Predsjednica na proslavi sv. Vlaha: Ponosna sam na volju Dubrovčana za održavanjem tradicije

veljača 4, 2016 maxportal
Share Button

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Dubrovniku na proslavi Feste svetog Vlaha koja se ove godine obilježava u znaku 1700. obljetnice mučeničke smrti tog sveca te 600. obljetnice zakona kojim je Dubrovačka Republika zabranila trgovinu robljem.



Uoči središnje proslave blagdana svetog Vlaha ispred dubrovačke Katedrale Gospe Velike, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s biskupom dubrovačkim Matom Uzinićem i biskupom Blaiseom Cupichem iz Chicaga te sudjelovala na tradicionalnoj Večeri od Kandelore.

”Festa svetog Vlaha je za mene najljepše vrijeme u Dubrovniku. Vi ste blagoslovljeni što živite u ovom Gradu, ali ja svaki put iznova mogu osjetiti tu veličanstvenu ljepotu. Za mene je Dubrovnik najljepši na svijetu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako su ljudi u Dubrovniku uvijek shvaćali vrijednost slobode i odlučivanja te kako je Grad puno toga učinio za modernu civilizaciju, od ukidanja ropstva do otvaranja prve ljekarne.

„Drago mi je da je svjetska civilizacija učila od Dubrovnika i kada su zemlje koje su smatrane puno civiliziranijima imale puno manje dosege. Posebno me čini ponosnom taj vaš duh i volja za održavanjem tradicije i njegovanjem Feste svetog Vlaha koji je toliko učinio za Dubrovnik. Ponosna sam na to”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

D. L. /Foto:Ured predsjednice



Komentari
Share Button