraživanje provedeno krajem 1990. godine pokazalo je kako je dvostruko više Srba na izborima provedenim te godine glasovalo za SKH-SDP, čak 46 posto, nego za svoju stranku SDS koju je biralo njih 23 posto.

U kontekstu ovih podataka bit će zanimljivih rasprava o lustraciji koju najavljuje šef HDZ-a Tomislav Karamarko ako na idućim parlamentarnim izborima osvoji vlast.

Što mislite u ovoj temi?


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nesreca-pozega

UŽAS NA CESTI KRAJ POŽEGE, DVOJE POGINULIH “Išli su ravno prema meni. Činilo se kao su ubrzali”

Teška prometna nesreća dogodila se oko 17 u Gučanima kraj Požege. Prema informacijama s mjesta …

-->