Naslovna » Vijesti » Hasanbegović smijenio ravnateljicu HPM-a, ona odgovorila: “Ljevičarka sam, volim partizane!”
hasanbegovic-mataušić, 660x330

Hasanbegović smijenio ravnateljicu HPM-a, ona odgovorila: “Ljevičarka sam, volim partizane!”

Share Button

NOVI ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović u ponedjeljak je razriješio dužnosti dosadašnju v.d. ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja Natašu Mataušić i na njeno mjesto postavio Mateju Brstilo Rešetar, višu kustosicu HPM, voditeljicu Zbirke heraldike i sfragistike.

Rješenje o razrješenju v.d. ravnateljice Nataše Mataušić stiglo je u ponedjeljak iz Ministarstva kulture na adresu Upravnog vijeća HPM i u njemu je objašnjeno da su na natječaj za ravnatelja te ustanove, koji je raspisan u prosincu prošle godine, stigle četiri prijave, među njima i one od bivše i sadašnje ravnateljice.

Na temelju programa izabrana je Mateja Brstilo Rešetar, koja je “predložila temeljitije pripremljen i obrazložen program”, kako stoji u Rješenju, posebno “u kontekstu preseljenja na novu lokaciju” u zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb.

Nataša Mataušić razrješena je s dužnosti s 31. siječnjom, a nova ravnateljica stupa na snagu 1. veljače 2016. godine.

Nataša Mataušić, inače povjesničarka i arheologinja, prije dolaska u HPM 1991. godine bila je kustosica Zbirke fotografija, filmova i negativa u komunističko-propagandnom Muzeju revolucije naroda Hrvatske, a od 1999. godine i predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac.

“Iako sam smjenu očekivala zbog mog prethodnog rada u Muzeju revolucije naroda Hrvatske, ipak sam očekivala da će prevladati kriteriji struke i stručnosti, a ne politički i ideološki razlozi. Moji stavovi su jasni i ne stidim ih se javno izreći: ja sam antifašistkinja i ljevičarka, i nikad nisam surađivala sa Željkom Markić niti su moji stavovi bliski udruzi ‘U ime obitelji’”, izjavila je nakon smjene Nataša Mataušić.

Nataša Mataušić sav svoj rad temeljila na veličanju partizanskog pokreta i promociji mita o Jasenovcu.

U  karijeri objavila dvije knjige (“Jasenovac 1941.-1945. Logor smrti i radni logor” i “Jasenovac-Zagreb: Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac”).

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->