Miro Kovač: Uhiti li Srbija ijednog hrvatskog branitelja nikada neće ući u EU

srpanj 21, 2016 maxportal
Share Button
Ministar vanjskih poslova Miro Kovač, gostujući u Dnevniku Nove TV kazao je kako ako Srbija uhiti bilo kojeg hrvatskog branitelja može zaboraviti na ulazak u EU. Upitan je li srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji suspendiran kazao je da nije, ali da ga mora suspendirati.‘Srbija će to morati izvršiti’, kazao je Kovač.

Na pitanje što ako Vesna Bosanac ode u Beograd tamo je uhite Kovač je kazao da ‘ako bi se tako nešto dogodilo da bi onda Srbija mogla računati na naše oštre protumjere.

‘Smatram skoro nemogućim da bi srpska Vlada to imala hrabrosti učiniti jer bi morala računati s oštrim protumjerama. Jedna od mjera bi bila apsolutna blokada svih pregovora procesu pristupanja EU’, kazao je Kovač dodavši da će se ako Srbija aktivira optužnice pregovori blokirati.

Na traženje da komentira izjavu bivšeg zamjenika bivše ministrice vanjskih poslova Joška Klisovića, koji je rekao da ministar ne štiti hrvatske nacionalne interese jer nije bio na sastanku u Bruxellesu gdje se raspravljalo o hrvatskim interesima, Kovač je oštro odgovorio.

‘To je skandalozno, to je bezobraština, jer ti ljudi nisu napravili ništa, oni su samo ostavili kaos jer da su oni na vrijeme počeli s ugrađivanjem tih mehanizama sada bismo bili u puno boljoj poziciji’, ustrdio je Kovač.

Na pitanje zašto nije bio u Bruxellesu u ponedjeljak na konferenciji na kojoj je Srbija otvorila pregovaračka poglavlja, ministar je odgovorio da je imao posla u Hrvatskoj i da je morao razgovarati s hrvatskim braniteljima.

Po njegovim riječima, SDP-ova vlada je mogla prije dvije-tri godine, kada su Njemačka i Velika Britanija blokirala Srbiju zbog Kosova, zatražiti da se taj zakon ukine, ali nisu to učinili.

‘Mi smo naslijedili nulu, naslijedili smo kaos , mi smo to popravili na korist RH, na korist hrvatskim braniteljima’, zaključio je Kovač.

MP/Dnevnik.hrKomentari
Share Button