Naslovna » Vijesti » Šešelj od BiH tražio mirovinu, pogledajte što su mu odgovorili
Šeselj

Šešelj od BiH tražio mirovinu, pogledajte što su mu odgovorili

Share Button

Na temelju prijeratnog radnog staža u BiH, Šešelj je podnio zahtjev za invalidskom mirovinom, a nalaz da je invalid prve kategorije napisali su liječnici iz Beograda

Haaški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj zatražio je od Bosne i Hercegovine da mu osigura isplatu mirovine na temelju invalidnosti. Dnevni avaz piše da mirovinu će vjerojatno i dobiti jer su preporuku za to dale liječničke komisije Srbije i Federacije BiH koja ga je proglasila invalidom prve kategorije.

Šešelj je 80-ih godina 20. stoljeća bio zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Na fakulteu je zbog nacionalističkog djelovanja dobio otkaz te je preselio u Beograd nastavivši političku karijeru u Srbiji.

Dijagnozu beogradskih liječnika u Šešeljevu je slučaju, sukladno propisima, morao potvrditi i Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja FBiH, a stručnjaci te ustanove potvrdili kako je riječ o nespornoj invalidnosti iako haaškog optuženika nisu ni vidjeli.

Ravnatelj Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidskog osiguranja u BiH Zijad Krnjić izjavio je u utorak za federalnu novinsku agenciju da Vojislavu Šešelju neće odobriti mirovinu na temelju invalidnosti te da će sudskim putem zatražiti preispitivanje odluke Instituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH. Istaknuo da Institut za medicinsko vještačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled te nije utvrdio medicinske uvjete zadnjeg zaposlenja te osobe.

‘Institut je sve to, sukladno zakonu, mogao napraviti, ali nije, stoga ćemo mi sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta o priznavanju prve kategorije invalidnosti iz koje proizlazi pravo na invalidsku mirovinu. Dakle, nemamo namjeru priznati pravo na invalidsku mirovinu Vojislavu Šešelju’, rekao je Krnjić.

Ravnatelj Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović kazao je da se u slučaju Vojislava Šešelja usuglašava dio radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane te da je riječ o međudržavnoj obvezi koja se mora uraditi na regularan način.

‘Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovjek uživa mirovinu iz Srbije i traži usuglašavanje nekoliko godina staža’, kazao je Hadžiomerović.

D. Lukić


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->