Počela je sezona. Kako prepoznati prave domaće jagode?

2 svibnja, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na našim tržnicama sve češće se pojavljuju jagode iz  Grčke, Španjolske, Makedonije i Turske. Voće koje nije tretirano pesticidima sve je teže naći, zato trebate naučiti kako prepoznati domaću jagodu.



Vrijeme je jagoda, ukusnog osvježavajućeg voća s kojim se često manipulira. Pored zavodljive crvene jagode, naime, nerijetko stoji natpis domaće.

Jagode koje dolaze iz uvoza najčešče se na našim tržnicama i policama trgovina pojavljuju izrazito rano, a slična stvar je i s ostalim voćem i povrćem koje se uzgaja u Hrvatskoj. Uvozne sorte najčešće se pojavljuju dva tjedna prije domaćih

Jagode koje su proizvedene u domaćim plastenicima također mogu biti tretirane pesticidima, tako da tu nema pravila. No glavna razlika koju ćete uočiti je to koliko se razliku u boji i mirisu.

“Prave domaće jagode ćete u prvom redu prepoznati po njihovoj svježini koju vidite odmah prostim okom, po zelenoj peteljci”, objašnjava Željko Mavračić iz Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije.
Prodavači uvoznih jagoda mogu regulirati cijenu paketa jagoda, tako da nemojte da vas cijena potpuno zavara.

U pravilu je cijena domaćih jagoda viša radi više cijene proizvodnje ali i manje količine koja se proizvodi. S vremenom pada i cijena domaćih jagoda, no to ovisi o sezoni i prodaji.

Boja domaće jagode

Jedna od prvih razlika uvozne i domaće jagode je boja. Kada prerežete uvoznu jagodu dobit ćete presjek bjelkasto roze boje. Najčešće neće biti puno sjemenki, a centar bi mogao biti skroz bijel. Također ako je jagoda potpuno crvena iznutra kao i izvana, također se radi i tretiranom voću. Razlog bijele unutrašnjosti i manjka sjemenki je nedostatak pravog sunca. Kada se jagode proizvode na veliku količinu, pokrivaju se crnim najlonom kako bi primile toplinu, ali ne i sunce.

Domaće jagode imaju različite boje – od tamno crvenih do svjetlijih. Unutrašnjost im je rozo-crvena i ima mnogo sjemenki. Boja peteljke biti će svjetlo zelena. Postoji šansa da ćete na štandovima naići na blago zelene jagode, to je dokaz da su ubrane nedavno.

Miris i okus domaće jagode

Najlakši način kako prepoznati domaću jagodu je po mirisu i okusu. Glavna razlika je ta što uvezene jagode miris i okus gotovo da nemaju. Domaća jagoda ima intenzivan miris svježeg voća koji podsjeća na umjetni sok. Okus domaće jagode je intezivan, blago kiseo ako se radi o svjetlijim plodovima, a blago gorak ako se radi o plodovima koji stoje već neko vrijeme. U svakom slučaju ćete osjetiti razliku.

Uvezene jagode na svakom dijelu ploda odaju isti bezokusni okus, a domaće jagode ćete prepoznati po tome što na jednom dijelu mogu biti kiselije, a na drugom slađe. Razlog tome su sunčeve zrake koje su različito padale na plod i time poticale slatkoću na nekim dijelovima. Razlika u mirisu se može osjetiti čak i u peteljci. Peteljke na domaćoj jagodi su zemljanog mirisa.

Oblik domaće jagode

Uvozne jagode često se beru zelene, a dozrijevaju, umjesto na suncu, u hladnjačama. I imaju puno lošiji okus, točnije, nemaju ga baš.

Domaće jagode, s obzirom da nisu proizvedene u prevelikim količinama, najčešće će biti smiješnih oblika. Savršen oblik jagode može vam govoriti da su tretirane pesticidima. Domaće jagode najčešće nisu previše velike, no to ovisi o sorti.

Ako vam se učini da jagode izgledaju “neugledno”, da nisu nisu savršenog oblika to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

Megy M. /Foto: Press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TAG

-->