U 101. godini preminuo milijarder David Rockefeller

ožujak 20, 2017 maxportal
Share Button
Milijarder, bankar i filantrop David Rockefeller (101) preminuo je u svom domu u Pocantico Hillsu, objavio je  The New York Times.Rockefeller je bio najmlađi od šestero djece Johna D. Rockefeller juniora i bio je posljednji živi predstavnik svoje generacije Rockefeller

Obitelji Rockefeller, koja većinu svojeg bogatstva duguje iznimno profitabilnom poslovanju nekadašnjeg Standard Oil-a; kompanije koja je zbog protuzakonitog stvaranja monopola bila 1911. godine odlukom vlasti SAD-a prisilno razdijeljena na 34 kompanije. Tijekom života je D. Rockefeller uspio ostvariti utjecaj dostojan nasljeđa jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u povijesti, te ga drži do danas.

Djetinjstvo je proveo u miljeu obilježenom neizmjernim luksuzom – 9-etažna kuća Rockefellerovih bila je najveća i najluksuznije privatno obitavalište u New Yorku, a obitelj je imala i razne druge dvorce.

Diplomirao je 1936. godine na Sveučilištu Harvard  nakon čega radi u obiteljskoj banci u Londonu i pohađa postdiplomske studije na jednako uglednoj London School of Economics – koja u to vrijeme prima od Rockefellerovih tako značajnu financijsku potporu da LSE dobiva nadimak “Rockefeller Baby”.

Doktorat iz područja ekonomske znanosti stječe 1940. godine na Sveučilištu u Chicagu, ustanovi koju je 1890. godine osnovao njegov otac John D. Rockefeller.

Tijekom II. svjetskog rata služio je u vojnoj obavještajnoj službi, na poslovima vezanima uz gospodarsku špijunažu; kraj rata je dočekao sa činom satnika  U tom je razdoblju bio 7 mjeseci akreditiran kao ataše kod Američkog veleposlanstva u Parizu.

Od 1946. do 1981. godine bio je D. Rockefeller dužnosnik (od 1969. do 1980. glavni izvršni direktor) u Chase Manhattan Bank (danas JP Morgan and Chase Bank), vodećoj svjetskoj banci i uporištu Dinastije Rockefeller iz vremena Standard Oil-a.

David Rockefeller je 1954. godine pokrenuo Bilderberg grupu, gdje do danas neprikosnoveno odlučuje o pozivanju novih članova, a 1973. godine osnovao je Trilateralnu komisiju. Utjecaj tih udruženja na svjetska kretanja je velik, ali ne do kraja prepoznatljiv.

Među mnogim filantropskim aktivnostima Davida Rockefellera nalazimo 1994. godine osnovan “David Rockefeller Center for Latin American Studies”, koji djeluje u okrilju Sveučilišta Harvard (s uredima u Latinskoj Americi) i nastoji osigurati multidisciplinarni uvid u stvarne društvene i ekonomske procese u Latinskoj Americi, te osigurati povezivanje znanstvenika i studenata iz SAD-a s onima u Latinskoj Americi.[8]

Bio je na čelu jedne od najmoćnijih obitelji na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao “čuvar” bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na svijetu.

Maxportal/foto:Komentari
Share Button