Prosvjedi protiv rasizma u Dallasu: Snajperist ubio 5 policajaca i još 6 ranio

srpanj 8, 2016 maxportal
Share Button

Petero policajaca ubijeno je u Dallasu tijekom prosvjeda protiv policijskog terora zbog policijskog ubojstva dvojice Afroamerikanaca u posljednja dva dana, javljaju mediji. Među napadačima su je bilo i najmanje dvoje snajperista. Ozlijeđeno je šestero policajaca i jedan civil.Dvoje osumnjičenika privedeno je nakon što je jedan od njih bacio kamuflažnu torbu u Mercedes i otišao. Policija je slijedila vozilo i privela ih. Privedena je i jedna žena u blizini parking-garaže. Neutraliziran je četvrti osumnjičenik, koji se bio zabarikadirao u parking-garaži, gdje je policija s njim pregovarala. Rekao im je da su po centru grada postavljene bombe.

Policija je objavila i fotografiju muškarcu za kojeg se sumnjiči da je povezan s napadima.

  • Najmanje 11 policajaca je upucano, od kojih je 5 ubijeno tijekom prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti u Dallasu.
  • Policija sumnja da je koordinirani napad izvelo četvero snajperista.
  • Troje sumnjivaca je privedeno, a jedan još uvijek puca po policiji s drugog kata garaže.
  • Aktivni napadač prijeti da će ubiti još policajaca i detonirati bombe u garaži.

Policija u Dallasu priopćila je da su priveli dvije sumnjive osobe zbog pucnjave u Dallasu. Jedan od sumnjivaca nosio je veliku kamuflažnu torbu niz ulicu Lamar (tamo se dogodila pucnjava) te je nakon toga ubacio u crni mercedes i odjurio. Policija ga je zaustavila kasnije na križanju.

Veliki prosvjed protiv rasizma i policijske brutalnosti, koji je u Dallasu, u američkoj saveznoj državi Texas, u četvrtak navečer organiziran nakon dvaju ubojstava Afroamerikanaca koje su usmrtili policajci, naprasno je prekinut pucnjavom.

Prema informacijama lokalne policije, najmanje dvojica snajperista otvorila su vatru u kojoj je pogođeno najmanje 11 policijskih službenika. Četvorica su izgubila život, još trojica su u kritičnom stanju, a dvojica su podvrgnuta operativnim zahvatima.

Čim je pucnjava započela, nastala je opća panika, sudionici demonstracija dali su se u bijeg…

Policija je pokrenula veliku potjeru za napadačima. Građane su zamolili da se jave ako imaju bilo kakve informacije o njima.

Zasad nema podataka o napadačima te jesu li i na koji način povezani s prosvjednicima. Policija je objavila fotografiju jednog od mogućih sumnjivaca, ali kasnije se ispostavilo da je riječ o rođaku jednog od organizatora prosvjeda.

Drama u Dallasu dogodila se tek koji sat nakon što je američki predsjednik Barack Obama izjavio kako ubojstva dvojice Afroamerikanaca, koja su u razmaku od dva dana počinili policajci u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani, pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s “pojavama rasnih predrasuda” u policijskim redovima.

“Tu nije riječ o izoliranim incidentima”, napisao je Obama na svojem Facebook profilu. “Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava, na rasna razmimoilaženja koja se iz godine u godinu javljaju u svim segmentima sustava, te posljedični gubitak povjerenja između snaga reda i prevelikog broja pripadnika zajednica kojima služe”, stoji u Obaminu postu.

“Mi možemo i moramo više učiniti kako bismo uspostavili bolje prakse koje suzbijaju pojavu rasnih predrasuda unutar snaga zakona”, dodaje Obama, koji je nedugo po dolasku u službeni posjet Poljskoj slične riječi izrekao i u poduljem obraćanju novinarima.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.

“Priznati da imamo ozbiljan problem nikako nije oprečno poštovanju i zahvalnosti koje osjećamo prema golemoj većini policajaca koji svakoga dana svoje živote stavljaju na kocku kako bi nas zaštitili”, istaknuo je Obama.

Inače, osim u Dallasu, demonstracije protiv rasizma i policijske brutalnosti prema crncima organizirani su i na brojnim drugim lokacijama diljem Amerike.Komentari
Share Button