VIDEO: Francuskinja skinula majicu na US Openu, tenisačice spremne na pobunu

kolovoz 30, 2018 maxportal
Share Button

Nakon što je Alize Cornet na US Openu kažnjena zbog nesportskog ponašanja jer je skinula majicu na terenu, brojne kolegice stale su u njezinu obranu, a čak je i WTA upozorio organizatore američkog Grand Slam turnira da je odluka u suprotnosti s pravilima ženskog tenisa.



Meč između Cornet i Larsson zasigurno ne bi izazvao toliko publiciteta da se na njemu u utorak nije dogodio neobičan ‘incident’.

Francuskinja se nakon prekida vratila s majicom koja je bila okrenuta na krivu stranu, a kad ju je odlučila okrenuti nasred terena sudac joj je dodijelio opomenu zbog nesportskog ponašanja

Ova je odluka izazvala žestoke reakcije i proglašena je seksističkom, jer tenisači redovito mijenjaju majice između gemova, dok se od tenisačica traži da to rade u svlačionici

.

‘Iskreno, nisam očekivala da će ovo kršenje pravila biti tako slavno nakon manje od 24 sata. Na terenu se činilo kao da se radi o greški suca i ničemu drugom. No, kad sam se ujutro pojavila u svlačionici, mnoge igračice su mi prilazile. Davale su mi potporu i govorile da su spremne na revoluciju ako me WTA kazni. Rekla sam im da se smire,’ otkrila je Alize Cornet.

Na ovu odluku reagirao je WTA priopćenjem u kojem naglašava da u ženskom profesionalnom tenisu takvo pravilo ne postoji i svu krivicu svalio na američke organizatore Grand Slam turnira, a to je Američka teniska asocijacija (USTA). Ubrzo se javila i USTA koja naglašava kako pravila nalažu da se majica smije skinuti isključivo na klupi između gemova, ali i priznaje da je kazna bila prestroga.

Nikakve dodatne novčane kazne neće biti koja bi izazvala još veću buru, ali priliku su iskoristile mnoge da se požale na tretman žena u tenisu pa je tako Timea Baszczinsky koju su natjerali da se ode presvući u svlačionicu ustvrdila kako joj je zbog toga pala koncentracija i više se nije mogla koncentrirati na meč, a htjela je to obaviti na klupi.

‘Ovo se nije smjelo dogoditi. Ništa krivo nije napravila. Samo je skinula majicu i odijenula ju na drugu stranu. Drago mi je da su se ispričali i nadam se da se ovo više nikad neće dogoditi.

No, nije ovo samo problem tenisa, nego cijelog svijeta. Postoje dvostruki standardi za žene i muškarce. Granice koje postoje moramo pomaknuti i pobrinuti se da tenis bude najprogresivniji sport,’ izjavila je bivša prva tenisačica svijeta Viktoria Azarenka.

Megy Matičić/foto:screesnhot

 

Komentari
Share Button