Klepetan i Malena postali roditelji, u gnijezdu klepeću četiri nova ptića

lipanj 4, 2016 maxportal
Share Button

IZ GNIJEZDA u Brodskom Varošu opet dopire veselo klepetanje mladih roda. Malena i Klepetan postali su roditelji četiriju ptića. Malena je ove godine snijela šest jaja, ali iz preostala dva ptići se nisu izlegli.

Tako se broj potomaka koje je ovaj planetarno popularni par u proteklih 14 godina donio na svijet povećao na 58. O pticama i dalje skrbi umirovljeni školski domar Stjepan Vokić-Stipa, najzaslužniji za najljepšu ljubavnu priču životinjskog svijeta.

– Uvijek se iznova razveselim kada moje rode dobiju potomke. Sada su vrlo pažljivi prema mladima i ne smijem ih dirati jer bi me inače mogli udariti – kaže Stipa.klepetan-malena-croatia-2[1]

Malena i Klepetan po točno određenom rasporedu stražare nad mladima.

U gnijezdu je ipak češće Malena, jer Klepetan odlazi na dvadesetak kilometara udaljene bare kako bi nahvatao riba, skakavace, glista i različitih kukaca za hranu potomcima. Stipa im nareže malo salame, a nerijetko ode i do kanala upecati im ribe.

Ptići će u Brodskom Varošu ostati do 4. ili 5. srpnja, kada odlaze u prirodu i uče se živjeti i letjeti. U Afriku će odletjeti sredinom kolovoza i nikada se više neće vratiti u obiteljsko gnijezdo. Za razliku od Klepetana, koji svakog ožujka hrli natrag u zagrljaj svoje voljene, njihovi si potomci traže partnere i ostaju tamo gdje im se svidi.

– Svake me godine ispuni tuga kad Klepetan i mladi odlaze. Međutim, to je priroda i to tako mora biti – kaže Stipa.
Komentari
Share Button