Naslovna » Naslovna » Svi na strani ministra Hasabegovića, Nacional se ispričao zbog uvredljivog teksta Zrinke V. Mojzeš
hasan-s-djecom[1]

Svi na strani ministra Hasabegovića, Nacional se ispričao zbog uvredljivog teksta Zrinke V. Mojzeš

Share Button

PRAVOBRANITELJICA za djecu Ivana Milas Klarić priopćila je u četvrtak kako procjenjuje da bi u kolumni  Zrinke Vrabec Mojzeš u tjedniku Nacional mogla biti povrijeđena prava i interesi djece ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Smatra neprihvatljivim da se u sklopu kritičkih osvrta na djelovanje javnih osoba negativno komentiraju njihova djeca.

“Pretpostavljamo da su Vam poznati koraci koje u zaštiti prava svoje djece možete poduzeti prema Zakonu o medijima, od zahtjeva za objavom isprike do pokretanja privatne tužbe. Također preporučujemo da podnesete prijavu Vijeću za elektroničke medije i Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva zbog povrede prava i interesa Vaše malodobne djece u navedenom članku objavljenom u tjedniku Nacional“, stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

Nije govor mržnje, ali može biti uvredljivo

Hasanbegović je u srijedu zatražio od pravobraniteljice za djecu da poduzme potrebne korake radi zaštite njegove malodobne djece od, kako je ocijenio, govora mržnje autorice teksta u Nacionalu.

“Ne možemo potvrditi da dio teksta koji se odnosi na djecu sadrži govor mržnje, ali izneseni opis (“…nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje…”) može biti za njih uvredljiv i omalovažavajući. Osim što je time povrijeđeno pravo djece prema Konvenciji o pravima djeteta, moguće je i da je prekršen članak 7. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, u kojem se navodi da se maloljetnike ne smije po bilo kojoj osnovi vrijeđati ili omalovažavati”, stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu.

Milas Klarić ističe kako je u više navrata i javno upozoravala medije da sva djeca, uključujući i djecu javno poznatih i eksponiranih osoba, imaju pravo da ih se ostavi na miru i da ih se ne izlaže u medijima te je apelirala na novinare i urednike da poštuju privatnost djece i ne uključuju ih u vijesti o njihovim roditeljima.

I HND osudio spominjanje djece

“Ne dovodimo u pitanje pravo novinara da kritički procjenjuju djelovanje i izjave javnih osoba, ali je neprihvatljivo u sklopu takvih kritičkih osvrta davati negativne komentare o njihovoj djeci”, navodi Milas Klarić u odgovoru.

I Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je u četvrtak kako je neprimjereno i nije se smjelo dogoditi spominjanje supruge i djece ministra kulture na odlasku Zlatka Hasanbegovića u tekstu u posljednjem broju tjednika Nacionala.

Urednik Nacionala se ispričao

“O ministru Zlatku Hasanbegoviću, kao i o svakoj javnog osobi, mogu se izricati razni stavovi pa tako i oni koji su za njega neugodni. HND je to u njegovom polugodišnjem ministarskom mandatu i sam više puta učinio kada se radilo o javnom poslu koji gospodin Hasanbegović obavlja. Međutim, nedopustivo je uvredljivo pisati ili govoriti o članovima obitelji javnih osoba, osobito o djeci koju treba posebnu štititi od izlaganja javnosti, na što HND još jednom upozorava novinare”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.

U međuvremenu, glavni urednik tjednika “Nacional” Berislav Jelinić javno se ispričao ministru Hasanbegoviću u programu N1 televizije za spominjanje njegove djece u tekstu Zrinke Vrabec Mojzeš.

MP/Hina/Foto:Facebook

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

petrov-2-nedjeljom-u-2

Božo Petrov nahvalio Pernara i Živi Zid, a Brkić: “Za njega i njegov diplomski me nemojte pitati”

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Božo Petrov gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”  kazao je da će zastupnike …

-->