Što srpski mediji pišu o ministru Hasanbegoviću

veljača 11, 2016 maxportal
Share Button

NAKON što su “Novosti” Milorada Pupovca jučer objavile fotografiju na kojoj je ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović pozira s kapom HOS-a, prosrpski mediji u Hrvatskoj digli su se na četiri noge.

Pišu da je riječ o ustaškom znakovlju, objašnjavaju da je javnost zgrožena (koja javnost?)  i traže smjenu ministra.Evo kako su taj slučaj pratili mediji u Srbiji:

Beogradske Večernje novosti donose naslov ‘Ministar veličao ustaške heroje’ dodajući kako ”ovakvu sramotu Hrvatska još uvijek nije doživjela, a gotovo je nevjerojatno da je istog dana kada je izbila ova strašna afera premijer Orešković hvalio Hasanbegovića uvjeravajući javnost kako je ministar uvjereni antifašist”.hasan, nin, hrt 2
U opširnom tekstu  Večernje novosti pišu  ‘NDH nostalgičari sve više dižu glavu i pokušavaju pisati novu povijest, osporavajući pritom antifašizam’ zaključujući pritom kako je ‘nezamislivo da bi demokratska Europa mogla prihvatiti ministra jedne vlade koja veliča fašizam i ubojice iz ustaške vlasti’.

Tabloid Kurir donosi tekst naslova ”Rani radovi hrvatskog ministra u NDH” u kojem navode kako je Hasanbegović surađivao za mjesečnik NDH i to u vrijeme kada ga je uređivao Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, ustaške stranke koju je osnovao poglavnik, te kako je aktualni ministar kulture u tom listu objavljivao hvalospjeve hrvatskoj marionetskoj vladi iz Drugog svjetskog rata.

Tabloid Alo objavljuje priču o Hasanbegoviću naslova ”Hrvatski ministar se slikao kao ustaša”, Blic donosi naslov ”Duhovi prošlosti: Hrvatski ministar kulture pozirao s ustaškom kapom” navodeći kako se kontroverzni povjesničar već proslavio izjavom kako je antifašizam floskula, kao i po svom divljenju liku i djelu nacističkog imama.

Nešto ozbiljnija Politika tekst o hrvatskom ministru kulturenaslovila je ”Objavljena Hasanbegovićeva slika s ustaškom kapom”, a  Informer, neslužbeno glasilo srpske obavještajne službe, piše ”Hrvatska sramota: Ministar s ustaškom kapom se pravda”.

Mediji u BiH nisu se bavili Hasanbegovićem osim Dodigovih banjolučkih Nezavisnih novina i portala Slobodna Bosna koji su tek prenijeli vijest o objavljenoj fotografiji te kako je ”hrvatska javnost zgrožena čitavim slučajem”.

Slovenski mediji o Hasanbegoviću i fotografiji sa splitske Rive nisu objavili niti riječ.

D. Lukić/Foto:Komentari
Share Button