Inauguracija novog predsjednika Kosova Hashima Thaçija, oporba bacila suzavac

travanj 8, 2016 maxportal
Share Button

ODRŽANA je svečana inauguracija novog predsjednika Republike Kosova Hashima Thaçija. Uoči svečanosti pristaše opozicije bacili su suzavac u nadi da će je prekinuti.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je danas inauguraciji novoizabranog predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

”Obećavam da će Kosovo biti snažna spona u borbi protiv terorizma. Predložit ćemo mirovne inicijative i dijaloge. Kosovo gradi dobre odnose sa svojim susjedima te poznaje i njeguje duh dijaloga. Za sve probleme o kojima se možemo dogovoriti naša vrata i srca su otvorena”, rekao je predsjednik Kosova Thaçi.

Novoizabrani predsjednik Kosova prisegnuo je jučer u parlamentu postavši četvrti predsjednik od proglašenja neovisnosti 2008. godine. Na sjednici nije bila kosovska oporba.kolinda_grabar_kitarovic_inauguracija_kosovo_hasim_thaci_DSC_7622_01[1]

Nakon svečanosti inauguracije na središnjem prištinskom Trgu Skenderbeg, predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s novoizabranom predsjednikom Thaçijem te je tom prilikom naglasila da će Hrvatska i dalje pružati snažnu potporu te prenositi svoja znanja i iskustva Kosovu na njegovom europskom i euroatlantskom putu.

Osim o budućnosti jugoistoka Europe, dvoje predsjednika razgovaralo je i o migrantskoj krizi, gospodarskoj krizi kao i o sigurnosnim izazovima u području jugoistočne Europe. Tijekom razgovora su zaključili da su preko zajednica nacionalnih manjina Republika Hrvatska i Republika Kosovo dobro povezane te da je potrebno jačati bilateralnu suradnju između dviju država, posebice na gospodarskom planu.

U sklopu posjeta Prištini, hrvatska predsjednica sastala se sa župnikom Matejem s kojim je razgovarala o položaju i aktivnostima male hrvatske zajednice na Kosovu te očuvanju hrvatske tradicije i kulture, a neposredno prije inauguracije posjetila je i Zapovjedništvo KFOR-a gdje se susrela s hrvatskim vojnicima koji su raspoređeni u stožeru misije NATO-a, stoji u priopćenju

Predsjednica Grabar-Kitarović je posjetila i hrvatske vojnike na Kosovu.

D. L. /Foto:FaH

Komentari
Share Button