Naslovna » Naslovna » ŽELJKO ŽUŽIĆ: “Lovrićka je tražila mito, u ured sam joj donio kovertu sa 100.000 eura”
Marina-Lovric-Merzel - milanović

ŽELJKO ŽUŽIĆ: “Lovrićka je tražila mito, u ured sam joj donio kovertu sa 100.000 eura”

Share Button

“Cijena za Ceste Sisak vam je 20 milijuna kuna, ali i 100.000 eura, ako me razumijete”, rečenica je kojom je od tajkuna Željka Žužića, prema njegovim pisanju Jutarnjeg lista, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel u proljeće 2011. zatražila mito kako bi mu pomogla kupiti tvrtku Ceste Sisak.

Žužić je priznao istražiteljima da je dao traženi iznos i opisao okolnosti u kojima se transakcija odvijala.

Istražiteljima je ispričao kako je 2011. iskazao interes za kupnju tvrtke Ceste Sisak jer je u vlasništvu već imao šljunčaru pa se nadao da će, uz odgovarajuću infrastrukturu, dobiti posao gradnje jedne dionice ceste od Zagreba do Siska. Tražio je sastanak s M. Lovrić-Merzel kako bi se raspitao za kupnju tvrtke Ceste Sisak nakon što je bilo objavljeno da će Županija prodavati svoj udio. S Marinom Lovrić-Merzel dogovorio je sastanak u njezinu uredu i tada mu je ona navodno izgovorila spomenutu rečenicu. Njezinu suptilnu poruku, kaže, odmah je shvatio:

“Shvatio sam da tih 100.000 eura traži za sebe jer sam i ranije čuo kuloarske priče da ona i inače tako radi.”

Nakon nekog vremena došao je ponovno k njoj u ured donijevši sa sobom u kuverti 100.000 eura. Kada su ga istražitelji pitali otkud mu toliko gotovine, Žužić je odgovorio kako je on poslovni čovjek te da kod kuće zbog poslovanja uvijek ima određene gotovinske iznose.

“Novac sam imao u kući u kešu jer sam poslovni čovjek”, rekao je Žužić istražiteljima.

Na drugi sastanak došao je neposredno prije natječaja, a tada je M. Lovrić-Merzel u ured pozvala svojega pomoćnika, Željka Marjanovića, te mu rekla da Žužiću pojasni detalje natječaja. Ništa ne sumnjajući, pomoćnik je sve izreferirao.

“Kada je završio, rekla mu je neka nas sada ostavi nasamo i on je otišao iz sobe”, tvrdi Žužić. Pošto su ostali sami, tvrdi Žužić, obavljena je primopredaja.

“Ja sam kuvertu s novcem izvadio iz torbe i predao je županici, a ona ju je spremila.”

Nakon raspisivanja natječaja na koji se Žužić javio nastali su problemi jer se javio i manji dioničar Krešo Petek koji je imao mogućnost prvokupa. Pomislivši da će mu Petek uzeti Ceste ispred nosa Žužić se naljutio. Smatrao je da je prevaren i čak nekoliko puta kontaktirao M. Lovrić-Merzel, želeći da mu vrati 100.000 eura. Međutim, ona ga je smirila: “Ne brini se, Petek nema novca za polog i neće dobiti kredit u banci.”

Županičine riječi su se i ostvarile te je IGM Turoplje ubrzo potpisao ugovoru o kupnji tvrtke Ceste Sisak.

Nakon Žužićevog priznanja USKOK je odlučio proširiti istragu protiv M. Lovrić-Merzel, ali i samoga Žužića, a njegove optužbe bile posljednji čavao u politički lijes M. Lovrić-Merzel.  Žužić je priznao, USKOK je optužio primanje mita, a SDP  brzopotezno isključio iz stranke.

Sve do Žužićevog priznanja, premda je bila osumnjičena za prevare veće od 11 milijuna kuna, stranka je se nije odrekla, smatrajući da se radi samo o rastrošnosti i lošim političkim odlukama.

To otvara i jedno novo pitanje: kako SDP saznaje povjerljive podatke iz istraga Uskoka?


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

pedofil-sesvete

Pedofil u Sesvetama napao djevojčicu, odveo u podrum i tjerao da ga dira! Susjedi ga pretukli

Pedofil je pratio djevojčicu, napao je u stubištu, rukom joj začepio usta, odveo u podrum i …

-->