Kako su Todorići na svoje hirove spiskali 2,3 milijarde kuna

16 listopada, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Izvještaj revizije otkrio je dva velika kanala kojima je Todorić izvlačio novce iz Agrokora. Prvi su posudbe i tu je detektiran iznos od 650 milijuna kuna osobno Todoriću te još 192 milijuna kuna jednoj njegovoj kompaniji. Drugi krak je bilo jednostavno plaćanje privatnih potreba s računa kompanije.

To je bio takozvani tranzitni račun koji je sve do ove godine bio nedostupan poreznicima i knjigovodstvu – nitko za njega osim samih Todorića nije znao, piše Expres.hr


Što su oni s tog računa kupovali? Zašto su im, zapravo, ti novci trebali? Plaće od 70.000 kuna (to si je isplaćivao Ivica Todorić) ili 50.000 kuna za sinove i kćer nisu im bile dovoljne. Insajdere upućene u luksuz ove obitelji to nimalo ne čudi.

Impresivna kolekcija koja se kupuje nakon revije

Medijski se osobito svojim razmetljivim stilom eksponirala Todorićeva kći Iva. Ona se u javnosti nerijetko pojavljivala s torbicama koje i laici prepoznaju kao predmete vrijedne više tisuća eura. No upravo je priča o tom asesoaru, kojim se danas napadno ističu status i bogastvo, naročito bizarna. Todorićeva kći, naime, ima jednu od najvećih kolekcija predmeta s potpisom mitske kuće Chanel!

– Uglavnom je kupovala u Londonu. Tu je, osim torbi, i impresivna kolekcija sakoa te nakita. I to nisu takozvani obični komadi, do kojih može svatko s novcem. To su bili komadi iz najnovijih kolekcija koje se kupuju odmah nakon revija.

Todorići i njihova imovina | Author: Robert Anić/PIXSELL

Osim Chanela, ima i golemu kolekciju još skupljih Hermesovih torbi. Kad je turski glumac Halit Ergenç prije sedam godina došao u Zagreb snimati reklamu za Konzum, Todorićeva prvorođenica dočekala ga je s ljubičastom torbicom Hermes koja stoji minimalno 60.000 kuna.

Ni jedna torbica nije jeftinija od 2500 eura

– Ni jedna njezina Chanelova torba nije jeftinija od 2500 eura, a nijedna hermesica ne stoji manje od 5000 eura. Šopingirala je najviše s prijateljicama, Ivom Balaban, Karlom Kaić (muž joj je građevinac koji je prodao penthouse Sanaderu, a puno je radio i s Agrokorom), Severinom, Andreom Čermak…

Puno su putovale, išle vani po koncertima, ali trošilo se i na druge načine. Svako jutro je Ivi dolazila frizerka u Kulmerove dvore, ona se rano ustajala, a jedno vrijeme je stizao i privatni trener. Naravno, bili su tu i profesori stranih jezika za djecu…

Iva voli satove, ima nekoliko Cartiera i Rolexa, a naročito obožava cipele Jimmy Choo. Taj slavni brend spominje i revizija u privatnim troškovima koji su plaćani s Agrokorova računa.

Todorići i njihova imovina | Author: expressEXPRESS

– Ta cipela joj najbolje odgovara, Jimmy Choo ima cipele prilagođene svakom stopalu, a udobnost i stabilnost su tu na prvome mjestu – pojašnjava nam Ivina prijateljica.Preko skrivenog računa u Agrokoru, koji je otvoren 2010. godine i preko kojeg su potrošili nevjerojatnih 2,26 milijardi kuna, osim cipela, kupovali su i slavno seksi donje rublje Victoria’s Secret (neki komadi stoje i 24.000 kuna), plaćali obiteljski putna bajkoviti tajlandski otok Koh Samui, putovanje u Dohu, ljetovanja na Ibizi i zimovanje u Alta Badiji.

Trošili su i sinovi, a naročito su uživali u automobilima i na jahtama, o čemu smo već opširno izvještavali. Patrijarh je najviše trošio na lov, a njegova kći je bila darežljiva i prema prijateljicama. Tako je rado navraćala u trgovinu Karle Kaić pa kupovala svijećnjake i sitne staklene ukrase za dom. Sa ženskim je društvom putovala u SAD, priređivala im božićne zabave i darivala za blagdane.

Luksuz na koji su Todorići trošili | Author: expressEXPRESS

Sa Severinom se provodila na Sarajevo film festivalu, a pjevačici je priredila i rođendanski tulum iznenađenja u Beogradu, kamo je dovela veselo društvo, a za večerom su se častili skupocjenim vinima. Na rođendanskoj zabavi Andreje Čermak tulumarila je s Mirelom Srnom i Vanjom Modrić. Na svadbi pjevača Željka Joksimovića i Jovane Janković, Todorićeva kći Iva zabavljala se na plesnom podiju pjevajući uglas sa Svetlanom Ražnatović Cecom, udovicom ratnog zločinca Arkana.

Joksimovića naprosto obožava više od svih

S crnogorskim pjevačem Todorićeva kći često se druži, a svoj su odnos zapečatili i poslovno. Bliski prijatelj Gazdine kćeri Joksimović pjevao je na nekoliko sportskih i kulturnih manifestacija kojima je neka od tvrtki koncerna Agrokor bila sponzor. Joksimović je tako na teniskom turniru u Umagu, kojemu je zlatni sponzor bio Konzum, utržio honorar od oko 223.000 kuna.

Iva se voli družiti i odlaziti na koncerte prijateljice, sarajevske pjevačice Amire Medunjanin, te biti viđena na važnijim kulturnim mjestima na kojima se okuplja društvena krema. Todorićeva miljenica, otkako je počela raditi u menadžmentu očeve tvrtke, dočekivala je svake godine glazbenike na domjenku u Kulmerovim dvorima, na kojima je Gazda častio poslovne suradnike.

Na božićnim gozbama nisu štedjeli. Glazbenicima koji su nastupali plaćali su, pored dogovorenog honorara od nekoliko tisuća eura, dodatne bonuse u gotovini od oko 10.000 kuna. Među njima su se našli, kako doznajemo, članovi klape Intrade te glazbenik Ivo Gamulin Gianni. Gazda je na svojim kućnim slavljima ugošćivao i tamburaše, a nitko od glazbenika nije prestajao zabavljati goste dok je Todorić za stolom uživao u druženjima.

Milijuni za rođendansku feštu snahe Martine

Todorićev sin Ante je prije osam godina organizirao glamuroznu proslavu rođendana supruge Martine u Dubrovniku, koja ga je navodno stajala pola milijuna kuna. Najam restorana u središtu grada bez jela i pića za noć navodno je stajao oko 350.000 kuna.Slavlju je nazočilo oko 50 uzvanika, za koje je osigurano 50 soba u obližnjem hotelu. U Agrokoru su potvrdili proslavu rođendana, a objasnili su tad kako su troškovi pokriveni “partnerskom suradnjom s restoranom”.

I snaha Martina, baš kao i Iva, obožava krcati garderobu skupim dizajnerskim komadima. S minijaturnom torbicom Celine u narančastoj nijansi paradirala je na ljetovanju na Hvaru, a za nju je iskeširala oko 28.000 kuna.

Ivan Todorić je djevojku Milicu Mihajlović upoznao u New Yorku, u kojoj je bio na poslovnom putu, a ona je nosila revije. U srpnju je Milica u Dubrovniku pokazala trudnički trbuh…

Todorići i njihova imovina | Author: PIXSELLPIXSELL

Danas je jasno da će Todorić morati završiti na dugom ispitivanju u DORH-u, a nakon toga možda i u pritvoru u Remetincu. Osobe koje ga poznaju kažu da je i on toga svjestan. Sad sve koordinira iz Londona, a njegove objave su kombinacija onoga što on naširoko misli, provučene kroz višestruke filtre odvjetnika i stručnjaka za odnose s javnošću na koje ne žali novce.

Živi u stanu i kontaktira s Goranom Štrokom?

U Londonu, osim s odvjetnicima, navodno kontaktira tek s Goranom Štrokom. Osim što je angažirao odvjetničke kuće, poput Wolf Theissa, i domaće odvjetnike, još je nepoznato tko mu radi stručnu ekspertizu bilanci Agrokora. Dosad je Todorić (ili oni koji ga savjetuju) igrao na imidž žrtve, objašnjavao da je sve ovo velika zavjera protiv njega. No nakon što su objavljene bilance počeo je mijenjati taktiku.

– Nažalost, moram primijetiti da su na slučaju Agrokor do sada dovedena u pitanje sva pravna načela kojima bi se trebala osigurati vladavina prava, od presumpcije nevinosti pa do javnog prozivanja za kriminal od strane najviših državnih dužnosnika. Mene se već optužuje i proskribira kao osobu koja je otuđila silan novaciako to ne proizlazi ni iz jedne činjenice utvrđene tijekom postupka revizije – napisao je Todorić.

Ovim Todorić praktički već upozorava da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, nego će biti osuđen pod pritiskom politike i javnosti.

Ako treba, gurat će sve do Strasbourga

A onda će taj stav gurati do Strasbourga. Ista taktita je već viđena a njezini su autori Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. Na istu kartu uspješno igraju u slučaju Ive Sanadera. Da nije prošla njihova žalba Ustavnom sudu, i sa Sanaderom bi išli na Europski sud za ljudska prava. Taj stav bi Todoriću mogao čak biti i temelj za traženje azila. U Velikoj Britaniji još vrijedi uhidbeni nalog jer nisu još izašli iz EU.

Obitelj Todorić | Author: Petar Glebov/PIXSELL

Ako se ne odluči sam vratiti, Todorića bi Velika Britanija lako mogla izručiti.Puno teže bi bilo to izvesti iz Srbije. No i ondje bi Todorić – u slučaju hrvatskog zahtjeva – bio pritvoren i morao bi provesti vrijeme u ekstradikcijskom zatvoru dok se odlučuje o njegovoj sudbini. U Hrvatskoj bi ga čekao možda mjesec ili dva pritvora dok se ne ispitaju svjedoci. Ono što svi pravni i porezni stručnjaci vjeruju je da će svakako završiti na DORH-u, a ako izvidi pokažu da je bilo više osoba povezano u grupu, predmet možda prijeđe i u nadležnost Uskoka.

Htjeli su da im odvjetnike plati Agrokor

Niz nepravilnosti koje je pokazala revizija i koje se navode u kaznenoj prijavi protiv njega su kažnjive zatvorom od tri mjeseca pa do pet ili više godina. Prijevara u gospodarskom poslovanju, namjerno skrivanje stvarnog stanja u tvrtki, zlouporaba položaja, neistinito vođenje poslovnih knjiga…, samo su neke od njih.

Todorić je, kako smo već pisali, još u ožujku znao što ga čeka. Tad su on, sin Ante i Ivan Crnjac potpisali ugovore po kojima će sve troškove, ako ih itko bude sudski gonio, snositi tvrtka!  No izvanredna uprava taj aneks pobija na sudu.

 

IZVOR: Expres.hr


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

TAG

-->