Josipović kritizira: Predsjednica reklamira tenisice, svira, pjeva, skače – mnogima se ne sviđa

ožujak 21, 2017 maxportal
Share Button

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović u razgovoru za N1 osvrnuo se na prijedlog šefa oporbe Davora Bernardića da predsjednica predloži tri ministra u Vladi.“Bernardić je krenuo od ispravne detekcije problema u sustavu – predsjednica ima puni legitimitet, izabrana je neposredno, a na praktičnoj razini politike nema ovlasti”, izjavio je Josipović i dodao kako ipak ne podržava Bernardićevo ‘radikalno rješenje’.

Tri bivša predsjednika u parlamentarnom sustavu različito su djelovali u javnosti, iako su imali iste ovlasti – Stjepan Mesić je zaista sudjelovao u odlukama, Ivo Josipović je bio više odmaknut od dnevne politike, a Kolinda Grabar-Kitarović oštro je kritizirana zbog svojih poteza.

“Ne bismo se trebali povesti za tim koliko nam se sviđa ili ne sviđa kako predsjednik obavljanja dužnosti, kada razmišljam o tome kakvo nam je ustavno uređenje. Bit će boljih i gorih predsjednika”, rekao je Josipović te naveo da je upravo on pokrenuo proces pomirenja s BiH i Srbijom te da je dijelom i njegovom zaslugom Hrvatska je ušla u EU, a osim toga prisilio je parlament da donese zakon o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala.

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zamjera što se odlučila za ‘estradni pristup’.

“Reklamira tenisice, pjeva, svira, skače, to je isto njen motivacijski način vođenja politike, ali mnogima se ne sviđa”, smatra Josipović.

Komentirao je i činjenicu da je bivši premijer Milanović tražio da se predsjednik bira u parlamentu, dok predsjednica predlaže ministre, a premijer Plenković joj odgovara s – ‘budimo realni’.

“Često su ti sukobi i osobne naravi. Milanović je imao tendenciju sve ovlasti preuzeti – ovdje ih ne uspoređujem po rezultatima – kao premijer Sanader. Kad netko želi do kraja moćnu poziciju, bez drugog ključa”, kazao je Josipović, a na pitanje nije li taj drugi ključ zapravo Sabor, navodi da nije.

“Parlament je potpuno ovisan o premijeru, imamo anomaliju da je premijer svemoćni centar svake moći, a za neka druga područja koja su općeg nacionalnog značaja – sigurnost, vanjska politika, vojska – treba postojati drugi ključ”, kazao je za N1 bivši  predsjednik Josipović.

MP/foto:Komentari
Share Button