Naslovna » Vijesti » Hasanbegović: Smijenio sam Povjerenstvo jer su primjer ideološke uskogrudnosti i sektaštva
Hasan, sabor

Hasanbegović: Smijenio sam Povjerenstvo jer su primjer ideološke uskogrudnosti i sektaštva

Share Button

Na saborskom Odboru za medije ministar kulture Zlatko Hasanbegović objasnio je razloge razrješenja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Sazivanje sjednice Odbora za medije zatražilo je šest oporbenih članova tog odbora: SDP-ovci Nenad Stazić, Darko Parić, Damir Tomić, Davor Bernardić, HNS-ov Goran Beus Richembergh te manjinski zastupnik Veljko Kajtazi.

U zahtjevu za sazivanje sjednice šestorka je predložila da se na sjednici raspravlja o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije te da na nju dođe i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Ministar se pojavio pred Odborom gdje je u nekoliko točaka obrazložio razloge raspuštanja Povjerenstva za neprofitne medije.

Na početku sastanka ministru Hasanbegoviću se obratio SDP-ov zastupnik Nenad Stazić koji je pitao zašto je raspustio Povjerenstvo nakon otvorenog pisma udruge U ime obitelji.

”Udruga U ime obitelji ‘ 26. siječnja vam se obratila i u otvorenom pismu obrušila na ovo Povjerenstvo nizom takozvanih argumenata. Vi ste nakon toga donijeli svoju odluku. Objasnite nam zakonski temelj, razloge i motive te odluke”, kazao je Stazić nakon kojeg se članovima Odbora obratio i sam Hasanbegović.

”Imam čast što mogu iznijeti razloge zbog kojih sam donio ovu svoju odluku i nadam se da će to postati dobra praksa. I u budućnosti ću biti na raspolaganju Odboru za upite o djelovanju mog resora. Ovo saslušanje je svojevrsni presedan jer mi nije poznato da se sazivaju sjednice o pitanjima koja nisu u saborskoj nadležnosti, ali otvoren sam za daljnju suradnju i tako pokazujem dobru volju u tom smjeru”, započeo je svoje obrazloženje Hasanbegović.

”U pozadini je medijska kulturna politika moje predšasnice Zlatar Violić na koje je ona imala puno pravo sukladno rezultatima izbora. 2013. u sklopu Ministarstva kulture je utemljen Odbor za medije koji dotad nije postojao. Zadaća je bila izrada nacionalne medijske politke i stvaranje financijskih prepostavki za pluralističke medije. To je ostalo lijepa želja, a u stvarnosti je zbog objektivnih i subjektivnih čimbenika sve to ostalo u područjima lijepih želja na razini beživotnih elaborata koje sam u Ministarstvu zatekao na desetke. Radi se o tekstu koji je ostao u nacrtu. Jedina iznimka je bilo utemeljenje ovog Povjerenstva kako bi se finaciralo neprofitne medije”, kazao je Hasanbegović.

”U sklopu toga upućen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava nepofitnim medijima  uključujući i one koji se tek trebaju utemeljiti. Provedena su tri natječaja za dodjelu temeljem lutrijskh sredstava u iznosu 3 milijuna kuna. Provedbu projekata od početka su pratile kontroverze: učestale optužbe za sukob interesa članova Povjerenstva – tipa partneri i partnerice u uredništvu tih medija, otvorena i prikrivena suradnja s tim medijima, povezanost vidljiva i nevidljiva s tim medijima, javne svađe i kritike za nepotizam i klijentelizam te ideološku uskogrudnost i sektaštvo. Zatim promjene odluka, dodjela sredstava mimo natječaja… Izjave članova Povjerenstva tipa: ”Kada dođu vaši vi ćete dobiti sredstva”,

Ovdje je jedan konkretan dokument o sukobu interesa u vezi s dodjelom novca portalu Autograf mimo odluka Povjerenstva, ne preraspodjelom novca nego dodjelom sredstava koja nisu bila predviđena za financiranje medija. Upravni sud je tu odluku potvrdio nakon žalbe Zlatar Violić. Time je promašena svrha projekta jer je vidljivo da su se podupirale ideloške platforme što je negacija medijskog pluralizma”, kazao je Hasanbegović.

Kazao je kako se ovakva praksa trebala nastaviti ”još ambicioznije povećanjem sredstava za dodjelu”.

”Ključno je za moju odluku bilo je što su temeljem mišljenja samog Povjerenstva sredstva dodijeljena za 2015. godinu i ulazimo u novu proračunsku godinu pa za Povjerenstvom kao takvim više nema potrebe neovisno o mom osobnom mišljenju o sastavu Povjerenstva”, naglasio je Hasanbegović.

”U novoj medijskoj strategiji preuzet ću na sebe odgovornost za to kako su se trošila sredstva, a praćenje ostvarenja programa preuzet ću osobno na sebe i putem nadležnih stručnih službi u ministarstvu”, rekao je on.

Odbacio je špekulacije da će osnovati novo Povjerenstvo.

”Iako neki neutemeljeno misle da ću imenovati novo Povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnom smjeru, moje je načelno stajalište da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija preko Ministarstva. Ako vlada donese odluke da je to potrebno postoje drugi modaliteti za to”, kazao je ministar.

Objasnio je kako je Povjerenstvo razriješeno na temelju zakona.

MP/Foto:FaH

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

karolina-v-kristo-leljak

Karolina V. Krišto: Bila sam na promociji filma “Huda jama” – 1000 ljudi ostalo je ispred dvorane

PREMIJERA dokumentarnog filma Romana Leljaka „HUDA JAMA, STROGO ČUVANA TAJNA“ je pobudila iznimno zanimanje Zagrepčana. …

-->