Naslovna » Naslovna » KAPETAN DRAGAN Osam godina u australskom zatvoru čeka izručenje
vasiljkovic-seselj-epa-main[1]

KAPETAN DRAGAN Osam godina u australskom zatvoru čeka izručenje

Share Button

Otezanje s pravdom na štetu ratnih žrtava Dragana Vasiljkovića – otprilike tako bi se mogao prevesti naslov teksta moje kolegice i frendice Natashe Robinson, novinarke vodećega australskog dnevnika The Australian, koja je prva u australskim novinama objavila da se svojedobno Kapetan Dragan vratio u Australiju.

Piše Mate Bašić

Zbog toga je on tužio The Australian (i nakraju izgubio taj dugotrajni i skupi proces), ali je ujedno završio u zatvoru na temelju hrvatskoga zahtjeva za izručenjem (još iz doba Vesne Škare-Ožbolt na mjestu ministrice pravosuđa) gdje se nalazi – s jednim kratkim puštanjem na slobodu i bijegom – već osam godina.
Tijekom proteklih godina, Vasiljković je sa svojim različitim odvjetničkim ekipama zapravo iskoristio nevjerojatnu količinu pravnih sredstava za odgađanje izručenja, dok hrvatske vlasti, tj. Državno odvjetništvo, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo vanjskih poslova, čini se – osim kao bezvoljni promatrači – ne miješaju se u taj skandal ni na koji način (tobože, njih zastupa australsko državno odvjetništvo, pa se njima “neuuugodnoooo” upetljavati), što se najbolje vidjelo prigodom nedavnog besmislenog posjeta trenutnog premijera Milanovića s pratnjom Australiji.
A australske pak sudbene i političke instance također postupaju na, u najmanju ruku, “zanimljiv” način.
– Po mojemu mišljenju, Dragan bi trebao svjedočiti pred sudom, njemu se mora suditi zbog sumnje za ratne zločine koje je počinio, uključujući i zbog smrti mojega supruga. Ako već ne može biti izručen u Hrvatsku da bi mu se tamo sudilo, trebao bi biti izveden pred sud u Australiji. Ne mogu razumjeti zašto o tome tamo nema nikakve odluke, a Dragana jednostavno drže u pritovoru tolike godine do sada – kazala je njemačka novinarka Christiane Schlotzer, trenutno u Istanbulu, supruga poznatoga njemačkog novinara Egona Scotlanda kojega su “martićevci” i “knindže” likvidirali iz zasjede 1991. na zapovjednom području Kapetana Dragana pokraj Gline. – Ne želim niti pomisliti kako australske vlasti štite mogućega ratnog zločinca” – kaže ona žuhko


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

hercegovaski_franjevci-molitva

MARKO LJUBIĆ: Huda jama nad Hrvatskom – gradimo li kuću na pijesku ili na stijeni

KOMEMORACIJA i pokop žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata u Mariboru, milijunima Hrvata, bez …

-->