Koliko se dugo jaja mogu jesti i što ako je žumanjak zelen?

6 travnja, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kad Uskrs prođe, pisanice obično ostaju. No, koliko ih je dugo sigurno jesti te kako ih možete čuvati da što dulje potraju, otkrivaju stručnjaci.



Teško je procijeniti koliko bi točno trebalo jaja skuhati za Uskrs, a većini ljudi ona će se nakon prolaska blagdana po stolu povlačiti još danima, pa i dulje. No, rijetko je tko svjestan činjenice da su kuhana jaja imaju znatno kraći rok od onih svježih, upozoravaju stručnjaci.

Naime, osnovno je pravilo kako bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u hladnjaku, a ne u košarici na stolu kako to većina čini.

Trovanje jajima nije rijetkost

“Ostavlja li se jaje dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima”, stoji u priopćenju američkog FDA. Svake godine nakon Uskrsa u američkim se bolnicama prijavi barem dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, odnosno onog što popularno nazivamo “otrovanjem želuca”, prenosi 24sata.

Simptomi mogu varirati – od blage neugode, nadutosti i promjena u probavi, sve do jake mučnine, povraćanja i proljeva. Do trovanja dolazi jer se procesom termičke obrade, odnosno kuhanja, skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaje.

Tada ono postaje “ranjivo” i izloženo zraku, temperaturi i bakterijama. Općenito, ako držite jaja na sobnoj temperaturi – treba ih pojesti isti ili najkasnije sljedeći dan, dok će ona u hladnjaku biti u redu za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana.

Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor.

Je li jaje sa zelenim žumanjkom opasno?

Ništa više nego ono sa žutim žumanjkom, ako su skladišteni na isti način, objašnjavaju stručnjaci. Zelena boja nije znak da je jaje pokvareno, već ona nastaje kad se jaje naglo izloži previsokoj temperaturi kuhanja ili se prekuhava duže od 12 minuta

Ako želite izbjeći da žumanjak pozeleni, jaje izvadite iz ključale vode te ga odmah stavite u hladnu vodu.

Stavljanjem u hladnu vodu jaje se lakše oguli jer se opna brže poveže uz ljusku.

R.I. /Foto: press

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->