Maturalna haljina izazvala veliku pomutnju, na pomolu diplomatski incident

svibanj 3, 2018 maxportal
Share Button

Jedna učenica iz Utaha, imena Keziah, na svom je Twitteru objavila fotografije s maturalne zabave koje su izazvale burnu raspravu zbog njezinog izbora haljine.Keziah nije Kineskinja, a na maturalnu je zabavu obukla tradicionalnu kinesku haljinu

Maturantica Keziah, koja nije Kineskinja, objavila je fotografije u tradicionalnoj kineskoj haljini (cheongsam ili qipao), što je ponukalo Jeremyja Lama da joj odgovori: ‘Moja kultura NIJE tvoja… maturalna haljina’.

No priča tu nije završila. Njegov kritični tweet objavljen u petak navečer privukao je stotine tisuća lajkova i desetke tisuća puta je retweetan, a na tisuće korisnika potom se tijekom vikenda obrušilo na maturanticu.

Lam je na Twitteru objasnio zašto su fotografije sporne. Kazao je kako je qipao prvo bila uniforma za čišćenje kuća, a onda je postala simbolom osnaživanja žena.

– U vrijeme kada su žene u Aziji bile ušutkivane, bio je to ne samo dio umjetnosti već simbol aktivizma – napisao je.

– Ovaj komad odjeće prgrlio je feminizam, samopouzdanje i jednakost spolova kroz prekrasan izgled. Stil se potom proširio diljem Azije, a ova krasna odora postala je znakon slobode žena – kazao je te dodao kako je ponosan sam na svoju kulturu i ne dozvoljava da bude predmetom američkog konzumerizma i ‘razonoda bijeloj publici što je jednako kolonijalnoj ideologiji’.

I dok su neki predlagali Keziah da ukloni fotografije, a bilo je grubih riječi u kojima se spominje rasizam, ona je odbila ukloniti fotografije.

– Svima koji su toliko negativni: Samo samo pokazivala poštovanje kineskoj kulturi. Neću obrisati fotografije jer nisam učinila ništa pogrešno već iskazala moju ljubav prema toj kulturi. Radi se o haljini. I prekrasna je – napisala je.

Megy M. /foto:twitter

Komentari
Share Button