Kakva je to juha zbog koje je Plenković izgubio 15-ak kg u par mjeseci

3 srpnja, 2025 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatski premijer Andrej Plenković smršavio je 15-ak kilograma u zadnjih nekoliko mjeseci, a najviše mu je pomogla promjena prehrane. Izbacio je slatko, a jako zavolio gazpacho, španjolsku hladnu juhu s povrćem.



Gazpacho je hladna juha porijeklom iz Andaluzije, napravljena od svježeg povrća poput rajčice, krastavaca, paprike i luka, s maslinovim uljem, octom i češnjakom. Osim što osvježava tijekom vrućih dana, gazpacho je bogat vitaminima, antioksidansima i vlaknima. Lagan je za probavu i odličan način da se unese dnevna doza povrća bez kuhanja.

– Prije lokalnih izbora imali smo puno terenskih aktivnosti i znalo se dogoditi da po cijeli dan ne pojede ništa.  Ali, disciplinirao se, počeo paziti što jede i izbacio je večeru. Nakon što je izgubio prvih pet, šest kilograma dobio je dodatan motiv da nastavi. Jako pazi na meni čak i na međunarodnim događajima.

Nastoji izbjegavati crveno meso i jela s roštilja, preferira piletinu i povrće i jede jako puno voća. Najdraže su mu trešnje i marelice, a bilo kakvo slatko već dugo ne jede. Jako je zavolio španjolsku hladnu juhu s povrćem, gazpacho, obožava ga –  ispričao je Slobodnu Dalmaciju izvor blizak premijeru

Plenković je visok 191 centimetar, a od početka svojega mandata oscilira s kilažom. Godine 2019. je također smršavio. Tad je promijenio prehranu i izgubio čak 18 kilograma u samo dva mjeseca. Umjesto gaziranih sokova i drugih kaloričnih pića, Plenković je počeo uzimati voće koje odlično uspijeva u našoj državi.

“Premijer je samo promijenio režim prehrane. Ruča zdravo, a večera škrto. Izbacio je slatko i gazirana pića, a umjesto toga jede mandarine i klementine”, rekao je tada glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Gazpacho juha

Priprema se od rajčica, krastavaca, paprike, luka, češnjaka, maslinovog ulja i malo octa, a sve se zajedno izblenda i poslužuje hladno. Nutricionisti ga hvale kao odličan način detoksikacije i održavanja vitke linije. Donosimo recept kako pripremiti ovu juhu.

SASTOJCI

    • 5 zrelih rajčica
    • 1 krastavac (oguljen)
    • 1 crvena paprika
    • 1 manja crvena luka
    • 2 češnja češnjaka
    • 2 žlice vinskog octa (idealno sherry ocat, ali može i bijeli)
    • 3 žlice maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
    • Sol i papar po ukusu
    • Komadić starog kruha (1–2 šnite, po želji – za gušću teksturu)
    • Malo hladne vode (100–200 ml, po potrebi)
    • Svježi peršin ili bosiljak za ukras (po želji)

PRIPREMA:

  1. Priprema povrća: Operi rajčice, papriku, krastavac i luk. Rajčice nareži na krupnije komade. Krastavac oguli i nasjeckaj. Papriku očisti od sjemenki i također nareži. Luk i češnjak oguli.
  2. (Po želji) Kruh: Ako koristiš kruh, namoči ga kratko u vodi ili u malo octa da omekša.
  3. Miksanje: Sve sastojke (povrće, luk, češnjak, kruh, ocat, sol, papar i maslinovo ulje) stavi u blender ili posudu i miksaj dok ne dobiješ glatku, kremastu juhu.
  4. Gustoća: Ako je juha pregusta, dodaj malo hladne vode dok ne postigneš željenu teksturu.
  5. Hlađenje: Juha se mora dobro ohladiti prije posluživanja – stavi je u hladnjak barem 1–2 sata.
  6. Posluživanje: Serviraj hladno, ukrašeno kapima maslinovog ulja, sjeckanim povrćem ili krutonima po želji.

Megy M. /Foto: pxll


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->