Naslovna » Vijesti » Pronađen mrtav na voljenoj planini: Tragičan kraj 23-godišnjeg planinara iz Tomislavgrada
vran planina 2, david majić

Pronađen mrtav na voljenoj planini: Tragičan kraj 23-godišnjeg planinara iz Tomislavgrada

Share Button

NESTALI apsolvent pronađen mrtav na Vran planini. Nejasno otkuda se u njegovoj blizini našla automatska puška iz koje si je, kako se sumnja, pucao u glavu.

“Vran-planina, to je moja planina!”, tako je govorio nesretni planinar David Majić (23) iz Kongore kod Tomislavgrada, apsolvent zemljopisa Sveučilišta u Mostaru, koji je jučer oko 13 sati pronađen mrtav upravo u podnožju te voljene planine. Nakon jednoipoldnevne potrage, zatečen je pod naslagom snijega u ležećem nepomičnom položaju. Pokraj njega je bila automatska puška iz koje si je, kako se sumnja, pucao u glavu, pišu lokalni mediji.

– Tijelo je jedva bilo uočljivo pod snježnom naslagom i posve slučajno je otkriveno. Nalazilo se u udubljenju, svega tri stotine metara od elektropostaje u podnožju Vrana, u blizini motela Hajdučke vrleti na Blidinju. Upravo na toj lokaciji je bio i označen posljednji signal Davidova isključenog mobitela. Taj dio se pretraživao dan ranije, a jedan tragača je samo pola metra prošao pokraj njega i nije ga uspio uočiti zbog snažnog nanosa i mećave.

Tragedija pet dana prije rođendana

Takvo nevrijeme je čitavu potragu umalo odvelo u posve drugom smjeru – kažu nam svjedoci. Nažalost, tako su se obistinile slutnje iskusnih spasilaca koji su već jučer u ranu zoru spominjali najcrnji epilog. Međutim, nitko se nije usudio to glasno reći, osobito ne pred najbližima.vran planina, potraga 1

– Samo ga je pet dana dijelilo od 24. rođendana. Volio je planinariti i ovo nije prvi put da je išao sam u šetnju. Nije imao problema i ništa nije upućivalo na to da bi si mogao nauditi. Dan prije nestanka, u utorak, govorio je da će sutradan u Mostar gdje je studirao, ali se očito predomislio. Sve je ispite položio i u ponedjeljak je o diplomskom radu trebao razgovarati s mentorom. Svi smo jako iznenađeni i uznemireni, osobito otac koji sve ovo jako teško podnosi – kazao nam je Davidov stariji brat Ivan, nekoliko sati prije tragične vijesti koja je munjevito odjeknula s “krova” Hercegovine.

Kao i ožalošćena obitelj, Ivan i još dvojica braće s roditeljima, mnogi poznanici su se do posljednjeg trenutka nadali nekom sretnom ishodu, vjerujući u Davidovu snagu i vještinu snalaženja u divljini, ali sudbina nije tako htjela. David je slovio za planinara koji je bio spreman na sve ekstremne prilike, a poznavao je i ćudi prirode te se snalazio u njoj.

Dovezao ga prijatelj

Ni Davidov prijatelj, koji ga je na njegov zahtjev u srijedu oko 9 sati i dovezao do obližnje elektropostaje, nije slutio ništa loše.

– Ništa neobično nije bilo u tome kada je tražio da ga povezem. Često je sam planinario. Tri zadnja dana smo se družili i doista mi ništa nije rekao. Normalno smo se pozdravili na rastanku. Izišao je iz vozila i rekao: “Čujemo se!” Tada sam vidio da mu je mobitel ispao u vozilu pa sam mu to i rekao. Uzeo je mobitel i krenuo pješice uzbrdo prema vrhu Velikog Vrana (2074 m). Nije imao nikakvu torbu. Radilo se o doista snažnom mladiću visine oko 194 cm, koji je bio svima spreman pomoći i nikad se nije libio raditi – kazao nam je Davidov prijatelj.

Naime, kako navode rođaci, nesretni mladić je prethodno govorio kako treba otići do šumara i dogovoriti posao za nadnicu, što također nije bilo neobično za odgovornog studenta, te se preko Malog Vrana htio spustiti do njemu omiljene šume i strica. Kako ga nije bilo doma niti je bio dostupan, a ni stric ništa nije znao o njemu, uzbuna je nastala prije mraka u srijedu. Sjećaju se i da je prilikom obrade zemlje samo nekoliko dana ranije David pogledao prema planini i govorio kako bi “trebalo sjeći šumu”.

Međutim, iako kobnog dana nije bilo snijega, upravo odlazak bez torbe i ikakvih pomagala u nepredvidivu planinu osobito je bunila spasioce. Naime, unatoč tome što je poznavao teren, nikome od njih nije bilo jasno zašto se David odlučio na tako rizičan potez, sve do trenutka dok se nije otkrila strašna istina. Među njima su se neslužbeno spominjali neki ljubavni jadi, odnosno SMS poruka poslana djevojci koja je nakon nestanka samo tužno molila da joj njezina Davida nađu živa. Tako je ostalo nejasno što je zapravo nagnalo dobrog i vrijednog mladića na tako očajan čin, koji je sve šokirao. Također, ostao je bez odgovora i upit otkuda se u njegovoj blizini našla puška?

U potrazi sudjelovalo 190 spasilaca

Prema posljednjem opisu, koji je jučer rano ujutro u punom restoranu motela Hajdučke vrleti, inače sjedištu ove velike potrage i tromeđi triju općina, iznio Mladen Mužinić, vođa HGSS Split, nesretni David je na sebi imao dugu smeđu jaknu do koljena, sivo-maslinaste hlače, cipele gojzerice veličine 45 – 46 i crnu duksericu s kapuljačom.

– Gotovo 200 ljudi, koliko vas je prisutno, podijelit ćemo u skupine i “češljati” teren. Dobit ćete rutu. Ovaj drugi dan potrage, planirali smo krenuti s vrha Vran-planine, ali to, prema svemu sudeći, neće biti moguće zbog nedolaska vojnog helikoptera iz Rajlovca kod Sarajeva, gdje vladaju vremenske neprilike. Kako su nam rekli, letjelica ne može uzletjeti zbog guste magle i oblaka. Upravo zbog toga idemo sa dna prema vrhu. Molim vas, držite se jedan drugoga jer tamo gdje idete temperatura je ispod – 10 stupnjeva, a snijeg je dubok oko pola metra – kazao je Mužinić, zahvaljujući svima koji se odazvali ovom humanom pozivu.

Vođa čitave akcije Zdravko Marić iz GSS-a BiH nakon svega nam je rekao da su oni učinili sve što je u njihovoj moći, a u što smo se i sami uvjerili.U potrazi je sudjelovalo 190 spasilaca iz cijele BiH

IZVOR:MP/Vecernji.ba

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

projekt-velebit-11

MARKO JURIČ: Vrijeme je za akciju, Hrvati moraju prestati biti narod sućutnih naricatelja

DOSTA je svih tih beskonačnih žalopojki o stradanju Hrvata. Raznih knjiga, dokumentarnih filmova, tribina, okruglih stolova …

-->