AFERE: Kriminalna privatizacija HPB-a pod patronatom SDP-a i HDZ-a!

23 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

IVICA TODORIĆ jedini je osnivač i direktor tvrtke Agrokor projekti d.o.o. koja je osnovana 2011.g. , a za 2014.g. poduzetnik je dana 28.05.2015.g. podnio izjavu o neaktivnosti iz čega proizlazi da se radi o tvrtki bez boniteta sa temeljnim kapitalom od 20.000,00 kuna.Njegovim ulaskom u vlasništvo HPB-a dovršava se proces uništenja i preuzimanja triju velikih i strateški bitnih tvrtki u vlasništvu države koje se bave bankarskim, osiguravateljskim i poštanskim uslugama, Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i Hrvatskih pošta.

Privatizacija HPB-a je obavljena pod velom tajnosti nakon što je adekvatnost kapitala Banke pala znatno ispod zakonom propisanog minimuma i iznosila 6,8%, te su umjesto postupanja Hrvatske narodne banke i postavljanja posebne uprave nezakonito provedeni postupci pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala, a uvjeti i procedure prodaje dionica Banke provedeni  protivno zakonu pogodujući samo određenim ulagačima a na štetu države kao vlasnika HPB-a.

Na taj način u privatizaciji HPB-a mogućnost sudjelovanja imali su samo oni ulagači sa minimalnim iznosom od 100.000,00 EUR-a čime je Ivici Todoriću i interesnim grupacijama okupljenim oko njega omogućena kupnja dionica Banke po minimalnom izonosu od 600 kuna po dionici umjesto planiranih 1.100,00 kuna po dionici kako su najavljivali i medije obmanjivali ravnatelj DUUDI-a Mladen Pejnović i predsjednik uprave HPB-a Tomislav Vujić.

agrokor projekti

 

Podaci o Todorićevoj tvrtki Agrokor projekti d.o.o. osnovanoj 2011.g. sa temeljnim kapitalom od 20.000,00 kuna, a za koju je poduzetnik Ivica Todorić dana 28.05.2015.g. podnio izjavu o neaktivnosti za 2014.god.

HPB – CROATIA OSIGURANJE – HRVATSKE POŠTE! PRODAJA DRŽAVNE IMOVINE U BESCJENJE!
Todorić, vlahović

Iza cijelog ovog posla koji se već dugo odvija pod velom tajnosti stoji ne samo Ivica Todorić, već i njegovi partneri Franjo Luković i Ante Vlahović koji zajedno sudjeluju u svim akvizicijama i privatizacijama u zadnjih dvadesetak godina isisavajući novac iz državnog proračuna svaki u svom segmentu.

A Todorićevi segmenti su poljoprivreda, turizam i hotelijerstvo, , bankarstvo, trgovina, mediji i marketing, poštanske usluge, zdravstvo, nafta i naftni deerivati, istraživanje i bušenje Jadrana, voda i vodno gospodarstvo, proizvodnja i građevinarstvo, distribucija i kiosci TISAK, stočarstvo i mesna industrija… Ali i na kioscima TISKA prodaja kave (kratka, duga, kapuchino), usluge fotokopriranja, mjenjački poslovi, naplata HEP-ove struje i obavljanje platnog prometa, prodaja pića i prehrambenih proizvoda.

TKO SU AKTERI TODORIĆEVIH SPLETKI?

U tom procesima interesna skupina okupljena oko Ivice Todorića ima podršku i HDZ-ovih i SDP-ovih gospodarskih stručnjaka koji godinama prelijevaju novac iz državnog proračuna u koncern Agrokor, Zagrebačku banku i stotine njegovih povezanih društava, pa i onih koji nisu vidljivi u registrima Trgovačkih sudova.

Stoga i ne čudi medijska kampanja kojom se želi uspostaviti „stručna“ Vlada u kojoj bi kao naši spasitelji nastupili Franjo Luković, Franjo Gregorić, Nikica Valenitć, Mladen Vedriš i društvo okupljeno oko njih, a ne Lovrinović, Petrov, Prgomet, Kovačić, Sinčić i ostali koji nisu pod njihovom kontrolom.

Zaista se nema što reći na tu neodoljivu ponudu u interesu hrvatskog naroda, njihovo domoljublje je neupitno i već mnoštvo puta dokazano. Nedostaje im Božo Prka i Petar Radaković, i najnoviji gospodarski ekspert i njihov proizvod Branko Roglić pa je stručna Vlada nacionalnog jedinstva posložena.

Jer, tko se tome može usprotiviti kada je gdin. Branko Roglić sa svojih 20.000,00 kuna omogućio MOSTU ni manje ni više nego 19 mandata. Da je kojim slučajem ušao dublje u džep i donirao još 60.000,00 kuna, MOST bi i sam formirao Vladu, a Branko Roglić kao donator od 80.000,00 kuna postao predsjednik Vlade. Jer, tako se to radi u državi Hrvatskoj.

Bilo bi odlično kada bi se na slijedećim izborima ti gospodarski stručnjaci kandidirali kao što su to učinili gospoda Linić, Josipović, Čačić, bivša premijerka Jadranka Kosor i ostali, pa nek potvrdu svoju stručnost kod hrvatskog naroda. A onda nek u ime naroda slažu Vladu i izvedu zemlju iz krize, jer upravo oni njenim uzrokom.

OBMANJIVANA JAVNOST O ULASKU KONCERNA AGROKOR U HPB!

U medijsku kampanju kojom je obmanjivana javnost uključili su se predsjednik Uprave Tomislav Vujić i ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović ističući kako je pokazan veliki interes za kupnju dionica HPB-a koje će dostići cijenu od 1.100.00 kuna po dionici. Nedugo potom prodaja dionica Banke je omogućena samo određenim ulagačima koji raspolažu sa iznosima većim od 100.000,00 EUR-a čime su dionice Banke prodane već unaprijed dogovorenim ulagačima po početnoj cijeni dionice od 600,00 kuna.

pejnović, roglić, vujić

U medijima je objavljivano kako su predsjednik uprave HPB-a i ravnatelj DUUDI isticali da je obzirom na značaj Hrvatske poštanske banke za nacionalnu ekonomiju, uspješna dokapitalizacija od iznimnog značaja, te kako su interes iskazali i koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića. I vlasnik Orbica Branko Roglić tada je isticao kako postoji i njegov interes za ulaganje u HPB, a posljednjih dana iskazao je i interes svog angažmana u politici ispred MOST-a kojem je donirao ni manje ni više, već 20.000,00 kuna.

TKO ZATAŠKAVA KRIMINAL ČEDE MALETIĆA U HPB-u!

Kao predsjednik Uprave IMEX Banke Čedo Maletić je još 2007.g. godine sam sebi isplatio akontaciju nepripadajućeg bonusa za nepostojeću dobit u iznosu od 750.000,00 kuna na koje je potom izbjegao platiti porez prema državi u iznosu većem od 300.000,00 kuna čime je bivši predsjednik uprave IMEX banke i HPB-a protupravno stekao imovinsku korist u iznosu od 750.000,00 kuna na štetu dioničara Banke i države.Maletić, vujičić. vujićIsto je potvrđeno presudom Općinskom suda u Splitu kojom je Čedi Maletiću naloženo izvršiti povrat protupravno stečenog novca u iznosu od 750.000,00 kuna zajedno sa pripadajućim kamatama što sveukupno iznosi cca 1.800.000,00 kuna, a što smo već objavili na Maxportalu 16.studenog 2015.god.

Istu praksu Čedo Maletić je nastavio i kao predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke kada je sebi i članovima uprave isplaćivao nepripadajuće bonuse u milijunskim iznosima, unatoč iskazanim gubicima Banke i utvrđenim rezervacijama od strane Hrvatske Narodne Banke u vrtoglavim iznosima od 658.000.000,00 kuna.

Zbog nezakonitog i nepravilnog rada Uprave HPB-a na čelu s Čedom Maletićem, protiv Banke se vode sudski postupci radi naknade štete u iznosima koji premašuju milijardu kuna, a već smo na maxportalu objavili i očitovanja Hrvatske narodne banke i iskaze svjedoka iz kojih se osnovano zaključuje kako će HPB platiti enormne iznose.

Uprava HPB-a na čelu s Tomislavom Vujićem nije u financijskim izvješćima iskazala rezervacije za pokrenute sudske sporove protiv banke, iako se radi o stotinama milijuna kuna teških sudskih sporova po kojima su u tijeku glavne rasprave pred sudskim instancama.

Sve više se postavlja pitanje odgovornosti nadležnih institucija koje su dužne spriječiti svaki obli nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju  tijela i institucija države, pa tako i Hrvatske poštanske banke d.d. koja se nalazi u većinskom vlasništvu države. Što je poduzela Hrvatska narodna banka nije poznato, iako se zna da je sukladno Zakonu o kreditnim institucijama zbog niske stope adekvatnosti kapitala HPB-a od 6,8 % HNB već odavno treba postaviti posebnu upravu, umjesto dopustiti „pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala“ ma što to značilo i privilegiranom Ivici Todoriću i ekipi omogućiti ulazak u vlasništvo Banke po sramotno niskoj cijeni dionice od 600 kuna i eliminaciju iz mogućnosti sudjelovanja običnih građana u privatizaciji HPB-a.

veljko miljević

Veljko Miljević

Očito je posrijedi preuzimanje HPB-a radi kontrole malverzacija počinjenih od strane bivše uprave pod vodstvom Čede Maletića u koje su uključeni prethodni ministri financija Ivan Šuker i njegov nasljednik Slavko Linić kojeg je predsjednik Vlade Milanović razriješio nakon neuspjele privatizacije HPB-a kada je grupacija Fantasyland iz Samobora stavila zabilježbu na glavnu zgradu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu temeljem tužbe u iznosu koji premašuje 800 milijuna kuna.

Grupacija Fantasyland je u prosincu 2013.-te godine stavila zabilježbu na glavnu zgradu HPB-a u Jurišićevoj 4 u Zagrebu zbog više počinjenih nezakonitosti i nepravilnosti u radu Banke koja je onemogućavala realizaciju projekta u Samoboru, neosnovano pokretala ovršne postupke protiv Fantazija projekta, nezakonito prodavala nekretnine pod zalogom Banke, te su u tijeku parnični postupci za naknadu štete, a iznosi su enormni, rekao je tada Čolakov odvjetnik Veljko Miljević.

D. Lukić/foto:mp


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->