SAMO UDRITE: Nakon ove priče o slanini odmah ćete ju narezati

20 siječnja, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Neki je kude, neki je hvale. Neki žude za njom, ali ju izbjegavaju zbog zdravlja i linije, drugi je jedu gotovo svakodnevno, tvrdeći da je zdrava. Tko je u pravu?



Svi koji kude slaninu imaju pravo samo u jednom – ne treba ju pretjerano jesti, kao ni sve druge namirnice. Od dva ručka uvijek nas boli želudac.

Mnogi misle da je štetna za srce, međutim nekoliko istraživanja potvrdilo je da ona sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sustav. To je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da je slanina u umjerenim količinama u svakodnevnom ishrani smanjuje tlak i razinu šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.

Slanina je bogata i kalijem, ključnim mineralom za regulaciju krvnog tlaka, bogat je izvor kvalitetnih proteina koji pomažu u održavanju optimalnog nivoa energije i izgradnji mišićnog tkiva.

Ova slana poslastica je i dobar izvor cinka, koji je potreban za jak imunološki sustav rast i obnavljanje mišićnog tkiva, kao i ravnotežu hormona u organizmu.

Slanina je puna vitamina

Slanina izvor esencijalnih vitamina B koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sustava. Sadrži 65 % preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 % niacina, 38 % vitamina B12 i 36 % cinka. Dakle, umjesto da koristite multivitamine, jedite slaninu.

Ona je prirodni antidepresiv: istraživanja su pokazala da umami, takozvani peti ukus, poznat i kao „ukus za uživanje“, poboljšava raspoloženje, osjećaj zadovoljstva i smanjuje stres.

Dvije su glavne vrste slanine – Bilka i Adidaska

Bogata je zasićenim mastima, što znači da ćete duže biti siti nego da u organizam unesete ugljikohidrate. Ako ste jako veseli, slobodno pojedite malo slanine i održite se od doručka do ručka ili ručka do večere.

Bilka i adidaska

U slanini ima samo 2 posto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima. Suprotno čestom mišljenju, ne debljaju nas masti, nego ugljikohidrati.

Dakle, slanina može biti štetna samo ako se ne jede.

Zna to nabolje bivši predsjednik Stjepan Mesić kojeg su  Lijanovići godinama opskrbljivali pravom domaćom slaninom: “Onu Bilku mi šaljite, Adidaska nije moj izbor”, govorio je Mesić

Zato, udrite.

R.I. /Foto: kudelic.hr


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->