Hitnim prijemom Jelene Veljače ministar Aladrović je promašio adresu

5 travnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon slučaja koji je zgrozio cijelu Hrvatsku, a izgubljen je život djeteta, ponovo su na vidjelo izašli problemi koji se godinama sustavno ne rješavaju unatoč brojnim apelima i upozorenjima da nešto “debelo” ne štima.Udomiteljica iz Karlovca Marina Novaković Matanić uputila je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću otvoreno pismo u kojem upravo govori o brojnim problemima s kojima se udomitelji susreću.

Novaković Matanić udomiteljstvo se bavi zadnje 3 i pol godine, trenutno je kod nje udomljeno dvoje djece. Prije nje njezini su se roditelji bavili udomiteljstvom 15 godina.

“Poštovani ministre Aladroviću,

šaljem Vam ovaj e-mail kao udomiteljica, a čije mišljenje dijele mnogi udomitelji iz cijele RH. Godinu dana Vas udomitelji traže da se sastanu s Vama i da vam iznesu svoje probleme, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i obitelji djeca koja su udomljena u našim obiteljima. Prije dva tjedna nas je primila Vaša državna tajnica, a od Vas nema i dalje niti traga.

Možda da ste iz prve ruke čuli od nas sve naše probleme možda bi nešto pokrenuli i ne izgubili još dva tjedna kao i sve ove godine koje su uzalud potraćene i radi kojih se svi mi vrtimo u krug, a udomitelja je sve manje s razlogom i to ne radi novčanih sredstava o kojima uopće ne želim tratiti vrijeme nego s onim čime se udomitelji nose godinama i gdje smo prepušteni sami sebi.

U naše obitelji ulaze svi ti roditelji koji iza sebe imaju i dobar dio iza sebe kriminalnog života nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvim djecom ne odvijaju u našim obiteljima i na taj način ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas.

Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas i odgovor iz Centara neka zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja umjesto da sustav stane iza nas. Dapače naša dužnost je svakih 6 mjeseci podnijeti izvještaj, i koliko puta se dogodi kada dođe do suda izvještaj i mišljenje udomitelja se niti najmanje ne uvažava i potpuna kriva teza je da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji.

Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način. A vi ministre konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što Vam mi svi skupa imamo za reći jer nemojte izbjegavati i Vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana”, napisala je udomiteljica Marina Novaković Matanić

Umjesto udomitelja ministar je odlučio hitno primiti Jelenu Veljaču koje je sastanak s najavila na Faceboku, a  u objavi iskazala i linč prema socijalnim radnicima iz Nove Gradiške.

(…) Treba naložiti da se dostavi popis svih obitelji u kojima je itko ikad osuđen za nasilje i informacija gdje se nalaze djeca, da li s nasilnikom/nasilnicom. Treba zabraniti život maloljetnika s osuđenim nasilnicima. To će #spasime tražiti u utorak, 6. 4. u 13, kad imamo sastanak s ministrom Aladrovićem, kao i otkaz i oduzimanje licenci i/ili dozvole za rad cijelom “stručnom” timu iz Nove Gradiške. Osobno mislim da se mora vidjeti ima li šanse da tim kazneno odgovara. Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor”, objavila je Veljača.

Nije Marina jedina koja se obratila ministru Aladroviću, zasuli su ga kaže dopisi brojnih udomitelja, jer vide da ovako više ne ide, a svi oni imaju slične probleme.

“Mi smo tražili još prije godinu dana sastanak s ministrom Aladrovićem, a na kraju nas je prije dva tjedna primila državna tajnica. Nemam ništa protiv da gospođa Veljača, niti bilo tko drugi, javno nastupa, svatko ima pravo reći, ali apsurdna je situacija da se u roku dva dana nađe termin za nju, a za godinu dana se ne može naći termin za udomitelje koji vrše taj posao i koji su u svakodnevnom  u problemu s biološkim roditeljima. Promijenila su se već dva ministra, a pomaka nema”, govori udomiteljica Marina, koja smatra da bi se udomitelji trebali naći direktno s ministrom Aladrovićem, koji je ovaj sustav preuzeo prošlo ljeto.

Ona kao udomiteljica, kazale je za portal Dnevno.hr za dijete prima 2000 kn mjesečno, a za posao koji obavlja dobiva 850 kuna mjesečno.

“30 dana u mjesecu, 24 sata, koliko to ispadne po satu? Ja ću vrlo rado svoju naknadu uplatiti ministru, jer ja ne živim od toga, radim drugi posao i dva posla dodatna. Vrlo rado ću ministru donirati svoju naknadu ako će mu to pomoći”, kaže Marina koja pojašnjava da je mnogim udomiteljima teško živjeti s malom naknadom, jer uz brigu o udomljenoj djeci, mnogi se brinu i za svoju, moraju od nečega živjeti, plaćati režije, no za svoj posao udomitelji dobivaju 2.500 kuna mjesečno. Toliko se cijeni njihov rad.

“Ne može nitko reći da mi zarađujemo na djeci. Nije više kao prije. Nije to isto. Djetetu morate osigurati puno toga, pa i mobitel, maturalna putovanja, sve što je potrebno da bi se ono dalje razvijalo, bilo uključeno u zajednicu, no to sve plaćamo mi. Nema pomoći države”

“Druga stvar, uopće nije novac problem, već što mi nismo uopće zaštićeni i naše obitelji prije svega treba zaštiti”, ponovno naglašava udomiteljica, koja nam govori kako je njena kolegica podnijela prijavu protiv biološkog roditelja, a prijava ide na policiju pa na sud, a dotad, niti udomiteljini djeca nisu zaštićeni.

Problema je, očito je,  mnogo više nego javnost zna o tim tema i začuđujuće da ministar nije imao  vremena godinu dana primiti predstavnike udomitelja. A za Jelenu Veljaču  žurno se javio.

Prijemom Jelene Veljače ministar će sigurno završiti u medijima, o sastanku će se javno govoriti, ali nije ministar Maja Šuput ni Severina, nije imenovan da bude estradna zvijezda nego da rješava probleme.

Oni što mu udomiteljice mogu ispričati ( i predložiti rješenja), Jelena Veljača je mogla samo vidjeti na filmu.

Može ministar primiti i Jelenu Veljaču i predstavnike drugih udruga, i poslušati njihove prijedloge i savjete, ali ovdje je pitanje prioriteta gdje se propusti kažnjavaju ljudskim životom. A prva adresa za razgovor sigurno nije Jelena Veljača.

P. S.  Nije bilo tako davno kad je Hrvatska pakazala da više vjeruje, tada anonimnom, Marinu Rončeviću iz Rijeke pa je za par dana prikupljeno 35 milijuna kuna za liječenje njegove kćeri Mile, nego Jeleni Veljači koja je na donatorskoj večeri u Esplanadi, uz izravni prijenos na RTL- u, prikupila tek 160. 000 kuna. Manje nego košta zakup “fancy” dvorane.

M. Marković/Foto: FaH

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->