Naslovna » Naslovna » Grupacija Fantasyland sudskim putem opet blokirala zgradu Hrvatske poštanske banke!
slaven hpb, spojka

Grupacija Fantasyland sudskim putem opet blokirala zgradu Hrvatske poštanske banke!

Share Button

GRUPACIJA Fantasyland  ponovno je stavila zabilježbu na zgradu HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Zabilježba upisana na zgradu Hrvatske poštanske banke određena je rješenjem Općinskog građanskog suda u Zagrebu temeljem prijedloga radi osiguranja dostavljenog Trgovačkom sudu u Zagrebu 17. rujna 2015.g. od strane tvrtki Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavi park d.o.o. i Fantazija hoteli  d.o.o.

Grupacija Fantasyland pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vodi sudski  postupak za naknadu štete protiv HPB-a te je Hrvatska poštanska banka imala zakonsku obvezu iskazati rezervacije po tom sudskom sporu pogotovo s obzirom na činjenicu da se isti nalazi u fazi glavne rasprave. Budući da to nije učinjeno, Banka je postupila protivno zakonu i regulama propisanim Odlukama Hrvatske narodne banke i Zakonom o kreditnim institucijama usklađeno sa Uredbama EU, čime je HPB  dovela u zabludu kako ukupnu javnost tako i potencijalne investitore zainteresirane za kupnju dionica Banke.

Također, adekvatnost kapitala Banke pala je  znatno ispod zakonom propisanog minimuma i iznosila je 6,8%, te su provedeni postupci pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala, a  i sami uvjeti i procedure prodaje dionica Banke provedeni  protivno zakonu pogodujući samo određenim ulagačima a na štetu države kao vlasnika HPB-a, stoji u prijavi grupacije Fantasyland upućenoj prema HNB-u i prijedlogu za određivanje privremene mjere nad imovinom HPB-ahnb 5

FANTASYLAND OBAVIJESTIO HNB O NEZAKONITOM RADU UPRAVE I NADZORNOG ODBORA HPB-A!

Pismo predsjednika uprave Fantasylanda guverneru HNB-a Borisu Vujčiću, ministru financija Borisu Lalovcu i predsjednku Vlade Zoranu Milanoviću.

Predsjednik uprave Fantasylanda Slaven Čolak izvijestio je Hrvatsku narodnu banku Ministarstvo financija i Vladu Republike Hrvatske o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Uprave i Nadzornog odbora HPB-a. U prijavi se između ostalog navodi kako je grupacija Fnatasyland 2013. godine podnijela tužbu radi naknade štete protiv Hrvatske poštanske banke u iznosu od 658.804.000,00 kuna, te je u tijeku glavna rasprava i provođenje dokaznih radnji pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.vujčić, milanović, lalovac

Nadalje, u prijavi se navodi kako je Hrvatska poštanska banka imala obvezu iskazati sporove radi naknade štete u financijskim izvješćima i izvršiti rezervacije što od strane uprave HPB-a nije učinjeno čime je Banka postupila protivno Zakonu o kreditnim institucijama i Odluci HNB-a od 02.01.2009.godine. Također se navodi kako je adekvatnost kapitala Banke pala ispod zakonom propisanog minimuma na 6,8% iz kojeg je razloga je sukladno zakonu trebala biti postavljena posebna uprava od strane Hrvatske narodne banke, a što nije učinjeno.

U prijavi upućenoj prema HNB-u grupacija Fantasyland navodi čitav niz nezakonitosti i nepravilnosti u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke iz kojeg razloga poziva odmah i bez odlaganja izvršiti kontrolu i poduzeti odgovaraju mjere propisane zakonom i Odlukama HNB-a usklađeno sa zakonodavstvom Europske unije, jer u protivnom odgovornost za nastalu štetu snosit će i Hrvatska narodna banka.

HRVATSKA NARODNA BANKA OBAVIJESTILA FANTASYLAND: PRIJAVLJENE NEZAKONITOSTI I NEPRAVILNOSTI BIT ĆE PREDMETOM POSTUPKA SUPERVIZIJE!

Hrvatska narodna banka očitovala se grupaciji Fantasyland dopisom u traženom roku od 8 dana obavještavajući kako je Hrvatska narodna banka već postupila i po prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima u radu Uprave Čede Maletića temeljem pritužbe iz 2013.-te godine, a da će isto učiniti i povodom nove prijave na nezakonit i nepravilan rad Uprave HPB-a pod vodstvom Tomislava Vujića u postupku provođenja supervizije nad radom Hrvatske poštanske banke.

Čedo Maletić, nakon što je HNB utvrdio niz nepravilnosti u poslovanju HPB-a i izvršio rezervacije u iznosu od 658.000,00 kuna, smijenjen je Odlukom Vlade Zorana Milanovića, no za sada bez ikakve odgovornosti za prouzročenu štetu Republici Hrvatskoj koja je u to vrijeme bila 99% vlasnik Banke.

Zbog pada adektvatnosti kapitala na 6,8% uzrokovano poslovanjem HPB-a pod vodstvom Čede Maletića, u Hrvatsku poštansku banku je sukladno zakonu trebala biti postavljena posebna uprava, te je nezakonito provedano pojednostavljeno smanjenje kapitala HPB-a, a nakon toga i izvršena dokapitalizacija Banke prodajom dionica po početnoj minimalnoj cijeni dionice od 600 kuna i to povlaštenim ulagačima u paketima ne manjim od 100.000 EUR-a čime su Republika Hrvatska i njeni građani oštećeni u iznosu od više stotina milijuna kuna, te u istom iznosu stečena protupravna imovinska korist u korist ulagača u istom iznosu.

Sve to stoji u prijavama grupacije Fantasyland koja je osim prijave Hrvatskoj narodnoj banci postavila zahtjev za određivanje privremene mjere nad imovinom Banke, slijedom čega je na zgradu HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu stavljena zabilježba temeljem rješenja Općisnkog suda u Zagrebu od 22.rujna 2015.g.kolarić, maletić

No, kako saznajemo grupacija Fantasyland se ne zaustavlja na tome, već je pokrenula i kaznenu odgovornost protiv svih odgovornih osoba koje su nezakonito postupale u procesu privatizacija HPB-a putem dokapitalizacie, te su postavljeni i zahtjevi za određivanje privremene mjere nad tvrtkama koje predstavljaju imovinu u vlasništvu HPB-a, HPB Investiom i HPB stambenom štedionicom.

Je li Hrvatska narodna banka oduzela licencu bivšem predsjedniku uprave HPB-a Čedi Maletiću nije poznato, kao što nisu poznate niti poduzete mjere od strane HNB-a protiv odgovornih osoba HPB-a nakon izvršenih kontrola 2012.-te i 2014.-te godine koje su utvrdile nepravilnosti u poslovanju Banke zbog čega je Čedo Maletić i smijenjen Odlukom predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Također, Hrvatska narodna banka bi trebala dati i odgovore dvostrukih kriterija i postupanja protivno zaknskim propisima imajući u vidu da je HNB u više banaka zbog pada adekvatnosti kapitala postavio prethodnu uprava te i otvorio stečejne postupke nad bankama, dok s druge strane to nije učinjeno u slučaju Hrvatske poštanske banke kojoj je adekvatnost kapitala pala na 6,8% što je povijesno najniža stopa adekvatnosti kapitala Banke.

Posebno se postavlja pitanje kako je do takvog pada adekvatnosti kapitala moglo uopće doći imajući u vidu da je Hrvatska Narodna banke sukladno zakonskoj obvezi i svrsi zbog koje postoji dužna intervenirati odmah na temelju provedenih kontrola i nadzora, te kontinuiranog praćenja poslovanja Banke na dnevnoj bazi i kroz mjesečne, tromjesečne, polugodišnje i godišnje izvještaje o poslovanju Banke.

Je li u svim ovim slučajevima Hrvatska narodna banka postupila pravovremeno i sukladno zakonu i svojim ovlastima, nije poznato, ali iz odgovora Hrvatske narodne Banke upućenog prema predsjedniku uprave grupacije Fantasyland Slavenu Čolaku, ministru financija Lalovcu i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću očito se radi o osnovanosti prijave grupacije Fantasyland.
A iz dosadašnjeg iskustva i poznatih detalja iz medija, te prijave grupacije Fantasyland protiv odgovornih osoba HPB-a, kao i očitovanja Hrvatske narodne banke koje objavljujemo u cijelosti, zasigurno ništa neće ostati spremljeno u ladicama bez utvrđenja odgovornosti ili odgovora nadležnih institucija.

A odgovore bi trebali dati i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji su dužni postupati protiv prijavljenih osoba, u ovom slučaju, bivše Uprave HPB-a pod vodstvom Čede Maletića, sadašnje Uprave HPB-a pod vodstvom Tomislava Vujića i Nadzornog odbora HPB-a čiji je predsjednik Dražen Kobas. Možda i nekih djelatnika Hrvatske narodne banke koji su ispod tepiha pokušali zataškali nezakonit i nepravilan rad prijavljenih osoba, ili nisu poduzeli odgovarajuće mjere i izdali odgovarajuća rješenja protiv Banke i odgovornih osoba Banke temeljem utvrđenog stanja i provedenih kontrola.

Očitovanje Hrvatske narodne banke od 07. listopada 2015.g. upućeno predsjedniku uprave grupacije Fantasyland Slavenu Čolaku, ministru financija Lalovcu i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću

 

D. Lukić

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

ubojica-iz-broda

BROĐANI ODAHNULI: Uhićen je Milan Mitrović, osumnjičen za dva okrutna ubojstva – VIDEO

MILAN MITROVIĆ, 30-godišnjak kojeg se sumnjiči za počinjenje dva ubojstva u Slavonskom Brodu danas je …

-->