Efram Zuroff: Sramotna je odluka o poništenju komunističke presude kardinalu Stepincu

srpanj 25, 2016 maxportal
Share Button

“Odluka zagrebačkog županijskog suda o poništenju presude nadbiskupu Stepincu je apsolutno puna srama i užasna, i njom se želi promjeniti povijest. Ovom presudom se žele oprati zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, koji je hvalio njeno uspostavljanje i koji je služio kao svećenik njenom vodstvu”, prenosi Radio Republike Srpske izjavu direktora Centra “Simon Wiesenthal” iz Jeruzalema Efraima Zuroffa.“Taj režim je jedino služio da masovno ubija nevine civile. Istina je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušao spasiti pokrštene Židove ili polujevreje, ali on je to uspio samo u malom omjeru. Ali ovo ne može poništiti činjenicu da je on kao osoba na takvom položaju podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj. To je apsolutno loša odluka, za koju se nadamo da će biti promjenjena na višem sudu”, istaknuo je Zuroff.

“Ono što je vrlo tipično za neke stvari koje se događaju u istočnoj Europi, jesu tendencije da se promjeni povijest Drugog svjetskog rata, a samim tim i genocid počinjen nad Srbima”, dodao je Zuroff i zaključio: “To je vrlo opasno, takve tendencije se moraju zaustaviti i mi se jako trudimo da to zaustavimo”.

Efraim Zuroff, direktor nevladine udruge Centar Simon Wiesenthal za Izrael i istočno – europske poslove rođen je 1948. godine u New Yorku, a 1970 godine se preselio u Izrael gdje i danas živi.

Prošle godine Zuroff je posjetio Beograd i ondje dao niz kontroverznih izjava negirajući da je u Srebrenici počinjen genocid.

MP/Foto:TanjugKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button