SILVANA O. IVOŠ: Plenković je doveo Milanovića na Pantovčak

siječanj 7, 2020 maxportal
Share Button

U izbornoj noći, Milanović je slao pomirljive izjave i zahvaljivao se svima. No, nije se, barem ne javno, zahvalio čovjeku kojem duguje pobjedu. Andreju Plenkoviću. A Plenković je za njega napravio čudo.
PIŠE: Silvana Oruč Ivoš

Svojom je nevjerodostojnom politikom, podcjenjivanjem glasača i simpatizera HDZ-a, uspio je doslovno rastjerati vojsku najdiscipliniranijih birača. Koji su doslovno rekli dosta, okrenuli novu stranicu i kaznili HDZ!

Usputna žrtva te njegove politike bila je Kolinda Grabar Kitarović.

Što je to Plenković napravio? Riječju, prevario je birače. Ušao je u neprincipijelnu koaliciju s HNS-om, Milanovićevim šefom kabineta Sauchom i notornim Pupovcem koji ga i dan danas drži u političkoj šaci. Nije nevažno podsjetiti na to da su spomenuti Plenkovićevi koalicijski partneri podržavali Milanovića?! Pa kakvo je to partnerstvo i koalicija?!

Nadalje, Plenković je isforsirao tzv. Istanbulsku konvenciju pri čemu je protivnike njenog usvajanja optužio da ne znaju čitati niti da je razumiju. Onemogućio je volju naroda, odnosno oko 440 tisuća ljudi,  koji su prikupili potpise za tri referenduma (među njima dva kojima se traži promjena izbornog sustava) na način da se, bez ikakvih valjanih dokaza, oko 40 tisuća glasova po referendumu proglasilo – ništavnim?!

Nametnuo je Marakeški sporazum, podcjenjivao vlastito biračko tijelo koje se na kraju potpuno okrenulo protiv njega. U takvom kontekstu HDZ-ova kandidatkinja nije imala nikakve ozbiljne šanse. 

No, sve to nije najgore. Plenkovićev – a onda posredno i HDZ-ov – najveći problem je što iz dva ozbiljna poraza nije naučio ama baš ništa. Nakon povijesno najgoreg rezultata kojeg je HDZ ostvario na izborima za Europski parlament, umjesto da se pospe pepelom i prizna svoju odgovornost, Plenković je nastavio po starom. Svi su bili krivi, pa čak i crni labud, samo je on u pravu.

Ista stvar se dogodila i nakon poraza Kolinde Grabar Kitarović, kojem je on u najvećoj mjeri kumovao.

Plenković je preko svojih trbuhozboraca plasirao urnebesnu tezu o nekakvom „desničarenju“ zadnjih dana kampanje zbog kojih je Grabar Kitarović navodno izgubila izbore. Tako je glavni tajnik stranke Jandroković u izbornoj noći ekspresno okrivio stožer Kolinde Grabar Kitarović da je „skrenuo udesno“?! Još urnebesnija je teza koju je, u pokušaju da popravi imidž svom šefu, izrekao glasnogovornik Vlade Marko Milić naznačivši  Škoru kao krivca.

Od te je teze uvjerljivija čak i ona o crnom labudu. Za početak, kada bi baš sve poništene glasačke listiće pripisali Škori i kada bi ih izuzeli iz priče, Milanović bi svejedno dobio izbore. Štoviše, Milanović je dobivao glasove samih HDZ-ovaca koji su na takav drastičan način htjeli kazniti Plenkovića i politiku koju sada HDZ vodi. Dakle, ako bi i u tom kontekstu morali označiti krivca onda je to opet – Plenković. 

Jer, ne možeš tri i pol godine, voditi politiku za koju nisi dobio mandat, doslovno omalovažavati članstvo, simpatizere i birače, a onda se zadnji čas sjetiti da ti isti ljudi trebaju glasati za nekog iza kojeg stoji Plenković i njegova politika. Istina je da je Grabar Kitarović izgubila izbore onog trenutka kada je počela „igrati“ po Plenkovićevim pravilima. Svako pojavljivanje u društvu s nepopularnim  Plenkovićem, značilo je siguran „odlazak“ određenog broja birača.

Plenković je svojom politikom uspio oživjeti mrtvaca. Uspio je dignuti na noge  ne samo raspršeni SDP već i ustoličiti najgoreg premijera u povijesti Hrvatske za predsjednika države. Uspio je antagonizirati vlastito biračko tijelo, izgubiti dvoje važnih nacionalnih izbora te lokalne u Ličko-senjskoj županiji i ono što je sad važno uzeti u obzir jest činjenica da HDZ s Plenkovićem na čelu ne može pobijediti na parlamentarnim izborima koji se očekuju na jesen ove godine.

Njegov mandat u stranci ističe u svibnju 2020., a po Statutu izbori se na svim stranačkim razinama moraju održati prije toga. Iako bi za HDZ bi bilo najbezbolnije da se Plenković sam povuče s mjesta predsjednika stranke, odnosno da se ponovno ne kandidira, teško da će se to dogoditi.

Naime u medijskim kuloarima već se neko vrijeme spekulira o tome kako Plenković, u strahu od protukandidata, razmatra mogućnost da raspiše parlamentarne izbore prije unutarstranačkih te da na taj način pokuša spasiti svoju poziciju.

No, čak i kada bi to napravio, teško da bi se doista i spasio na unutarstranačkim izborima jer HDZ s njim na čelu očekuje samo poraz.

I konačno, bilo bi to jasno i samom Plenkoviću i stranačkom vodstvu da su, recimo, izbornu večer umjesto u izoliranom salonu proveli među svojim članovima i simpatizerima te čuli njihovo mišljenje. 

 

 

Komentari
Share Button