Naslovna » Hrvatska » Josipović: HDZ želi ovladati tajnim službama! A tko bi trebao: SDP i Pupovac?
kosor, josipović

Josipović: HDZ želi ovladati tajnim službama! A tko bi trebao: SDP i Pupovac?

Share Button

BIVŠI predsjednici Republike i Vlade, Ivo Josipović i Jadranka Kosor u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo govorili su o Lozančiću Ostojiću, Mosut i Hasanbegoviću.

Josipović i Kosor najveći su gubitnici prošlih izbora. Ne samo da nisu prošli izborni prag, nego ni jedno ni drugo nisi bili ni blizu izbornoga praga, što svjedoči koliko je bila napuhana i lažna popularnost Ive Josipovića koja je nekim razdobljima dosezala čak do 84 posto.

“Imali smo svakakve situacije, bilo je situacija u kojima se nismo slagali. Međutim, nesporazume smo pokušali riješiti što je moguće više za stolom, a što je moguće manje u javnosti”, rekla je to bivša predsjednica Vlade.

”Dva sam puta žustro reagirala u javnosti – kad je Josipović nešto prigovorio o gospodarskim potezima Vlade, rekla sam mu da za to nema ustavne ovlasti te oko izbora 2011.”, priznala je Kosor. Navela je i pozitivan primjer.

”Primjerice, zajednički smo odlučili o načelniku Glavnog stožera OS RH Dragi Lovriću. Nismo od početka oko svega bili suglasni, no dogovorili smo se, potpisali i onda izašli u javnost.”

”Oko nekih stvari se ne slažemo niti danas. Mislim da predsjednik Republike može govoriti o bilo kojoj temi u ovoj državi i ne mogu imati manje ovlasti nego novinar bilo kojih novina”, kazao je na početku Josipović.

”Suradnja s Kosor, bez obzira na to što smo imali razlike, bila je uvijek primjerena, i uvijek smo pazili da ne naškodimo državi. Imali smo prijepora i oko imenovanja, ali nikad nismo išli na to da jedan potpiše, pa da radi pritisak na drugoga u javnosti. Koliko god nije bilo lako, uvijek smo se prvo dogovorili pa išli u javnost”, objasnio je bivši predsjednik.

”To se nama ne bi dogodilo. Premijer čeka da prođe neko vrijeme da spasi nešto od svoje vjerodostojnosti. Situacija je gotovo bezizlazna”, komentirala je Kosor smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića.

”Dobro je da se kod razrješenja šefa SOA-e raspravi na saborskom odboru, iako to zakon ne nalaže nego samo kod imenovanja.

Cijelu priču s tajnim službama, u onom dijelu koji zaista nije tajan, treba demistificirati. Ne mislim da je ova priča išta drugo nego pokušaj HDZ-a da ovlada sa dva važna mjesta u sustavu i da na neki način preduhitri Most u namjeri da na neki način kontrolira situaciju i da ne dopusti monopolizaciju tajnih službi”, kazao je Josipović.

Kad u Kosor i Josipović bili na čelnim dužnostima u državi tada se nije na saborskim odborima razgovaralo o smjenama u tajnim službama, sam Josipović kaže da zakon to ne nalaže, ali da bi ipak trebalo razgovarati.

Iz razgovora na HRT-u jasno je zašto su i Kosor i Josipović BIVŠI zašto će zauvijek ostati bivši.

A što se tiče upravljanja tajnim službama, logično pitanje je tko bi trebao imati nadzor nda njima ako ne pobjednička stranka na izborima i Predsjednica države. Možda SDP i Pupovac? Ili Josipović i Kosor.

MP/hrt

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

specijalci-klemm

Specijalci podržali Josipa Klemma za pregovore sa srpskim veteranima

UDRUGA  specijalne policije iz Domovinskog rata (USPDR) dala je u petak punu potporu svom predsjedniku Josipu …

-->